04/04/2022 04/04/2022 Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή στην Αγία Τριάδα ακτής του δήμου Θερμαϊκού πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις το διήμερο 2 και 3 Απριλίου. Με την συνδιοργάνωση του ιερού ναού Αγίας Τριάδος, Ακτής, και του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και...
04 Απριλίου, 2022 - 13:37
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2022 - 16:19

100 χρόνια από την Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στην Ι.Μ. Καλαμαριάς

Διαδώστε:
100 χρόνια από την Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στην Ι.Μ. Καλαμαριάς

Στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή στην Αγία Τριάδα ακτής του δήμου Θερμαϊκού πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις το διήμερο 2 και 3 Απριλίου.

Με την συνδιοργάνωση του ιερού ναού Αγίας Τριάδος, Ακτής, και του Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και του Δήμου Θερμαϊκού, το Σάββατο 2 Απριλίου το απόγευμα τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πρώτων προσφύγων οικιστών του χωριού στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος. Έπειτα ακολούθησε λαμπαδηδρομία στους δρόμους του χωριού με κατεύθυνση το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εκεί πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια του Θρακικού ξεριζωμού παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Γεώργιο Μάνο με θέμα «Ο ξεριζωμός του θρακικού ελληνισμού». Αμέσως μετά, η θεατρική ομάδα «Φύρδην Μίγδην» του Συλλόγου παρουσίασε θεατρικό αφιέρωμα.

Την Κυριακή 3 Απριλίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ξεριζωμένων Θρακιωτών. Μετά την απόλυση κατευθύνθηκαν όλοι στην προκυμαία όπου τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη και ρίψη στεφάνων. Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί πένθιμη ανάκρουση κωδώνων στους ιερούς ναούς όλης της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Τον γενικό συντονισμό και την διοργάνωση από μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Παπαδόπουλος, εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Τριάδος, Ακτής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων