21/10/2022 21/10/2022 Τον καθιερωμένο Αγιασμό στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως τέλεσε χθες, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, κηρύσσοντας και επισήμως την έναρξη των μαθημάτων του νέου έτους. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του,  σε διδάσκοντες και διδασκομένους, ευχήθηκε καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά. «Ολόθερμη η ευχή», είπε, «να είναι...
21 Οκτωβρίου, 2022 - 20:25
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2022 - 20:27

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Νέας Σμύρνης 

Διαδώστε:
Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Νέας Σμύρνης 

Τον καθιερωμένο Αγιασμό στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως τέλεσε χθες, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, κηρύσσοντας και επισήμως την έναρξη των μαθημάτων του νέου έτους.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του,  σε διδάσκοντες και διδασκομένους, ευχήθηκε καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά. «Ολόθερμη η ευχή», είπε, «να είναι η λειτουργία της Σχολής μας όσο υποδειγματικότερη γίνεται. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να λειτουργούμε όλοι μας υποδειγματικά: από μένα, τον Μητροπολίτη, τους Ιερείς των Ενοριών μας, τους δασκάλους και καθηγητές της Σχολής, και από τους ίδιους τους πιστούς. Να συμβάλλουμε στην ευρύτερη συμμετοχή. Δεν είπαμε ότι θα πρέπει να τρέξουν όλοι να μάθουν μουσική, όμως λίγο συστηματικότερα αν δουλέψουμε, με περισσότερο ζήλο θα υπάρξουν και καλύτερα αποτελέσματα.

Στο Ευαγγέλιο που ακούσαμε αναφέρθηκε ότι οι χριστιανοί μοιάζουν με πόλη «επάνω όρους κειμένη». Τι θα πει αυτό; ότι η ζωή των χριστιανών θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να είναι υποδειγματική: προσεκτικοί στο πως στεκόμαστε, πως μιλάμε, πως γελάμε, πως συνεργαζόμαστε στο αναλόγιο ως μέλη μιας χορωδίας, ώστε η στάση μας να είναι προσεκτική και να μην δίνει αφορμή για σχόλια στο εκκλησίασμα.

Ο Απόστολος που ακούστηκε μας ανάφερε ότι με χαρά θα πρέπει να «άδουμε και να ψάλουμε» τον Κύριο, κάτι που θα αναβλύζει μέσα από την καθαρή καρδιά μας. «Ψυχαίς καθαραίς και αρρυπώτοις χείλεσι». Που σημαίνει ότι για να ψάλουμε σωστά, θα πρέπει να έχουμε λογισμούς καθαρούς, συμπεριφορά χριστιανοπρεπή και εσωτερική πηγαία διάθεση για ιεροπρέπεια.»

«Mε αυτές τις σκέψεις», ολοκλήρωσε ο Σεβασμιώτατος την ομιλία του και ευχήθηκε κάθε πρόοδο σε όλους, σε όσους πήραν το Πτυχίο ή το Δίπλωμά τους, αλλά και σε όσους ενεγράφησαν για πρώτη φορά στη Σχολή.

Ο Διευθυντής της Σχολής, κ. Δημήτριος Βερύκιος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την έμπρακτη συμπαράστασή του στην ευόδωση των προσπαθειών όλων, στάθηκε στο ότι σκοπός της Σχολής  είναι και η οικοδομή του εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος στους μαθητές, και αυτό διότι η μουσική μας είναι λειτουργική και οι ψάλτες θα πρέπει να εμφορούνται από εκκλησιαστικό ήθος που πηγάζει μέσα από τη λατρεία της Εκκλησίας μας.

Αναφερόμενος στους Πτυχιούχους της Σχολής ανέφερε, αφού τους συνεχάρη, ότι ένα κεφάλαιο της γνώσης έκλεισε και ένα νέο πεδίο γνώσης ανοίγει με τα μαθήματα του Διπλώματος. Ευχαρίστησε τους συναδέλφους του διδάσκοντες και τον γραμματέα της Σχολής για την άριστη συνεργασία και προέτρεψε τον Σεβασμιώτατο να απονείμει τους τίτλους Σπουδών.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τα πτυχία και τα διπλώματα στους επιτυχόντες της προηγούμενης αλλά και της φετινής χρονιάς, λέγοντάς τους πως οι τίτλοι που έχουν πλέον στα χέρια τους μπορούν να αξιοποιηθούν και όχι απλώς να γίνουν κορνίζα για κάποιον τοίχο: σε αναλόγια, σε χορωδίες κ.λπ. Να σημειωθεί πως οι τίτλοι σπουδών που απονέμονται από τη Σχολή έχουν την αναγνώριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όλοι οι παρόντες δέχθηκαν ένα μικρό κέρασμα μετά το τέλος της εκδήλωσης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων