09/12/2022 09/12/2022 Το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Ιερού Ιδρυματικού Ναού του αγίου Ανδρέου στη Νέα Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε η Τέταρτη Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης. Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσάμης, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Αλίμου, ο οποίος εξέθεσε συνοπτικά τους προβληματισμούς με βάση το...
09 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2022 - 17:00

Δ΄ Ιερατική Σύναξη «Περί Ενορίας» στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης

Διαδώστε:
Δ΄ Ιερατική Σύναξη «Περί Ενορίας» στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης

Το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Ιερού Ιδρυματικού Ναού του αγίου Ανδρέου στη Νέα Σμύρνη, πραγματοποιήθηκε η Τέταρτη Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσάμης, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Αλίμου, ο οποίος εξέθεσε συνοπτικά τους προβληματισμούς με βάση το βιβλίο του αειμνήστου Καθηγητή π. Γεωργίου Μεταλληνού, «Ενορία: Ο Χριστός εν τω μέσω ημών» (εκδόσεις «Αποστολική Διακονία»).

Ο ομιλητής ξεκίνησε με την ενορία σήμερα και τον λόγο υπάρξεώς της: Η «εν Χριστώ» Εκκλησία, η ευχαριστιακή σύναξη, δόμηση της ενοριακής πραγματικότητας, κληρικοί και λαικοί. Στη συνέχεια παρουσίασε την ενορία ως «ιατρείον πνευματικόν», τον σκοπό ή τη θεραπεία, την ολοτελή ένταξη του πιστού και την ανάγκη πνευματικού πατέρα.

Ανάμεσα στα θέματα που ανέπτυξε ήταν και τα εξής: Η ιστορική διάσταση της ρωμαίικης ενορίας, η ενορία ως «εν Χριστώ» κοινωνία, η λατρεία ως «μήτρα» της εν Χριστώ ζωής και ως το χριστιανικό πρότυπο κοινωνίας.

Η ενορία σήμερα έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την κοινωνία της εποχής μας, με τον ποιμένα και την προβληματική της διακονίας του, με το μυστήριο της πνευματικής πατρότητος, τον εξομολόγο – πνευματικό και τον οπλισμό του, κάποιες ειδικότερες όψεις και γύρω από τα προβλήματα του μυστηρίου της εξομολογήσεως.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην κοινωνική μαρτυρία του κληρικού και της ενορίας: Η τοποθέτηση του προβλήματος, η ιστορική κατάφαση, ο χώρος της διακονίας, η ουσία της διακονίας, η κορύφωση της θυσίας, οι δυνατότητες επιρροής και κάποιες πρακτικές συντεταγμένες. Όσον αφορά στο ποίμνιο, στα προβλήματα και στις ανάγκες του εστίασε ο ομιλητής στην οργάνωση της ενοριακής ζωής, την αναγκαιότητα της κατηχήσεως, τη μέριμνα για τους πάσχοντες, κάποιες ειδικές περιπτώσεις, και τέλος μίλησε για την Ενορία και τους νέους.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση για τη σύγχρονη ποιμαντική διάσταση της ενορίας και θεμάτων πίστεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων