12/03/2021 12/03/2021 Εγκύκλιο σημείωμα ενόψει της εισόδου μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή απέστειλε στις ενορίες της Μητροπόλεώς του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Στο σημείωμα τονίζει ότι η φετινή συγκυρία είναι οδυνηρή για όλους, ωστόσο οι πιστοί καλούνται να ξεκινήσουν με χαρά αυτή την περίοδο και να γίνουν παράδειγμα βιωτής -με πνευματική και σωματική νηστεία- για...
12 Μαρτίου, 2021 - 20:41
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2021 - 20:51

Νέας Σμύρνης Συμεών: «Να γίνουμε παράδειγμα με τον βίο μας»

Διαδώστε:
Νέας Σμύρνης Συμεών: «Να γίνουμε παράδειγμα με τον βίο μας»

Εγκύκλιο σημείωμα ενόψει της εισόδου μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή απέστειλε στις ενορίες της Μητροπόλεώς του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Στο σημείωμα τονίζει ότι η φετινή συγκυρία είναι οδυνηρή για όλους, ωστόσο οι πιστοί καλούνται να ξεκινήσουν με χαρά αυτή την περίοδο και να γίνουν παράδειγμα βιωτής -με πνευματική και σωματική νηστεία- για τα ακατήχητα ή και αδιάφορα μέλη της Εκκλησίας.

Διαβάστε την εγκύκλιο, που θα διαβαστεί στους ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης την Κυριακή, 14 Μαρτίου:

«Έφθασε και πάλι με τη χάρη του Θεού,

αγαπητοί Πατέρες και προσφιλέστατοι αδελφοί,

η Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Από αύριο ανοίγει τις πύλες της και προσκαλεί όλους εμάς, τα μέλη της Εκκλησίας, να εισέλθουμε στην ευλογημένη περίοδο. Μία περίοδο πνευματικής προετοιμασίας για να καταλήξουμε να προσκυνήσουμε τα άχραντα Πάθη του Κυρίου και λυτρωτού μας Ιησού και να εορτάσουμε εν χαρά την ένδοξη Ανάστασή Του.

Η συγκυρία είναι οδυνηρή για όλους μας. Η πανδημία του covid 19 συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα· φυσικά και στην πατρίδα μας. Χιλιάδες συνανθρώπων μας νοσούν. Οι κλινικές covid ασφυκτιούν. Οι εντατικές μονάδες είναι γεμάτες. Και πολλοί εκ των αδελφών μας, κληρικών και λαικών, κατέληξαν, χωρίς να μπορούμε να τους αποχαιρετήσουμε και να τους κηδεύσουμε, όπως η χριστιανική μας παράδοση επιβάλλει.

Η ζωή, ωστόσο, συνεχίζεται, έστω και με αυστηρά υγειονομικά μέτρα και πολλούς περιορισμούς. Έτσι φτάσαμε κι εφέτος στο κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Πώς θα την υποδεχθούμε ως χριστιανοί; Πώς καλούμεθα να ζήσουμε στη διάρκειά της;

Οι ιεροί ποιητές που συνέθεσαν ένα πλήθος τροπαρίων, τα οποία συγκροτούν το λειτουργικό βιβλίο του Τριωδίου που δεσπόζει στην εκκλησιαστική λατρεία αυτής της περιόδου, μας υποδεικνύουν μερικά ιδιαίτερης σημασίας στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν τον πνευματικό μας αγώνα κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

* * *

ΠΡΩΤΑ ΑΠ᾽ ΟΛΑ υποδεχόμαστε και ξεκινάμε τη νηστεία μας «φαιδρώς», δηλαδή με χαρά. Δεν μας φοβίζει ο σχετικός κόπος που θα καταβάλουμε. Δεν λυπούμαστε που για τόσες ημέρες θα στερηθούμε κάποιες ευχάριστες τροφές. Δεν ανησυχούμε μήπως πάθει κάτι η υγεία μας ή τελικά δεν θα τα καταφέρουμε. Κάνουμε τον σταυρό μας. Επικαλούμεθα τη βοήθεια του Κυρίου μας και ξεκινάμε με αισιοδοξία και χαρά.

Ο αγώνας που αναλαμβάνουμε να διεξαγάγουμε είναι πνευματικός. Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός· είναι όπλο. Όπλο όμως πολύ αποτελεσματικό, όπως μας επισημαίνουν οι πνευματικοί μας διδάσκαλοι. Η αποχή μας από λιπαρές και πρωτεινούχες τροφές βοηθά να περιστείλουμε τις σαρκικές επιθυμίες και να πολεμήσουμε τους εμπαθείς λογισμούς.

Οι άγιοι Πατέρες μας καλούν να νηστέψουμε όχι μόνο «σωματικώς» —από ορισμένες τροφές, αλλά και «πνευματικώς» —από τα πάθη και τους εφάμαρτους λογισμούς. «Από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος», όπως γράφει ο απόστολος Παύλος (Β’ Κορ. 7,1).

Δυστυχώς, πολλοί από μας τους χριστιανούς όταν κάνουμε λόγο για νηστεία ο νους μας πηγαίνει μόνο στις τροφές, στην κατσαρόλα και το τηγάνι. Όχι, αδελφοί μου. Αυτό που προέχει είναι η πνευματική νηστεία. Η εκρίζωση των παθών. Η καταπολέμηση της κάθε είδους αμαρτίας.

Ας ακούσουμε τον Μέγα Βασίλειο πως οριοθετεί την αξιέπαινη νηστεία. «Δεν φτάνει η αποχή και μόνο από τις τροφές για να είναι άξια επαίνου η νηστεία μας. Ας νηστέψουμε νηστεία ευπρόσδεκτη στον Θεό. Αληθινή νηστεία είναι η απομάκρυνσή μας από οτιδήποτε κακό και εφάμαρτο· η εγκράτεια της γλώσσας, η αποχή από τον θυμό, ο χωρισμός από τις αισχρές επιθυμίες, την καταλαλιά, το ψεύδος και την επιορκία».

Αγαπητοί μου αδελφοί,

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι πολλοί συνάνθρωποί μας —άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εν τούτοις βαπτισμένοι— αγνοούν τόσο το νόημα της ιερής περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής όσο και τη σημασία της νηστείας. Χρέος δικό μας, των συνειδητών μελών της Εκκλησίας, είναι και οι ίδιοι να βιώσουμε το γνήσιο περιεχόμενό της και με το παράδειγμά μας να διεγείρουμε τα πνευματικά ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα, να προσευχόμαστε ο Θεός να τους φωτίσει και να τους ελκύσει κοντά Του.

Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους Κ α λ η Σ α ρ α κ ο σ τ η. Ο Κύριος Ιησούς να μας ενισχύσει στον αγώνα μας και να μας αξιώσει με υγεία και ανάταση ψυχής να φθάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και με χαρά να εορτάσουμε το άγιο Πάσχα.

Με πατρική αγάπη εν Χριστώ
Ο Επίσκοπός σας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων