30/06/2023 30/06/2023 Την Παρασκευή 30 Ίουνίου 2023, τελέσθηκε στον νέο Ιερό Ναό των αγίων Αποστόλων Ελαιοστασίου Ναυπάκτου η πρώτη θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Την προηγούμενη μέρα, πριν από την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, τελέσθηκε Αγιασμός προκειμένου να αρχίσει στον ημιτελή ακόμη νέο Ιερό Ναό η τέλεση ακολουθιών και θείων Λειτουργιών....
30 Ιουνίου, 2023 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2023 - 17:35

Αγιασμός και η πρώτη θεία Λειτουργία στον νέο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Αγιασμός και η πρώτη θεία Λειτουργία στον νέο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Ναύπακτο

Την Παρασκευή 30 Ίουνίου 2023, τελέσθηκε στον νέο Ιερό Ναό των αγίων Αποστόλων Ελαιοστασίου Ναυπάκτου η πρώτη θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Την προηγούμενη μέρα, πριν από την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, τελέσθηκε Αγιασμός προκειμένου να αρχίσει στον ημιτελή ακόμη νέο Ιερό Ναό η τέλεση ακολουθιών και θείων Λειτουργιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Πρόδρομο Ασημακόπουλο, τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ιωάννη Ντζουμάνη και τον Διάκονο Παίσιο Παρασκευά. Στον πανηγυρικό Εσπερινό που ακολούθησε έλαβαν και άλλοι Ιερείς, ήταν δε παρόντες ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και υποψήφιοι Δήμαρχοι.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του εξέφρασε την μεγάλη χαρά του που έγινε ο αγιασμός για την είσοδο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και ευχήθηκε γρήγορα να τελεστούν και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Είπε ότι ο Ιερός Ναός είναι το κέντρο της Ενορίας και οι Ιερείς προσφέρουν πολλά στους Χριστιανούς, τις οικογένειες και τις κοινωνίες.

Θυμήθηκε ότι ο θεμέλιος λίθος ετέθη τον Φεβρουάριο του 2002, αλλά η οικονομική κρίση και η υγειονομική κρίση δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν οι εργασίες. Πάντως, και το ότι έφθασε έως εδώ είναι θαυμαστό γεγονός.

Ευχήθηκε γρήγορα να τελεστούν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού. Μνημόνευσε τον μακαριστό Εφημέριο π. Ανδρέα Χασαπογιάννη, που αγωνίστηκε για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού, και ευχαρίστησε τους κατά καιρούς Επιτρόπους, καθώς, επίσης, όσους ανώνυμους και επώνυμους βοήθησαν στην ανέγερση του οίκου του Θεού.

Για την ιστορία του νέου Ιερού Ναού να σημειωθαί, ότι θεμελιώθηκε από τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο την 24η Φεβρουαρίου 2002, όταν εφημέριος ήταν ο μακαριστός π Ανδρέας Χασαπογιαννης, με μελέτη και επίβλεψη του έργου από τον Ιωάννη Παπαιωάννου.

Η ολοκλήρωση του σκελετού έγινε το 2008. Υπήρξε διακοπή εργασιών λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2016 έγινε διαμόρφωση του πνευματικού κέντρου στο υπόγειο του Ναού, υπό την επίβλεψη του μηχανικού Νικολάου Μπίσσα, ο οποίος εργάσθηκε αφιλοκερδώς.

Το 2022 με εφημέριο τον π. Ιωάννη Ντζουμάνη και μηχανικούς τον αείμνηστο Απόστολο Ράμμο και την Κατερίνα Σερεμέτη, που και αυτοί εργάστηκαν και εργάζονται αφιλοκερδώς, όπως και την συνδρομή της μηχανικού Λαμπρινής Σερεμέτη, ξεκίνησαν οι εργασίες κεραμοσκεπής και επιχρισμάτων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Έχουν πλέον τοποθετηθεί πόρτες και παράθυρα, ώστε να είναι κατά το δυνατόν ασφαλής η τέλεση ακολουθιών εντός του νέου Ιερού Ναού.

Ανήμερα της εορτής των αγίων Αποστόλων ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην πρώτη θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον νέο Ιερό Ναό των αγίων Αποστόλων Ελαιοστασίου. Με τον Σεβασμιώτατο λειτούργησαν ο Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Κουτσογιάννης, ο π. Νικόλαος Δημόπουλος, ο π. Ιωάννης Ντζουμάνης και ο διάκονος Παίσιος Παρασκευάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ότι οι Άγιοι Απόστολοι πρώτα ονομάστηκαν Μαθηταί του Χριστού, επειδή μαθήτευσαν στον Χριστό, στα μυστήρια της Βασιλείας των Ουρανών, και έπειτα ονομάστηκαν Απόστολοι, διότι απεστάλησαν από τον Χριστό σε όλη την οικουμένη για να κηρύξουν την Βασιλεία του Θεού.

Ο Χριστός τους προετοίμασε, επειδή άκουσαν και είδαν, και έτσι έγιναν Απόστολοι.

Στην συνέχεια είπε ότι αυτό ισχύει σε όλα τα θέματα, τα επιστημονικά, τα κοινωνικά, τα οικογενειακά. Πρώτα κανείς γίνεται μαθητής, διδάσκεται και ύστερα αναλαμβάνει να διδάξη.

Ιδιαίτερα επικέντρωσε αυτήν την αρχή στην οικογένεια, διότι πρώτα κανείς προετοιμάζεται για να γίνη σύζυγος και πατέρας ή μητέρα, αλλά και το προσήρμοσε και στην ιερωσύνη, αφού πρώτα γίνεται κανείς καλός Χριστιανός και ύστερα καλός Κληρικός.

Κατέληξε ότι σήμερα, δυστυχώς, μειώθηκαν οι ιερατικές κλήσεις από πολλά αίτια, και προσευχήθηκε στον Θεό, διά πρεσβειών των Αγίων Αποστόλων, να αναδείξη και στις ημέρες μας καλούς Κληρικούς για να υμνούν τον Θεό, να λειτουργούν και να ποιμαίνουν τους Χριστιανούς. Έκανε έκκληση για εύρεση υποψηφίων Κληρικών.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας στον αύλειο χώρο του Ναού προσφέρθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή στον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και σε όλους τους εορταστές εόρτιο κέρασμα.

Φωτογραφίες από τον Αγιασμό και τον Εσπερινό

Φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων