22/01/2024 22/01/2024 Τον προστάτη, πολιούχο και εύφορό της, Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο, εόρτασε το διήμερο 20 και 21 Ιανουαρίου, η προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Επίκεντρο των λατρευτικών και πανηγυρικών Ακολουθιών ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς, όπου τιμάται η μνήμη του Αγίου της Ποντικής γης, δεδομένου της απουσίας, μέχρι στιγμής, Ιερού...
22 Ιανουαρίου, 2024 - 7:27

Η εορτή του Πολιούχου της προσφύγουπολης Καλαμαριάς, Αγίου Ευγενίου Τραπεζουντίου

Διαδώστε:
Η εορτή του Πολιούχου της προσφύγουπολης Καλαμαριάς, Αγίου Ευγενίου Τραπεζουντίου

Τον προστάτη, πολιούχο και εύφορό της, Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο, εόρτασε το διήμερο 20 και 21 Ιανουαρίου, η προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Επίκεντρο των λατρευτικών και πανηγυρικών Ακολουθιών ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς, όπου τιμάται η μνήμη του Αγίου της Ποντικής γης, δεδομένου της απουσίας, μέχρι στιγμής, Ιερού Ναού επ’ ονόματι του.

Την φετινή πανήγυρη λάμπρυναν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιουστίνου, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Αφ’ εσπέρας τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της πόλεως της Καλαμαριάς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος, ανέλυσε με σαφήνεια, απλότητα και θεολογική πληρότητα την σημασία της προσκύνησης των αγίων λειψάνων και των ιερών εικόνων στην σωτηρία των πιστών.

Λόγω της βαρυχειμωνιάς αναβλήθηκε η προγραμματισμένη λιτανεία.

Ανήμερα της εορτής, του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ο Σεβασμιώτατος με γλαφυρότητα, αμεσότητα και θεολογική ενάργεια, ερμήνευσε το αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής και το συνέδεσε με το μαρτύριο του τιμωμένου Αγίου Ευγενίου.

Προ της απολύσεως, ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος απηύθυνε λόγους ευχαριστίας προς τους προσκεκλημένους Αρχιερείς. Ευχαρίστησε επίσης τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών για την παρουσία τους, όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως αλλά και τον λαό του Θεού, ο οποίος προσήλθε στην πανήγυρη αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ευχήθηκε, τέλος, να βρεθεί σύντομα χώρος, ώστε να κτισθεί ο Ναός του Αγίου Ευγενίου στην Καλαμαριά.

Περαιωθείσης της Θείας Λειτουργίας, ο ιερός Κλήρος, οι άρχοντες και ο λαός, εν λιτανευτική πομπή, κατευθύνθησαν προς το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, όπου τελέσθηκε «Τρισάγιο» υπέρ αναπαύσεως των μαρτυρικώς και ειρηνικώς τελειωθέντων Ποντίων και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με σιγή ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων