07/11/2022 07/11/2022 Με ένα θερμό κείμενο απευθυνόμενο στους διευθυντές και συλλόγους εκπαιδευτικών των Γυμνασίων και των Λυκείων της τοπικής του Εκκλησίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ δήλωσε την έμπρακτη στήριξη του ιδίου και της Ιεράς Μητροπόλεως ενάντια στα πολλαπλά φαινόμενα βίας και εκφοβισμού που παρατηρούνται στα σχολεία. Η επιστολή του Μητροπολίτη...
07 Νοεμβρίου, 2022 - 19:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2022 - 18:40

Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ δίπλα σε μαθητές και καθηγητές με αφορμή την ενδοσχολική βία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ δίπλα σε μαθητές και καθηγητές με αφορμή την ενδοσχολική βία

Με ένα θερμό κείμενο απευθυνόμενο στους διευθυντές και συλλόγους εκπαιδευτικών των Γυμνασίων και των Λυκείων της τοπικής του Εκκλησίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ δήλωσε την έμπρακτη στήριξη του ιδίου και της Ιεράς Μητροπόλεως ενάντια στα πολλαπλά φαινόμενα βίας και εκφοβισμού που παρατηρούνται στα σχολεία.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

Προς τους
αγαπητούς Διευθυντές και συλλόγους καθηγητών των Γυμνασίων και Λυκείων
των Δήμων Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Νέας Φιλαδελφείας – Νέας Χαλκηδόνος

Επικοινωνώ μαζί σας μέσω της παρούσης επιστολής επιθυμώντας, αφ΄ ενός μεν να επαινέσω από πλευράς μου όσα προσφέρετε στο εκπαιδευτικό σας έργο στις εξαιρετικά δύσκολα συγκυρίες, που διήλθαμε ειδικά την τελευταία περίοδο, αφ΄ ετέρου δε για να σταθώ και εγώ αρωγός μέσω κάποιων σκέψεων και προτάσεών μου στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδεικνύουν οι τωρινές συγκυρίες.

Η Εκκλησία όντας θεσμός μέσα στην ελληνική κοινωνία που λειτουργεί ως φορέας μίας πλούσιας μακραίωνης παράδοσης και υψηλών αξιών προσπαθεί πάντοτε στοργικά να στέκεται πλάι στους μαθητές και στους λειτουργούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δίδοντας ταυτόχρονα και έναν ορίζοντα για τα οράματα κάθε εποχής. Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες των παιδιών μας, με τις πολιτιστικές δράσεις που δημιουργούν, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν σε κοινωνικό επίπεδο, με τις προτάσεις που κάνουν, καθώς πίσω από αυτά κρύβεται ο κόπος και το ένδιαφέρον των καθηγητών τους. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πως οι απότομες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας όλων μας έχουν επιφέρει πλήθος αρνητικών επιδράσεων στο ψυχικό υπόβαθρο, πολύ περισσότερο στις όμορφες μα και τόσο ευάλωτες ψυχές των παιδιών μας, που συχνά αδυνατούν να βρούν ένα σημείο αναφοράς και έμπνευσης.

Ποιος μπορεί να κωφεύσει στις πολλές και τραγικές συχνά περιπτώσεις λεκτικής η και σωματικής βίας και πίεσης ανάμεσα στους μαθητές που φέρνουν με κραυγαλέο τρόπο το υπόβαθρο άλλων εγγενών δυσκολιών μέσα στην οικογένεια και τον συναισθηματικό κόσμο των μαθητών, στην ψυχική εξουθένωση λόγω απογοήτευσης ή αισθήματος κατωτερότητος στον συνεχή αγώνα για την κατάκτηση της μελλοντικής επαγελματικής πορείας, στην σεξουαλική παρενόχληση με τις συναφείς τραγικές εξελίξεις, την υποτίμηση της ανθρώπινης αξίας και συνάμα τα όποια φαινόμενα παραβατικότητας εκμετάλλευσης και δυσκολίας προκύπτουν. Τα στοιχεία για το διάστημα από την έναρξη του νέου σχολικού έτους έως και σήμερα δηλώνουν μία σκληρή αλήθεια, καθώς μιλούν βάσει στοιχείων που παρέχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, για καθημερινά πολλαπλές υποθέσεις ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Είμαι δίπλα σας, έχοντας την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, όχι μόνο θεσμικά, αλλά κυρίως πρακτικά και ουσιαστικά ως πατέρας και συνοδοιπόρος στα εύκολα και στα πιο δύσκολα. Οι πόρτες της Ιεράς Μητροπόλεως και των Ιερών Ναών της παραμένουν πάντοτε ανοικτές για τα παιδιά της, για να μη χαθεί καμία ευκαιρία στα όνειρα και στο δικαίωμά τους για δημιουργία.

Η Εκκλησία διασφαλίζει πάντοτε μέσω του επίκαιρου και αναγεννητικού της λόγου μία ρεαλιστική πρόταση ειρήνης και ισορροπίας, μία πραγματικότητα ομόνοιας και ενότητας σε εποχές μεγάλης σύγχυσης και απογοήτευσης. Γι᾽ αυτό προτίθεμαι να βρεθώ κοντά σας και πάλι, με τους καθηγητές και τους μαθητές, σε μία διάθεση ουσιαστικής επικοινωνίας και ειλικρινούς διαλόγου και συμπροβληματισμού. Η Εκκλησία μας δεν έπαψε να νοιάζεται για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα των ανθρώπων, και πάλι ζητά να σταθεί δίπλα σας. Είμαι κοντά σας με όποιον τρόπο δύναμαι, τόσο εγώ, όσο και οι κληρικοί μου, διά να συμπαρασταθούμε ουσιαστικά στις ανάγκες σας, να συζητήσουμε, να συμπροβληματισθούμε και να ανοίξουμε περισσότερες πόρτες στα όραματα των παιδιών και στο σπουδαίο ρόλο που επιτελείτε όλοι σας αφειδώς για το μέλλον του τόπου μας, για τον πολιτισμό μας, για την κοινωνία μας. Δεν μας χωρίζει τίποτε, καθώς μας ενώνουν τόσα πολλά!

Θεωρώ πως τα παιδιά μας πρέπει να ακούσουν για το μεγάλο δώρο της ειρήνης. Η βία δεν είναι δρόμος που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Με την βία δεν συνυπάρχεις, δεν επικοινωνείς, δεν ανοίγεις νέους δρόμους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ η βία να είναι η λύση σε κανένα πρόβλημα. Θέλω να πω στα παιδιά μας πως η ειρήνη είναι δώρο Θεού. Θέλω να ακούσω την κριτική τους και να τους δείξω πως κανένας δεν κέρδισε ασκώντας ή προκαλώντας βίαιες καταστάσεις.

Παραμένω στη διάθεσή σας και κυρίως στην διάθεση των παιδιών μας. Βοηθήστε και εσείς να επιλέξουν την ειρήνη, την συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και όχι το μίσος και την βία.

Με πολλή αγάπη και εκτίμηση στο έργο σας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων