10/02/2024 10/02/2024 Την ετήσια σύναξή τους πραγματοποίησαν οι Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, την Πέμπτη 8η Φεβρουαρίου, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Κέντρο. Στη σύναξη παρευρέθησαν και οι προϊστάμενοι των ενοριών της Μητροπόλεως. Αρχικά, Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος καλοσώρισε τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια απηύθυνε προς τους Ιεροψάλτες λόγο πατρικό, υπενθυμίζοντας τους την ιερότητα του λειτουργήματος...
10 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:21
Τελευταία ενημέρωση: 10/02/2024 - 11:22

Ετήσια σύναξη Ιεροψαλτών στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς

Διαδώστε:
Ετήσια σύναξη Ιεροψαλτών στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς

Την ετήσια σύναξή τους πραγματοποίησαν οι Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, την Πέμπτη 8η Φεβρουαρίου, στο Προκόπειο Πολυδύναμο Κέντρο.

Στη σύναξη παρευρέθησαν και οι προϊστάμενοι των ενοριών της Μητροπόλεως.

Αρχικά, Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος καλοσώρισε τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια απηύθυνε προς τους Ιεροψάλτες λόγο πατρικό, υπενθυμίζοντας τους την ιερότητα του λειτουργήματος του Ιεροψάλτου, τη σπουδαιότητα του στην εύρυθμη λατρευτική και λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, τη σημασία του Ιεροψαλτικού ήθους, την αξία του Ιεροψαλτικού ύφους και του μουσικού χρόνου, τη βαρύτητα της εφαρμογής των παραδεδομένων στα εκκλησιαστικά μουσικά μαθήματα, στο «Τυπικό», στην εκκλησιαστική τάξη, την αποφυγή καινοτομιών, την αναγκαιότητα της συμμετοχής του λαού στη λατρεία, διά της συμψαλμώδησης, την αρμονική συνεργασία με τον επίσκοπο και τους ιερείς.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Πέτρος Παπαεμμανουήλ, Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς και διευθυντής της Σχολής εκκλησιαστικής-βυζαντινής μουσικής του ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο μουσικολογιώτατος, κατά τη σύντομη εισήγησή του αναφέρθηκε στην τάξη των χορών στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και δη στο Μέγα Μοναστήρι του Φαναρίου, κατά τις Ιερές Ακολουθίες.

Ανέγνωσε, επ’ ακριβώς, την τάξη και επεσήμανε την αξία της ως πρωτότυπου για όλα τα ιερά Αναλόγια.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος, ευλόγησε την Βασιλόπιτα και ευχήθηκε το νέο έτος να είναι καλό, ευλογημένο και ειρηνικό.

Η όμορφη σύναξη ολοκληρώθηκε με την παράθεση δείπνου στην αίθουσα «Ελαία κατάκαρπος» του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Αρετσούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων