16/06/2023 16/06/2023 Για «μια σημαντική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης αλλά και του οικουμενικού ποντιακού Ελληνισμού» κάνει λόγο η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Άννα Θεοφυλάκτου η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της εκλιπούσας ως Προέδρου του Σωματείου...
16 Ιουνίου, 2023 - 15:35
Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2023 - 15:42

Η Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για την εκδημία της Άννας Θεοφυλάκτου

Διαδώστε:
Η Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για την εκδημία της Άννας Θεοφυλάκτου

Για «μια σημαντική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης αλλά και του οικουμενικού ποντιακού Ελληνισμού» κάνει λόγο η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Άννα Θεοφυλάκτου η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών.

Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της εκλιπούσας ως Προέδρου του Σωματείου Μέριμνας Ποντίων Κυριών προκειμένου να καταστεί ο Πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος ο Πολιούχος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

«Προσευχόμαστε όπως η πρωτοβουλία της αυτή ολοκληρωθεί με την ανέγερση λαμπρού Ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Ευγενίου στον κεντρικό ιστό της πόλεως της Καλαμαριάς. Η Ιερά Μητρόπολις στέκεται με σεβασμό στη ζωή, το έργο και στη μνήμη της. Ευχόμαστε όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή της και την κατατάξει «εν σκηναίς δικαίων»», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για την εκδημία της Άννας Θεοφυλάκτου:

«Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς αποχαιρετά με ελπίδα αναστάσιμη την Άννα Θεοφυλάκτου, μια σημαντική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης αλλά και του οικουμενικού ποντιακού Ελληνισμού.
Η Άννα Θεοφυλάκτου, κόρη του σπουδαίου Έλληνα εκ Πόντου Θεοφύλακτου Θεοφύλακτου γαλουχήθηκε από μικρή στην αγάπη για την ιστορική της πατρίδα, στην συμπαράσταση στον πάσχοντα πρόσφυγα που ξεριζώθηκε από τις αλησμόνητες πατρίδες, στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στην ιστορία και στον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού αλλά και της πόλης στην οποία έζησε, της Θεσσαλονίκης. Υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς ως η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος της βόρειας Ελλάδας και η πρώτη χειρουργός οφθαλμίατρος στη χώρα. Επιπλέον, ήταν εκείνη που δημιούργησε το πρώτο πλήρες ιστορικό φωτογραφικό αρχείο, διασώζοντας σπάνιες φωτογραφίες από την αγαπημένη ιστορική της πατρίδα, τον Πόντο.
Στα εννέα χρόνια της προεδρίας της στο Σωματείο Μέριμνα Ποντίων Κυριών ενήργησε, μεταξύ άλλων, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε ο πολιούχος του Σωματείου και της ιστορικής πόλεως της Τραπεζούντας, Άγιος Ευγένιος, να καταστεί ο πολιούχος Άγιος της προσφυγικής Ιεράς μας Μητροπόλεως. Προσευχόμαστε όπως η πρωτοβουλία της αυτή ολοκληρωθεί με την ανέγερση λαμπρού Ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Ευγενίου στον κεντρικό ιστό της πόλεως της Καλαμαριάς.
Η Ιερά Μητρόπολις στέκεται με σεβασμό στη ζωή, το έργο και στη μνήμη της.
Ευχόμαστε όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή της και την κατατάξει «εν σκηναίς δικαίων».»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Εξόδιος Ακολουθία της αρχόντισσας του Πόντου Άννας Θεοφυλάκτου

«Έφυγε» η «μεγάλη κυρία» του Ποντιακού Ελληνισμού Άννα Θεοφυλάκτου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων