22/01/2020 22/01/2020 Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο των Ευεργετών-Δωρητών της Ναυπακτίας, ο Δημόσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων και η χορήγηση των υποτροφιών του έτους σε μαθητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς. Το 2019, δόθηκαν συνολικά 49.400 ευρώ για υποτροφίες στους νέους της Ναυπάκτου για τις σπουδές τους, και 9.400 ευρώ για επιχορηγήσεις σε κοινωφελείς φορείς και συλλόγους,...
22 Ιανουαρίου, 2020 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/01/2020 - 16:08

49.400 ευρώ για υποτροφίες στους νέους της Ναυπάκτου

Διαδώστε:
49.400 ευρώ για υποτροφίες στους νέους της Ναυπάκτου

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο των Ευεργετών-Δωρητών της Ναυπακτίας, ο Δημόσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων και η χορήγηση των υποτροφιών του έτους σε μαθητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς. Το 2019, δόθηκαν συνολικά 49.400 ευρώ για υποτροφίες στους νέους της Ναυπάκτου για τις σπουδές τους, και 9.400 ευρώ για επιχορηγήσεις σε κοινωφελείς φορείς και συλλόγους, δηλαδή συνολικά 59.800 ευρώ.

Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, και Μνημόσυνο για τους Ευργέτες-Δωρητές.

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία και το κέρασμα που προσφέρθηκε από τον Σύνδεσμο Αγάπης του Ιερού Ναού στους εκκλησιασθέντες, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως ο Δημόσιος απολογισμός και η χορήγηση των υποτροφιών.

 

 

 

Την ενημέρωση των πολιτών έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος ως Πρόεδρος των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα ως Αντιπρόεδρο, τον κ. Ιωάννη Ράπτη Πρόεδρο του Ιδρύματος Κολοκυθά, και με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων κ.κ. Χρήστο Παίσιο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Ιωάννα Κουτσογιάννη Διευθύντρια 1ου Λυκείου, Διονυσία Αδαμοπούλου Διευθύντρια ΕΤΕ Ναυπάκτου, Ηλία Δημητρόπουλο, Μιχάλη Νοχό λογιστή, και τον κ. Αθανάσιο Μίχο, άμισθο σύμβουλο των Ιδρυμάτων.

Παρόντες ήταν και οι Γραμματείς των Ιδρυμάτων κ. Σταυρούλα Χωραφά, κ. Ιωάννα Τσέλιου και κ. Γεώργιος Γραμμάτης, και οι συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως που βοηθούν στην γραμματειακή υποστήριξη, π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης και κ. Γεώργιος Λαουρδέκης.

 

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος είπε ότι η Επαρχία έχει το προνόμιο να έχει πολλούς Ευεργέτες, με μεγαλύτερο τον Δημήτριο Παπαχαραλάμπους, που έχει ανακηρυχθή και εθνικός Ευεργέτης, και ότι το μνημόσυνο των Ευεργετών – Δωρητών και ο δημόσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας και τιμής προς αυτούς.

Συγχρόνως, συνεχάρη τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιδρυμάτων που συνεργάζονται στο έργο της λειτουργίας τους, και τόνισε ότι με την εθελοντική προσφορά τους συμπληρώνουν το έργο των Ευεργετών και καθίστανται και αυτοί ευεργέτες, γιατί με τους κόπους τους πραγματοποιούνται οι επιθυμίες των Ευεργετών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον κ. Αθανάσιο Μίχο, ο οποίος αφότου συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής της διεύθυνσης Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προσφέρει ανιδιοτελώς την εξειδικευμένη γνώση και πείρα του και τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως σύμβουλος του Μητροπολίτου και γενικά των Ιδρυμάτων της Επαρχίας μας.

 

 

Μιλώντας για την ιστορία των Ιδρυμάτων, αναφέρθηκε στον πρώτο δημόσιο απολογισμό που έγινε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το έτος 1997, όταν τα περισσότερα Ιδρύματα υπολειτουργούσαν, γίνονταν αντικείμενο προεκλογικής διαμάχης, και γι’ αυτό υπήρχαν προτάσεις για έρευνα των αιτιών της μη λειτουργίας τους. Τελικά προτίμησε, είπε ο Σεβασμιώτατος, να εργασθή με θετικό τρόπο, ενεργοποιώντας τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα και καθιερώνοντας τους ετήσιους δημόσιους απολογισμούς. Κάτι το οποίο απέδωσε καρπούς, αφού ενεργοποιήθηκαν όλα τα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα και έπαυσε και η χρησιμοποίησή τους για προεκλογικούς σκοπούς, αφού πλέον λειτουργούσαν σωστά.

 

 

Αναφερόμενος, ο Σεβασμιώτατος, στην απόδοση των Ιδρυμάτων είπε ότι η πλειονότητα αυτών δίδουν υποτροφίες και μερικά δίδουν βοηθήματα και χορηγείες και ότι η διασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για τις υποτροφίες γίνεται με πολύ κόπο από τα Δ.Σ., κυρίως γιατί υπάρχουν ασυνεπείς μισθωτές, υπερβολικός φόρος ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος και μεγάλη γραφειοκρατία.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι το συγκεντρωτικό χρηματικό υπόλοιπο των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων είναι 1.090.000 ευρώ και 394.669 δολλάρια και είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικά ιδρύματα του εσωτερικού.

Ανέφερε ακόμη ότι μελετάται η δυνατότητα ενοποίησης των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων, δυνάμει του ισχύοντος νόμου και λόγω της ύπαρξης κάποιων μικρών Ιδρυμάτων που καθίστανται μέρα με την ημέρα μη βιώσιμα, κυρίως λόγω της έλλειψης εσόδων και της βαρειάς φορολογίας.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων