03/04/2023 03/04/2023 Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο ΣΤ´ και τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και συμπροσευχήθηκε εντός του Ιερού Βήματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος. Κατά την...
03 Απριλίου, 2023 - 14:07
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2023 - 14:00

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: «Η ευχή του Αγίου Εφραίμ: ερμηνεία κατά την πατερική παράδοση»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: «Η ευχή του Αγίου Εφραίμ: ερμηνεία κατά την πατερική παράδοση»

Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο ΣΤ´ και τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών.

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και συμπροσευχήθηκε εντός του Ιερού Βήματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Γαβριήλ ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών που ανέπτυξε, κατά την διάρκεια των Κατανυκτικών Εσπερινών, για την σύντομη και κατανυκτική προσευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου με θέμα: «Η ευχή του Αγίου Εφραίμ: ερμηνεία κατά την πατερική παράδοση».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αρετή της αυτομεμψίας ή της αυτοεξέτασης, στην οποία εμπεριέχονται όλες οι αρετές που αναφέρει ο Όσιος Εφραίμ στην ευχή του, ενώ επεσήμανε, ότι η αποφυγή της καταλαλιάς ή της κατακρίσεως μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αρετή της αγάπης.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος δεν πρέπει να κατακρίνει τον αδελφό του. Το πάθος της κατακρίσεως αποτελεί δαιμονική ενέργεια και επιλογή, η οποία κρατά τον άνθρωπο στη γη και εμποδίζει την πορεία του προς τον ουρανό… Η προσευχή του Αγίου Εφραίμ είναι η προσευχή που καλούμασθε, από την Εκλησία μας, κληρικοί και λαϊκοί να επαναλαμβάνουμε καθημερινά καθ΄ όλη την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής. Στα χείλη μας φτάνει το «Κύριε και Δέσποτα» από τα βάθη της καρδιάς μας. Απευθυνόμαστε με ταπείνωση στον Χριστό μας, σε Αυτόν αναγνωρίζουμε την απόλυτη εξουσία στη ζωή μας και Τον παρακαλούμε να μας δώσει την δύναμη να απαλλαγούμε από τα ψυχοφθόρα πάθη και την δυνατότητα να κερδίσουμε τις αρετές της σωφροσύνης, της ταπεινοφροσύνης της υπομονής και της αγάπης».

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς όλους καλή Ανάσταση καθώς και δύναμη για το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων