10/01/2021 10/01/2021 Στο εορταστικό κλίμα της μεθεόρτιας περιόδου των Θεοφανείων, σήμερα Κυριακή μετά τα Φώτα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών χειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Διάκονο του Ι. Ναού π. Παναγιώτη Μηνιάτη. Ο π. Παναγιώτης είναι έγγαμος και εδώ και λίγους μήνες απέκτησαν με τη σύζυγό του Μακρίνα...
10 Ιανουαρίου, 2021 - 14:28
Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2021 - 19:21

“Να γίνεις άξιος ιερεύς του Θεού”

Διαδώστε:
“Να γίνεις άξιος ιερεύς του Θεού”

Στο εορταστικό κλίμα της μεθεόρτιας περιόδου των Θεοφανείων, σήμερα Κυριακή μετά τα Φώτα, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών χειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Διάκονο του Ι. Ναού π. Παναγιώτη Μηνιάτη.

Ο π. Παναγιώτης είναι έγγαμος και εδώ και λίγους μήνες απέκτησαν με τη σύζυγό του Μακρίνα το πρώτο τους παιδί. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ενώ έχει λάβει και δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου:

«Κυριακή μετά τα Φώτα» ονομάζεται η σημερινή, αγαπητοί αδελφοί, επειδή έπεται της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων, η οποία παράλληλα ονομάζεται και «Φώτα». Κατά την σημερινή Κυριακή, λοιπόν, έχουμε την ευλογία και τη χαρά της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του αγαπητού διακόνου της Ενορίας σας, του π. Παναγιώτη Μηνιάτη.

Το αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε και που προέρχεται από την ωραιότατη επιστολή του αποστόλου Παύλου που απέστειλε προς τους Χριστιανούς της μεγαλώνυμης Μικρασιατικής πόλεως της Εφέσου, κατ᾽ αγαθή συγκυρία φωτίζει θεολογικά και τη σημερινή χειροτονία που εντός ολίγου θα τελέσουμε.

* * *

Τι είναι η χειροτονία ενός κληρικού; Μετάδοση χαρίσματος. Και τα χαρίσματα, όλα τα χαρίσματα προέρχονται, γράφει ο Απόστολος, από τον Χριστό. Αυτός τα δίνει. Αυτός τα διανέμει.

Ο Παύλος απαριθμεί διάφορα χαρίσματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό «των ποιμένων και διδασκάλων», δηλαδή το ιερατικό χάρισμα.

Ο,τι λαμβάνουμε και ο,τι έχουμε οι ιερωμένοι προέρχεται από τον Χριστό. Η ιερωσύνη μας είναι η ιερωσύνη του Χριστού μας. Και η χειροτονία είναι μια ιερή πράξη, έργο της θείας δυνάμεως. Ο επίσκοπος είναι το όργανο του Θεού. «Τούτο γαρ η χειροτονία εστίν», διδάσκει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Το χέρι του επισκόπου ακουμπά το κεφάλι του χειροτονουμένου, «το παν» όμως είναι έργο του Θεού. Το χέρι του Θεού είναι αυτό που άπτεται την κεφαλή του χειροτονούμενου, εάν βέβαια χειροτονείται όπως πρέπει, δηλαδή αξίως (Ομιλ. εις τας Πράξεις 14, 3, PG 60, 116).

* * *

Ο απόστολος στο ανάγνωσμά μας σήμερα καθορίζει και τον σκοπό για τον οποίο ο Θεός δίνει τα χαρίσματα. Ποιος είναι αυτός; «Προς τον καταρτισμόν των αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».

Ο καταρτισμός των αγίων, δηλαδή η καλλιέργεια και η πνευματική προκοπή των πιστών. «Άγιοι» στην αποστολική Εκκλησία ονομάζονταν όλοι οι χριστιανοί.

«Εις έργον διακονίας»: Είναι η έμπρακτη αγάπη και η φιλαδελφία που πρέπει να συνδέει τους χριστιανούς.

Και ο τελικός σκοπός προς τον οποίο όλα θα πρέπει να κατατείνουν είναι «η οικοδομή του σώματος του Χριστού», δηλαδή της Εκκλησίας, γιατί σώμα του Χριστού είναι η Εκκλησία.

Αγαπητέ διάκονε π. Παναγιώτη,

Η φιλανθρωπία του εν Τριάδι αληθινού Θεού συγκαταβαίνει σήμερα να λάβεις το ιερατικό χάρισμα και να καταστείς πρεσβύτερος της Εκκλησίας.

«Φόβω δέξαι το χάρισμα!» Με δέος, με επίγνωση, με ευγνωμονούσα καρδιά!

Όλα όσα σήμερα μας επεσήμανε ο απόστολος Παύλος να τα βάλεις βαθειά στην καρδιά σου και να αποτελέσουν τον κανόνα της ιερατικής σου ζωής.

Όλοι μας και η ελαχιστότητά μου σου ευχόμαστε να γίνεις ένας άξιος, ευλαβής και αφοσιωμένος ιερεύς του Θεού. Να τιμήσεις το χάρισμα. Να καλλιεργήσεις και να αυξήσεις το τάλαντο. Να υπηρετήσεις την Εκκλησία μας με ζήλο και αυταπάρνηση.

Αυτά θα σου ζητά ο Θεός κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Αυτό απαιτούν και οι δύσκολοι καιροί στους οποίους ζούμε.

Ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός «βοηθός και σκεπαστής» στην ιερατική σου πορεία!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων