21/06/2021 21/06/2021 Με αισθήματα κατάνυξης και ευλαβείας η Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαμαριάς υποδέχτηκε σήμερα τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου. Τα Ιερά Λείψανα προσεκόμισε ο π. Γερβάσιος Σιμωνοπετρίτης με αντιπροσωπεία πατέρων της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και τα υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος με τον ιερό κλήρο και τον...
21 Ιουνίου, 2021 - 20:20
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2021 - 21:08

Υποδέχτηκαν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιερωνύμου στην Καλαμαριά

Διαδώστε:
Υποδέχτηκαν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιερωνύμου στην  Καλαμαριά

Με αισθήματα κατάνυξης και ευλαβείας η Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαμαριάς υποδέχτηκε σήμερα τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου. Τα Ιερά Λείψανα προσεκόμισε ο π. Γερβάσιος Σιμωνοπετρίτης με αντιπροσωπεία πατέρων της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και τα υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος με τον ιερό κλήρο και τον ευλαβή λαό της Καλαμαριάς.

Πρακτορείο Ορθοδοξία: Ρεπορτάζ Βασίλειος Χάδος – Φωτογραφίες Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Ακολούθησε αγρυπνία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος και έψαλε κατανυκτικώς ο χορος ψαλτών “Φιλαθωνιται”.

Με την σημερινή υποδοχη των λειψάνων αρχισαν οι εορτασμοί της ενορίας με αφορμή την πανήγυρη του περεκκλησίου της ενορίας που τιμάται στο όνομα του Αγίου Δαυίδ του Αμυγδαλίτου, Αγαθόποδος και Θεοδούλου. Τα ιερά σεβάσματα θα τεθούν προς προσκύνησιν των πιστών μέχρι και τη Κυριακή των Αγίων Πάντων και θα τελούνται καθημερινώς Aκολουθίες σύμφωνα με το πρόγραμμα που επισυνάπτεται. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πανήγυρη του Οσίου Δαυίδ το Σάββατο 26 Ιουνίου και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια του Γέροντα Μωυσή για τον Άγιο Ιερώνυμο:

Ο Σιμωνοπετρίτης ηγούμενος Ιερώνυμος συνήθιζε να κοιμάται στο σκαμνί ή στην καρέκλα και για λίγο. «Στον μοναχό είναι αρκετό και τ’ ότι βρίσκεται κάτω από σκεπή» έλεγε. «Περισσότερο πετρέλαιο είχε κάψει στη λάμπα του για τις αναγνώσεις και μελέτες του, παρά νερό είχε πιει σε όλη του τη ζωή», έλεγαν.

Όταν αδελφοί του τον κα­τηγόρησαν για καταχραστή, ενώ γνώριζε καλά τους καταχραστές, η ανεξικακία του δεν του επέτρεψε να τους μαρτυρήσει και απλά στους ανακρίνοντες είπε: «Μήπως ο άγιος Σίμων γνωρίζει… Μήπως εκείνος χρειάσθηκε τα χρήματα και τα πήρε …». Υπέμεινε αδιαμαρτύρητα εξορία. Έκανε βουρδουνάρης στη μονή Κουτλουμουσίου. Έμεινε για λίγο σε μία καρβουναποθήκη στα Καυσοκαλύβια. Διήλθε από το μετόχι του Αγίου Χαραλάμπους στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στο μετόχι της Αναλήψεως των Αθηνών. Δεν έπαυσε ποτέ να προσεύχεται θερμά για τους κατηγόρους και τους συκοφάντες του.

Στο τέλος των συνεχών αγώνων του η αγάπη του στον Θεό αποδείχθηκε με ουράνια χαρίσματα: διάκριση, διόραση, προόραση. Αξιώθηκε να λειτουργεί με αγγέλους. Να μην πατά στη γη όταν λειτουργούσε. Τα πνευματικά του τέκνα μιλούν με ιερή συγκίνηση για θαύματα της πύρι­νης προσευχής του. Ο θάνατος τον βρήκε προσευχόμενο κι ευχαριστούντα τον Θεό για το μεγάλο δώρο των πυκνών ασθενειών του.

Για όσους αγαπούν τους αριθμούς, δίνουμε μερικούς: 17 ετών έρχε­ται από το Ρεΐζ-Δερέ της Μ. Ασίας στην ουρανογείτονα Σιμωνόπετρα. Μετά 47 ετών δοκιμή κείρεται μεγαλόσχημος μοναχός από τον σπουδαίο Αλατσατιανό ηγούμενο Νεόφυτο (+1907). Επί 43 έτη δεν κοιμήθηκε σε κρεβάτι. 69 έτη φορούσε το τίμιο του μοναχού ένδυμα, χρησιμοποιώντας το πάντοτε ως υπηρετική ποδιά των αδελφών του. Το μοναχικό ράσο φόρεσε σε περισσότερες από 300 αφιερωμένες ψυχές. Τα πνευματικά του τέκνα αριθμούνται σε αρκετές δεκάδες εκατοντά­δων. Οι παραμυθητικές επιστολές του υπολογίζονται σε 10.000 περί­που. Μνημόνευε καθημερινά στην προσκομιδή περί τα 2.500 ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων. Στο συρτάρι του βρήκαν μετά την οσιακή κοίμησή του 7 δραχμές, που δεν θα είχε προλάβει να προσφέρει στους φίλους του φτωχούς, στις πόρτες των οποίων τις νύχτες κρυφά άφηνε την ελεημοσύνη του. Εκοιμήθη σε ηλικία 86 ετών. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 7.1.1957. Χιλιάδες κόσμος βρέθηκε στην κηδεία του διηγούμενος μετά δακρύων πολλά θαυμαστά γεγονότα του βίου του. Ετάφη πίσω από το άγιο βήμα του ιερού ναού της Αναλήψεως, μετοχιού της αθωνικής μονής Σίμωνος Πέτρας, στον Βύρωνα Αθηνών. Υπήρξε οικονόμος του μετοχίου από το 1931. Ωφέλησε χιλιάδες ψυχές. Με αυτή την υπέροχη «αριθμητική» πως να μην ευωδιάσουν τα χρυσαφένια οστά του, στην ανακομιδή του 1965, όπου παιδί κι εμείς παρακολουθούσαμε με συγκίνηση τα γενόμενα, μη γνωρίζοντας τότε ότι μετά δύο δεκαετίες θα μονάζαμε στη μονή του και θα καθιστάμεθα βιογράφος του. Η μακα­ριστή μητέρα μου τον είχε Πνευματικό.

Ο Mητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικης Νικόλαος, ζώντας στο μετόχι της Αναλήψεως, έγραφε γι’ αυτόν: «Επίγειος άγγελος. Ουρά­νιος άνθρωπος. Ήταν ενάρετος και σε έκρινε. Ήσουν αμαρτωλός και σε ανέπαυε. Τον αγαπούσες και σε απεμάκρυνε. Του δημιουργούσες πειρασμούς και δεν σε απέφευγε. Τον επαινούσες και σε επιτιμούσε. Τον αδικούσες και αρνιόταν να δικαιολογηθεί. Συχνά ανέδιδε ευωδία. Ήταν τόσο ευκατάνυκτος, που σχεδόν πάντοτε κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου έσπαγε η φωνή του και άνοιγαν οι κρουνοί των οφθαλμών του. Χαιρόταν να συναντά τις ψυχές στη μνημόνευση. Η συμμετοχή του στη θεία λατρεία τον μετεμόρφωνε σε άγγελο …».

Πηγές – Βιβλιογραφία

Νικολάου Χατζηνικολάου ιερομ., Ιερό Μετόχι Αναλήψεως, Αθήνα 2004. Σοφοκλή Δημητρακόπουλου, Ευλαβείς κληρικοί των Αθηνών κατά τον εικοστό αιώνα, Αθήνα 2005, σσ. 11-15. Μωυσέως Αγιορείτου μοναχού, Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης ο Γέρων της «Αναλήψεως», Θεσσαλονίκη 2008.

Πηγή: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Μέγα Γεροντικό, τ. Β΄, εκδ. Μυγδονία σ.569-573

Φωτογραφίες Ραφαήλ Γεωργιάδης Πρακτορείο Ορθοδοξία

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων