30/10/2021 30/10/2021 Σύσσωμος ο ποντιακός ελληνισμός εκφράζει την στήριξή του για να βρει επιτέλους στέγη ο πολιούχος της Καλαμαριάς, Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος έχει αιτηθεί εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόβλεψη χώρου λατρείας για την ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου της Καλαμαριάς και των απανταχού Ποντίων, Αγίου...
30 Οκτωβρίου, 2021 - 9:50
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2021 - 10:01

Στήριξη των απανταχού Ποντίων στον Μητροπολίτη Καλαμαριάς για τον Άγιο Ευγένιο

Διαδώστε:
Στήριξη των απανταχού Ποντίων στον Μητροπολίτη Καλαμαριάς για τον Άγιο Ευγένιο

Σύσσωμος ο ποντιακός ελληνισμός εκφράζει την στήριξή του για να βρει επιτέλους στέγη ο πολιούχος της Καλαμαριάς, Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος έχει αιτηθεί εγγράφως στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόβλεψη χώρου λατρείας για την ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου της Καλαμαριάς και των απανταχού Ποντίων, Αγίου Ευγενίου στο στρατόπεδο Κόδρα.

Σύμφωνα με ποντιακές ιστοσελίδες, η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς διαμέσου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου έρχεται να διορθώσει ένα παράδοξο: με το πρόσφατο αίτημά του προς τον Δήμο Καλαμαριάς για παραχώρηση χώρου στο στρατόπεδο Κόδρα, προκειμένου να χτιστεί Ιερός Ναός προς τιμή του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, θα οικοδομηθεί επιτέλους ο ναός του πολιούχου, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει!

Αν ληφθεί υπόψη η κεντρική θέση την οποία κατείχε στην εκκλησιαστική ζωή των Ποντίων ο Άγιος Ευγένιος πριν την Καταστροφή και το γεγονός πως η Καλαμαριά είναι μια πόλη που χτίστηκε από τους πρόσφυγες, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν ποντιακή καταγωγή, καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει μια ανακολουθία και μια εκκρεμότητα.

Είναι γεγονός πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προβολή της τιμής του Αγίου Ευγενίου, λαμβάνοντας διάφορες πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο θεσμός των Ευγενείων. Μάλιστα, έχει ήδη ετοιμαστεί μια μεγάλη εικόνα εξαιρετικής σύλληψης και τεχνοτροπίας στην οποία παρουσιάζεται ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου καθώς και η λατρεία του στη νέα του έδρα, την Καλαμαριά.

Ο άστεγος πολιούχος

Με την έλευση των προσφύγων στην Καλαμαριά, η πλειοψηφία των οποίων είχε ποντιακή καταγωγή, αποφασίστηκε μαζί με τα ήθη και τα έθιμα να μεταφερθεί, όπως ήταν φυσικό, και η λατρεία και τιμή του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου. Μάλιστα ο Άγιος Ευγένιος ορίστηκε πολιούχος και προστάτης της πόλης της Καλαμαριάς.

Ο Σεβασμιώτατος από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισης του ανέδειξε αυτή τη σχέση του Αγίου με την Καλαμαριά με σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας, με κορυφαία έκφραση την καθιέρωση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού των Ευγενείων, που περιλαμβάνει την διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων, πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών και συναυλιών.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ενώ είναι τόσο σημαντική η πνευματική μορφή και το ιστορικό υπόβαθρο του Αγίου Ευγενίου στην πόλη, ο πολιούχος Άγιος παραμένει άστεγος. Το γεγονός αυτό δεν τιμά κανέναν, όχι μόνο την πόλη της Καλαμαριάς και τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά σύσσωμο το Πανελλήνιο. Όπως τονίζει ο Σεβασμιώτατος στην επιστολή – αίτημα του, πράγματι η ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Ευγενίου, αποτελεί ιερό χρέος απέναντι στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ενώνει ο Άγιος Ευγένιος

Σύσσωμη η στήριξη του Ποντιακού Ελληνισμού

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τα Σωματεία μέλη της: «Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς», «Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς», «Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς “Ο Προμηθέας”» και «Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς “Οι Μίθριοι”» εξέφρασαν την ολόθυμη και αμέριστη στήριξη τους στο όραμα του Σεβασμιωτάτου, για τη ανέγερση του Ιερού Ναού και Εκκλησιαστικού Μουσείου στο στρατόπεδο Κόδρα.

Την ίδια στήριξη στο όραμα της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού, εκφράζουν και τα 470 πρωτοβάθμια σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας μας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος, ιερό και εθνικό, προς τον πολιούχο Άγιο Ευγένιο που πρέπει να εξοφληθεί.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί και από το βήμα αυτό, τον Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Καλαμαριάς να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιουστίνου για την παραχώρηση του προτεινόμενου χώρου στο στρατόπεδο Κόδρα, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο το θρησκευτικό συναίσθημα όσο και την ιστορική μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Βαρυθυμιάδης

Για την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς

Ο Πρόεδρος

Ανέστης Αντωνιάδης

Για την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς

Ο Πρόεδρος

Κώστας Ζώης

Για τον Σύλλογο Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Πετανίδης

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»

Η Πρόεδρος

Φωτεινή Τζιδημοπούλου

Πηγές:

https://epontos.blogspot.com/2021/10/blog-post_54.html
http://www.efxinospontos.gr/eidiseis/7572-poe-kai-pontiakoi-syllogoi-kalamarias-stirizoun-ti-mitropoli-gia-paraxorisi-oikopedou-gia-ton-agio-evgenio-tis-trapezoyntos

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων