01/02/2023 01/02/2023 Και φέτος για μια ακόμη φορά στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο ετήσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων της Ναυπακτίας, καθώς και η επίδοση των υποτροφιών, των βοηθημάτων και των βραβείων που δίνουν εφέτος τα Ιδρύματα και έχουν εγκριθή από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ανακοινώθηκαν επίσης οι υποτροφίες που...
01 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:51

Απολογισμός των Ιδρυμάτων της Ναυπακτίας και επίδοση Υποτροφιών

Διαδώστε:
Απολογισμός των Ιδρυμάτων της Ναυπακτίας και επίδοση Υποτροφιών

Και φέτος για μια ακόμη φορά στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, ο ετήσιος Απολογισμός των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων της Ναυπακτίας, καθώς και η επίδοση των υποτροφιών, των βοηθημάτων και των βραβείων που δίνουν εφέτος τα Ιδρύματα και έχουν εγκριθή από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Ανακοινώθηκαν επίσης οι υποτροφίες που εγκρίθηκαν από τα Ιδρύματα και αναμένουν την έγκριση και της Περιφέρειας, προκειμένου να επιδοθούν.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στην εισαγωγική του ομιλία κατά τον Απολογισμό των Ιδρυμάτων είπε:

«Όπως γνωρίζετε η Δημόσια ενημέρωση για τα Ιδρύματα είχε καθιερωθή από το έτος 1997 και με την ευκαιρία αυτή όλα τα Ιδρύματα τέθηκαν σε μια προοπτική ανάπτυξης και υλοποίησης των σκοπών τους.

Το έτος 2021 εξέδωσα με δικές μου δαπάνες ένα βιβλίο 400 περίπου σελίδων με τίτλο «Τα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα της Ναυπάκτου» και υπότιτλο «το ιστορικό, οι ενέργειες διαχείρισης και αξιοποίησης, και οι δημόσιες ενημερώσεις κατά τα έτη 1995-2020».

Το βιβλίο αυτό διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Η ιστορία των Ιδρυμάτων και οι ενέργειές μου», η δεύτερη ενότητα φέρει τον τίτλο «Οι κατ’ έτος δημόσιες ενημερώσεις» και η τρίτη ενότητα φέρει τον τίτλο «Άρθρα, λόγοι, δηλώσεις και συνεντεύξεις». Στην συνέχεια υπάρχει το Επίμετρον με δικαστικά θέματα, τα Επιλεγόμενα και το Φωτογραφικό υλικό.

Είναι ένα βιβλίο που είναι καθρέπτης, που αποτυπώνει με ενάργεια την κατάσταση των Ιδρυμάτων, σε ποια κατάσταση ήταν προ του 1995 και πως είναι από τότε μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο αυτό κοσμείται από τον πρόλογο του Δημάρχου κ. Βασιλείου Γκίζα, ο οποίος ως Δήμαρχος και Αντιπρόεδρος πολλών Ιδρυμάτων της πόλεως, ως πολίτης και ως Δικηγόρος αξιολόγησε θετικά όλες τις ενέργειες που έγιναν αυτό το διάστημα για την καλή διαχείριση και λειτουργία των Ιδρυμάτων της πόλεως.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάση το βιβλίο αυτό και να δη τις κοπιώδεις ενέργειες τις οποίες καταβάλαμε για την καλή λειτουργία των Ιδρυμάτων και την αξιοποίηση της περιουσίας των Ευεργετών.

Τα έτη 2021 και 2022, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού δεν έγιναν οι δημόσιες ενημερώσεις, αλλά τα Ιδρύματα λειτουργούσαν, αξιοποιούνταν οι σκοποί τους και δίνονταν οι υποτροφίες, νέες και συνεχιζόμενες, στους μαθητές και φοιτητές.

Εφέτος μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε την ενημέρωση για τα Ιδρύματα.

Όλα τα Ιδρύματα λειτουργούν κανονικά με την βοήθεια των Μελών τους, των Γραμματέων τους, και κυρίως με την γνώση, το ενδιαφέρον και τις έντονες προσπάθειες του κ. Αθανασίου Μίχου, τους οποίους ευχαριστώ πολύ, εξαιρέτως τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Αθανάσιο Μίχο, εκλεκτό πολίτη της πόλεώς μας».

Αναφέρθηκε για λόγους οικονομίας σε πέντε Ιδρύματα.

1. Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους

2. Ίδρυμα ΜΟΦΗ Γεωργίου Καπορδέλη-Ιωάννου Ξύκη.

3. Υπό σύσταση Ίδρυμα Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.

4. Κληροδότημα Ιωάννου Βαρδακουλά.

5. Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.

Ακόμη ανέφερε ότι συνολικά σε όλα τα χρόνια της προεδρείας του, τα ιδρύματα έχουν χορηγησει περίπου 900 υποτροφίες και χρηματικά βοηθήματα σε μαθητές η φοιτητές με καταγωγή από την επαρχία μας. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.300.000).

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Β. Γκίζα, Αντιπρόεδρο των περισσοτέρων Ιδρυμάτων, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την συμμετοχή του στα Δ.Σ. των Ιδρυμάτων, τα οποία, όπως είπε, λειτουργούν άψογα και παραγωγικά και μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς, χάρη στην καθοριστική παρουσία και ενασχόληση με αυτά του Σεβασμιωτάτου. Είπε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, γνωρίζοντας τι συμβαίνει σε Ιδρύματα άλλων περιοχών. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον χώρο της οικίας Παπαχαραλάμπους λέγοντας ότι ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες, π.χ. η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, για την αποζημίωση του Ιδρύματος και των συγγενών του Παπαχαραλάμπους, ώστε μετά την απαλλοτρίωση του οικοπέδου να κατοχυρωθή ως ιδιοκτηρία του Δήμου και να γίνη πλατεία, όπως προβλέπει το σχέδιο πόλεως. Ήδη έχει εξασφαλισθή η χρηματοδότηση με την ένταξη αυτού του έργου στο «Πράσινο Ταμείο».

Κατόπιν ο κ. Γιάννης Ράπτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεωνίδα Χαραλάμπους Κολοκύθα, ανέφερε την πορεία του Ιδρύματος από το 1995, που συστάθηκε ως Ίδρυμα, επισημαίνοντας ότι, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, είχε στο ταμείο του 119.000 ευρώ, έδωσε μέχρι σήμερα σε 25 υποτροφίες περίπου 200.000 ευρώ και έχει τώρα απόθεμα περίπου 100.000 ευρώ. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επιτόκια που υπήρχαν, αλλά και στην αποδοτική διαχείριση των χρημάτων, με επενδύσεις και αγορές ομολόγων, στις οποίες βοήθησε το μέλος του Δ.Σ. ο αείμνηστος Γ. Τούμπανος. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εργασία του Ταμία του Ιδρύματος κ. Παύλου Παναγιωτόπουλου και στην συνεισφορά του κ. Αθ. Μίχου.

Στην συνέχεια η κ. Ιωάννα Κουτσογιάννη, Διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου, επεσήμανε ότι οι Ευεργέτες της Ναυπακτίας, με τις δωρεές και τα κληροδοτήματά τους, έδειξαν ότι ξεπέρασαν το ατομικό τους συμφέρον και είδαν το κοινό συμφέρον. Γι’ αυτό είναι πρότυπα, που πρέπει να προβάλλονται προς μίμηση.

Τέλος μίλησε ο κ. Αθανάσιος Μίχος, τέως Προιστάμενος της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος συνέδεσε την καλή λειτουργία των Ιδρυμάτων με τον δημόσιο Απολογισμό, ο οποίος είπε, από όσο γνωρίζει, ότι μόνον στην Ναυπακτία γίνεται, ίσως, πανελλαδικώς. Επίσης, τόνισε ότι οι 55 με 65 χιλιάδες ευρώ, που δίνονται κάθε χρόνο από τα Ιδρύματα της Ναυπακτίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Είναι μια επιχείρηση που απασχολεί 10 με 15 άτομα και αποδίδει οικονομική ωφέλεια στην πόλη. Είμαστε τυχεροί , είπε, που είχαμε αυτούς τους Ευργέτες και τυχεροί που έχουμε καλό συντονισμό στην λειτουργία των Ιδρυμάτων με την καθοριστική συμβολή του Σεβασμιωτάτου και του κ. Ράπτη, στο Ίδρυμα που προεδρεύει. Αναφέρθηκε στην δυνατότητα που δίνει ο νόμος της συνένωσης μερικών μικρών Ιδρυμάτων που έχουν ταυτότητα σκοπών, ώστε να είναι βιώσιμα, πράγμα που θα είναι χρονοβόρο, αλλά ωφέλιμο για την κοινωνία.

Κατόπιν δόθηκαν σε όλους τους δικαιούχους οι εγκεκριμένες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υποτροφίες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων