15/02/2023 16/02/2023 Σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 η έναρξη του πιστοποιημένου από τον ΕΚΔΔΑ και μοριοδοτούμενου, εξ αποστάσεως Επιμορφωτικού Προγράμματος που παρέχεται δωρεάν από το Ι.Π.Ε. με τίτλο: «Θέματα πρόληψης...
15 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:21
Τελευταία ενημέρωση: 16/02/2023 - 1:03

Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ενδοοικογενειακή βία στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς

Διαδώστε:
Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ενδοοικογενειακή βία στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς

Σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και του Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 η έναρξη του πιστοποιημένου από τον ΕΚΔΔΑ και μοριοδοτούμενου, εξ αποστάσεως Επιμορφωτικού Προγράμματος που παρέχεται δωρεάν από το Ι.Π.Ε. με τίτλο: «Θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας».

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα εντάσσεται στις τριάντα Θεματικές Ενότητες που διαθέτει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Το νέο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα αγγίζει μία επίκαιρη και επώδυνη πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας, την ενδοοικογενειακή βία, τα περιστατικά της οποίας πολλαπλασιάστηκαν σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο κατά το τελευταίο διάστημα, αποκαλύπτοντας την ένταση και την έκταση του φαινομένου. Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει στον πυρήνα της την οικογένεια, δηλαδή τα θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας, τραυματίζοντας σοβαρά τα μέλη της και υποσκάπτοντας, κατά συνέπεια, την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία της κοινωνικής ζωής. Πλήττει δηλαδή τον ίδιο το Γάμο γιατί αμαυρώνει την ιερότητα του προσώπου. Στο Γάμο τα δύο πρόσωπα και τα παιδιά που προκύπτουν από την ένωσή τους , «συν- χωρούν» δίνουν δηλαδή χώρο το ένα στο άλλο χωρίς όμως να ακυρώνουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα τους. Δικαίως ο Γάμος χαρακτηρίζεται Μυστήριον Αγάπης και « Εκκλησία Μικρά». Κατά αγαθή συγκυρία η έναρξη του σεμιναρίου συμβαίνει την ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, δύο συζύγων που εκφράζουν κατά τον καλύτερο τρόπο την αγαπητική αλληλοπεριχώρηση και αρμονία στη σχέση τους.

Η εκκλησία δίνει το βάρος της Ποιμαντικής της φροντίδας κυρίως στην πρόληψη του φαινομένου και στην καλλιέργεια δοτικού και αγαπητικού πρότυπου ζωής που είναι ο ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός που Σαρκώθηκε για τον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα έρχεται να απαντήσει ποιοτικά και αποτελεσματικά σε αυτή την αναγκαιότητα. Απευθύνεται σε ποιμένες, προσφέροντας σε θεωρητικό επίπεδο έγκυρη διεπιστημονική κατάρτιση και σε πρακτικό επίπεδο συγκεκριμένες στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, με τη συνδρομή έμπειρων ποιμένων και εξειδικευμένων επιστημόνων από τις περιοχές της Παιδοψυχιατρικής, της Ψυχολογίας, της Θεολογίας, της Ποιμαντικής και της Παιδαγωγικής.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, έχει διάρκεια είκοσι οκτώ (28) διδακτικές ώρες και θα ολοκληρωθεί σε επτά (7) διαδικτυακές συναντήσεις.

Οι υπόλοιπες θεματικές ενότητες του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Ο Ευάγγελος Πεπές, Επίκ. Καθηγητής Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, θα διδάξει την ενότητα: «Η σύγχρονη οικογένεια και οι σχέσεις μέσα σε αυτήν», ο πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ Θεολογίας, Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης, θα διδάξει την ενότητα: «Πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας – υγιείς σχέσεις στην οικογένεια», ο Δρ Βάιος Νταφούλης, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Ιπποκράτειου Γ.Ν.Θ., θα διδάξει την ενότητα: «Το ψυχολογικό προφίλ δράστη – θύματος», ο πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Εφημέριος Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, θα διδάξει την ενότητα: «Εκκλησιαστικές και μεθοδολογικές προϋποθέσεις υποστήριξης – θεραπευτικής παρέμβασης των θυμάτων της βίας – των θυτών», ο κ. Λάζαρος Σιάντσης, Κλινικός Ψυχολόγος Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της, θα διδάξει την ενότητα: «Αίτια της εμφάνισης βίας στην οικογένεια – ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου» και ο αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ψυχίατρος, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως – Διευθυντής Γραφείου Νεότητος, θα διδάξει την ενότητα: «Ποιμαντικές παρεμβάσεις σε ειδικές καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας- Η περίπτωση της πανδημίας».

Ιδιαιτέρως σημαντική, τιμητική και επωφελής θα είναι η παρουσία στην τελευταία συνάντηση, εκπροσώπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, αρμόδιου για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος θα μεταφέρει στους συμμετέχοντες την κατάσταση όπως ακριβώς διαμορφώνεται στην περιοχή της ευθύνης τους, βοηθώντας έτσι με πρακτικό τρόπο το έργο της Εκκλησίας.

Η ολοκλήρωση του Επιμορφωτικού Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με τον απολογισμό και την αξιολόγησή του από τον πανοσιολογιότατο αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Δρα Θεολογίας, LLB – LLM Νομικής, Ιεροκήρυκα της Ι.Α.Α.

Στην εναρκτήρια προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για το όραμα της επιμόρφωσης των ποιμένων που όχι μόνο έλαβε σάρκα και οστά αλλά εξαπλώθηκε στις Ι. Μητροπόλεις όλης της ελληνικής επικράτειας. Επίσης εξήρε την ακάματη προσπάθεια του Διευθυντή του Ι.Π.Ε, Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη που διεύρυνε εντυπωσιακά το επιμορφωτικό έργο του Ιδρύματος. Ευχήθηκε καλή και ουσιαστική μαθητεία στους συμμετέχοντες ιερείς επισημαίνοντας πως όταν μπολιάζεται η Πίστη με τη Γνώση τότε ο άνθρωπος νιώθει ενισχυμένος με πνευματικά αντισώματα, ικανά να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Δεν πρέπει να εναντιωνόμαστε στην επιστήμη, ανέφερε, αλλά να θέτουμε τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις στην υπηρεσία της ποιμαντικής μας.

Ακολούθως, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. πανοσιολογιότατος αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος μετέφερε τις πατρικές ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. για την ευόδωση των σκοπών και των στόχων του νέου Επιμορφωτικού Προγράμματος, τους οποίους παρουσίασε συνοπτικά. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Θεολόγος υπογράμμισε το ιδιαίτερο ποιμαντικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου το οποίο εκφράζεται μεταξύ άλλων και με τη φιλοξενία του συγκεκριμένου Επιμορφωτικού Προγράμματος, και το ανύσταχτο ενδιαφέρον του για την επιμόρφωση των ιερέων της Επαρχίας του. Εξήρε επίσης, το ολόθερμο ενδιαφέρον που δείχνουν διαχρονικά για τα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στο Συντονιστή της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. Δημήτριο Κατζιγκά για τον καθοριστικό του ρόλο στην οργάνωση και τη λειτουργία του προγράμματος.

Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από τον Αιδ. Πρωτ. Χριστοφόρο Χρόνη , Δρ. Θεολογίας, Διδάσκοντα στη Θεολογική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, κληρικό της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας με θέμα: «Η Βία ως συμπεριφορά- Η επιθετικότητα μετά τον Κάϊν».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων