30/08/2021 30/08/2021 Τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου τίμησαν στο Παλαιό Φάληρο. Το πρωί της Δευτέρας, κυριώνυμης ημέρας της Πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώττος ανέλυσε τρία κύρια άπό τα προσόντα που οφείλει να έχει κάθε Ιερωμένος....
30 Αυγούστου, 2021 - 13:33
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2021 - 16:17

Το Παλαιό Φάληρο τίμησε τον Πολιούχο του

Διαδώστε:
Το Παλαιό Φάληρο τίμησε τον Πολιούχο του

Τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου τίμησαν στο Παλαιό Φάληρο. Το πρωί της Δευτέρας, κυριώνυμης ημέρας της Πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώττος ανέλυσε τρία κύρια άπό τα προσόντα που οφείλει να έχει κάθε Ιερωμένος.

«Το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στην Εκκλησία Του, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι η ιερωσύνη. Πηγάζει από το πρόσωπο του Θεανθρώπου και κατευθύνει τη ζωή της Εκκλησίας προεκτείνοντας το έργο του Χριστού στους αιώνες. Χωρίς ιερωσύνη δεν υπάρχει Εκκλησία, «ουκ υπάρχει», όπως χαρακτηριστικά λέει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος. Χωρίς επισκόπους, πρεσβυτέρους και διακόνους δεν μπορεί να υπάρξει Εκκλησία. Μεσίτης της Καινής Διαθήκης ο Ιησούς Χριστός, είναι ο Ίδιος η πηγή της ιερωσύνης που αξιωνόμαστε εμείς οι άνθρωποι να φέρουμε προεκτείνοντας το έργο του Κυρίου μας.

Το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα μας λέει ποια θα πρέπει να είναι τα προσόντα που θα πρέπει να συνδυάζει το πρόσωπο του επισκόπου, και που ο Κύριός μας ενσάρκωσε στον απόλυτο βαθμό. «Τοιούτος ημίν έπρεπε αρχιερεύς όσιος, άκακος, αμίαντος». Τέτοιος επίσκοπος μας χρειάζεται: όσιος, άκακος, άμωμος. Αυτά τα χαρίσματα αγωνίστηκαν να έχουν οι ποιμένες της Εκκλησίας μας, όπως και ο άγιος Αλέξανδρος, που εορτάζει σήμερα και αγωνίστηκε και αυτός να μιμηθεί.

Το πρώτο: Οσιότητα: Η ευλάβεια, ο φόβος και ο σεβασμός του Θεού. Αφοσίωση στην αγάπη του Θεού. Ο ιερωμένος να έχει αγάπη στον Χριστό, προσήλωση στο ιερατικό του καθήκον. Να στέκεται με ευλάβεια και δέος απέναντι στον Θεό. Δεν υπάρχει πιο αποκρουστικό πράγμα από τον ανόσιο και ανευλαβή ιερέα όταν τελεί τα μυστήρια της Εκκλησίας, και ταυτόχρονα απρόσεκτο στην προσωπική του ζωή, αθεόφοβο θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε. Όταν, αντί να οικοδομεί, βλάπτει και σκανδαλίζει το σώμα της Εκκλησίας.

Το δεύτερο: Ακακία. Την ενσαρκώνει στον απόλυτο βαθμό ο Κύριός μας. Ελεύθερος ο ιερωμένος από κάθε κακία. Αγάπη για τον άνθρωπο. Γεμάτος καλωσύνη και καλή καρδιά. Όλοι οι χριστιανοί αλλά περισσότερο ο κάθε ιερωμένος χρειάζεται να είναι άκακος. Ο ιερωμένος που είναι καριερίστας, δολοπλόκος, που μόνο το συμφέρον του κοιτάζει είναι επικίνδυνος για τη ζωή της Εκκλησίας, που δεν οικοδομεί, αλλά γκρεμίζει.

Το τρίτο: Καθαρότητα: Ο ιερωμένος που είναι απαλλαγμένος από κάθε μολυσμό, και τα χέρια του είναι καθαρά και αγνά. Δεν θα πρέπει να υπόκειται σε σωματικά πάθη και παράλληλα να ιερουργεί τα μυστήρια του Θεού. Καθαρός μέχρι τα βάθη της υπάρξεώς του.

Κορυφαία προσόντα που ενσάρκωσε ο Κύριός μας μας οδηγούν σε περίσκεψη και περισυλλογή. Χάρισμα κορυφαίο, δώρο ύψιστο του Θεού στην Εκκλησία Του είναι η ιερωσύνη».

Και κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμ. Μητροπολίτης προέτρεψε τους πιστούς λέγοντας: «Οι χριστιανοί να σέβεστε τον ιερέα, όταν άλλοι τον προπηλακίζουν με τον πιο φρικτό τρόπο. Να προσεύχεστε για μας να μας ενισχύει ώστε να βαδίζουμε πίσω από τον Αρχιερέα Ιησού Χριστό και μέσα από την ιερατική μας ζωή να ενσαρκώνουμε τις τρεις αυτές αρετές: την οσιότητα, την ακακία και την πνευματική καθαρότητα. Αμήν».

Τέλος, κατά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος είπε: «Σε όλους, αγαπητοί αδελφοί, σε όλη την ενορία του Αγίου Αλεξάνδρου που γιορτάζει σήμερα εύχομαι πλούσιες να είναι οι ευλογίες του Κυρίου. Ιδιαίτερα θερμές ευχές σε όσους φέρουν σήμερα τα ονομαστήριά τους. Θερμές ευχαριστίες στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος που σήμερα μετέδωσε τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων