08/11/2023 09/11/2023 Κοσμοπλημμύρα στην προκυμαία της Μυτιλήνης στις επετειακές εκδηλώσεις  για την 111η Επέτειο Απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πολιτική και στρατιωτική παρέλαση ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από σχολεία και χορευτικούς συλλόγους της Μυτιλήνης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2023, όπου με πομπή η Ελληνική...
08 Νοεμβρίου, 2023 - 21:27
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2023 - 1:59

Ο εορτασμός της 111ης Επετείου Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης

Διαδώστε:
Ο εορτασμός της 111ης Επετείου Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης

Κοσμοπλημμύρα στην προκυμαία της Μυτιλήνης στις επετειακές εκδηλώσεις  για την 111η Επέτειο Απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την πολιτική και στρατιωτική παρέλαση ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από σχολεία και χορευτικούς συλλόγους της Μυτιλήνης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2023, όπου με πομπή η Ελληνική σημαία μεταφέρθηκε από το παλαιό δημαρχείο στο Κάστρο Μυτιλήνης, όπου έγινε η έπαρση της, αλλά και με κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στο μνημείο του Ναύαρχου Κουντουριώτη στην προκυμαία.

Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου καθώς και η ανάγνωση του Πανηγυρικού της ημέρας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ενώ συμμετείχαν και οι βουλευτές της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου, Υποστράτηγος Γρηγόρης Μπουντλιάκης και όλες οι αρχές του νησιού.

Στις 12 το μεσημέρι, οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν και αντιπροσωπείες Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου και Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και αντιπροσωπείες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν μαθητές σχολείων και τα μέλη χορευτικών συλλόγων που συμμετείχαν στην παρέλαση.

Μετά το τέλος της παρέλασης ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επισκέφτηκε πλωτό σκάφος του λιμενικού όπου και συνομίλησε με άνδρες του λιμενικού.

Ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος προέβησαν σε δηλώσεις τονίζοντας τη μεγάλη σημασία των αγώνων για την απελευθέρωση της Λέσβου.

Ο κ. Βορίδης συνεχάρη τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη για την άψογη διοργάνωση και τον ελληνικό στρατό για την άψογη παρέλαση.

«Οι επέτειοι αυτοί μας θυμίζουν τη μεγάλη διαδρομή που έκανε η πατρίδα μας για να κατακτήσει την ελευθερία της, μας θυμίζουν ότι η διαδικασία της απελευθερώσεως δεν ήταν μια χρονική στιγμή για να επέλθει η εθνική ολοκλήρωση υπήρξαν σκληροί αγώνες για δεκαετίες μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο της αποκαταστάσεως την εθνικής ενότητος και ολοκληρώσεως», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

Ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Έχουμε και φέτος στο νησί μας τη διπλή γιορτή, γιορτάζουμε αφενός μεν τον προστάτη μας, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ αλλά και επιπλέον την απελευθέρωση του νησιού μας από τον μουσουλμανικό ζυγό. Βλέπετε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η απελευθέρωση συνέπεσε με την γιορτή του Αρχάγγελου. Αυτό σημαίνει, ότι αυτή η ελευθερία, η εσωτερική ελευθερία που έχουμε αλλά και η κοινωνική ελευθερία, η εθνική ελευθερία συμπορεύεται με την Ορθοδοξία».

«Η αποτίναξη του ζυγού το 1912 αποτελούσε μια Άνοιξη μέσα στο Φθινόπωρο. Είναι ένα μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας και αυτοθυσίας των Ελλήνων, ένα μήνυμα αξιών που πρέπει να μεταδώσουμε στους νέους μας έτσι ώστε, η Λέσβος μας, το στολίδι του Αιγαίου να αποτελεί σύνδεσμο πολιτισμού, να αποτελεί συνέχεια του Ελύτη, της Σαπφούς», δήλωσε ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης.

«Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για τη Λέσβο, είναι διπλή εορτή, γιορτάζουμε τόσο τους Αρχαγγέλους Μιχάηλ και Γαβριήλ και αποδίδουμε τιμή στην Ορθοδοξία μας αλλά και στην απελευθέρωση του νησιού μας», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος και συνέχισε: «Η Λέσβος πλήρωσε ένα μεγάλο τίμημα, βαρύ τίμημα για την ανεξαρτησία της αλλά από κει και πέρα στους αιώνες έχει αποδείξει και υπερτερεί σε πάρα πολλά πράγματα. Αυτή η μέρα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους ότι πρέπει να είμαστε υπερασπιστές τόσο των συνόρων της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Με πληροφορίες από ertnews.gr και aeolos.tv)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων