01/10/2023 17/12/2023 Πανηγυρικά και με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε τη Σύναξη της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Βουρλιωτίσσης», Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως Νέας Φιλαδελφείας, την οποία οι πρόσφυγες πρόγονοί μας μετέφεραν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και την εναπέθεσαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως...
01 Οκτωβρίου, 2023 - 15:07
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2023 - 23:33

Πανηγυρικά εορτάστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια η Σύναξη της Πολιούχου και Προστάτιδος Παναγίας Βουρλιώτισσας

Διαδώστε:
Πανηγυρικά εορτάστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια η Σύναξη της Πολιούχου και Προστάτιδος Παναγίας Βουρλιώτισσας

Πανηγυρικά και με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε τη Σύναξη της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Βουρλιωτίσσης», Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως Νέας Φιλαδελφείας, την οποία οι πρόσφυγες πρόγονοί μας μετέφεραν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και την εναπέθεσαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας.

Ανήμερα της εορτής το πρωί, Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 (Β΄ Λουκά), τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος χοροστάτησε και στην ακολουθία του Όρθρου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένων από πλειάδα κληρικών.

Το παρών στην εορτή έδωσαν ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, μέλη προσφυγικών σωματείων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Θεομήτορος και το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου εκ του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, όπου από την παραμονή της εορτής τίθεται σε προσκύνηση προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων της Ευχαριστιακής Συνάξεως Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Οποία αποτελεί την «Πύλη του Ουρανού», καθώς είναι Εκείνη που εισάγει τον άνθρωπο στην αιωνιότητα και τον ενώνει με τον Θεό Δημιουργό. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε επίσης την άμεση σχέση της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Βουρλιωτίσσης» με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας είχαν την απαντοχή τους στην Παναγία. Η πίστη και η ευλάβεια των ανθρώπων της Μικρασίας ήταν τα στοιχεία εκείνα που κράτησαν την ταυτότητα του γένους μέσα στην τουρκοκρατία και τους έκαναν στη συνέχεια να μεγαλουργήσουν».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω θανάτω και μαρτυρικώς τελειωθέντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ μετέβη στο μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της εορτής τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ και ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βουρλιώτισσας και του Τιμίου Ξύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα Φιλαδέλφεια: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Συνάξεως Παναγίας Βουρλιώτισσας και Υποδοχή Τιμίου Ξύλου

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων