08/05/2023 08/05/2023 Με λαμπρότητα γιορτάστηκε  ο πολιούχος Άγιος της Μυτιλήνης  νεομάρτυρας Θεόδωρος, με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται χθες Κυριακή 7 Μαΐου 2023 με τη καθιερωμένη λιτανεία των λειψάνων του. Το πρωί, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακολούθησε λιτανεία του Ιερού...
08 Μαΐου, 2023 - 17:05
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 20:24

Η Μυτιλήνη γιόρτασε τον Πολιούχο της – Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου

Διαδώστε:
Η Μυτιλήνη γιόρτασε τον Πολιούχο της – Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε  ο πολιούχος Άγιος της Μυτιλήνης  νεομάρτυρας Θεόδωρος, με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις να κορυφώνονται χθες Κυριακή 7 Μαΐου 2023 με τη καθιερωμένη λιτανεία των λειψάνων του.

Το πρωί, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακολούθησε λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στις ομιλίες έγινε αναφορά στο θαύμα του Αγίου Θεοδώρου το 1832 όταν η πόλη της Μυτιλήνης και το νησί της Λέσβου βρέθηκε αντιμέτωπο με την πανώλη και σώθηκε με τη θαυματουργή παρέμβαση του Αγίου.

Η ανάμνηση του μεγάλου αυτού θαύματος γιορτάζεται από το 1936, ενώ καθιερώθηκε και επικυρώθηκε με βασιλικό διάταγμα από τις 8 Μαΐου του 1937 ειδική παλλεσβιακή πανήγυρις, η οποία γιορτάζεται με λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου, την 4ην Κυριακή του Πάσχα, γνωστή ως Κυριακή του Παραλύτου.

    

ΠΗΓΗ: stonisi.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων