08/06/2020 08/06/2020 Σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος τέλεσε την Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Στη θεία Λειτουργία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι μαθητές της Γ΄ Τάξης των Λυκείων της Ναυπάκτου, που πρόκειται να διαγωνισθούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα...
08 Ιουνίου, 2020 - 21:55
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2020 - 21:39

Αγίου Πνεύματος και με μαθητές Γ΄ Λυκείου στη Ναύπακτο

Διαδώστε:
Αγίου Πνεύματος και με μαθητές Γ΄ Λυκείου στη Ναύπακτο

Σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος τέλεσε την Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Στη θεία Λειτουργία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι μαθητές της Γ΄ Τάξης των Λυκείων της Ναυπάκτου, που πρόκειται να διαγωνισθούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Στον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος  αναφέρθηκε στο μυστήριο της Αγίας Τριάδος, που εορτάζουμε την Πεντηκοστή και στο πρόσωπο του Αγίου Πνεύματος που εορτάζουμε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Για να δείξει το πώς εργάζονται τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, καίτοι έχουν μία ενέργεια, μία δύναμη, μία δόξα, χρησιμοποίησε έναν λόγο του Χριστού, τον οποίο είπε, μετά την θεραπεία ενός κωφαλάλου και για να αντικρούση την κατηγορία των Φαρισαίων ότι εκβάλλει τα δαιμόνια με τον άρχοντα των δαιμονίων. Ο Χριστός είπε: «Ει δε εν δακτύλω Θεού εκβάλλω τα δαιμόνια, άρα έφθασεν εφ᾿ υμάς η βασιλεία του Θεού» (Λουκ. ια΄, 20).

Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, ερμηνεύοντας το χωρίο αυτό, λέγει ότι ως δάκτυλο του Θεού εννοείται το Άγιον Πνεύμα και ο βραχίων είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού. Όπως ο βραχίων είναι φυσικώς ενωμένος με το σώμα και κάνει αυτό που θέλει η διάνοια, και το δάκτυλο είναι το άκρο του βραχίονα, έτσι ο Θεός Λόγος είναι ηρμοσμένος φυσικώς με τον Πατέρα και το Πνεύμα εκπορεύεται φυσικώς από τον Πατέρα και δια του Υιού διέρχεται και χρίει και αγιάζει πάντα. Αυτό είναι μια εικόνα, δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ κτιστών και ακτίστων, απλώς είναι ένα υπόδειγμα, για να δείξη τον τρόπο που εργάζονται τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το παράδειγμα αυτό με τον ζωγράφο, ο οποίος με το χέρι και το δάκτυλό του καταγράφει τις εικόνες που έχει στο μυαλό του. Και αυτό το συνέδεσε με τις εξετάσεις των παιδιών, που διαβάζουν, κατέχουν γνώσεις και στη συνέχεια τις καταγράφουν με το χέρι τους και το δάκτυλό τους. Και τους ευχήθηκε να μελετούν με  νηφαλιότητα, να γράφουν στις εξετάσεις με ψυχραιμία, χωρίς άγχος και έτσι θα φωτίζονται από το Άγιον Πνεύμα, το οποίο θα κινεί το χέρι τους κατά τις εξετάσεις.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος έδωσε σε κάθε παιδί από ένα στυλό, για να γράψουν καλά με το χέρι τους, και μια εικόνα, για ευλογία, και ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ναού από ένα κέρασμα.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων