20/06/2022 20/06/2022 H  προγραμματισμένη από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εκδήλωση μνήμης, για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Τραγούδια της χαράς και του πόνου από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας», πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο, στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Μπότσαρη την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022. Τα τραγούδια πλαισιώθηκαν από...
20 Ιουνίου, 2022 - 17:55
Τελευταία ενημέρωση: 20/06/2022 - 18:04

Ξύπνησαν μνήμες από τη Μικρά Ασία στη Ναύπακτο

Διαδώστε:
Ξύπνησαν μνήμες από τη Μικρά Ασία στη Ναύπακτο

H  προγραμματισμένη από την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εκδήλωση μνήμης, για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Τραγούδια της χαράς και του πόνου από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας», πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο, στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Μπότσαρη την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022.

Τα τραγούδια πλαισιώθηκαν από κείμενα συγγραφέων (πέντε Ελλήνων και ενός Αμερικανού), με τα οποία παρουσιάσθηκε ενδεικτικά η ζωή των Ρωμηών της Μικράς Ασίας πριν από την Καταστροφή, στον καιρό της καταστροφής και του ξεριζωμού από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και κατά την εγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο. Τα κείμενα επιλέχθηκαν από τον βίο του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου, που έγραψε ο όσιος Παίσιος, από τα έργα «Αιολική γη» και «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, το έργο «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου και από το διήγημα του Χέμινγουέι «Στην προκυμαία της Σμύρνης». Επίσης απαγγέλθηκαν δύο ποιήματα, ένα του Κωστή Παλαμά και ένα του Κώστα Γεωργουσόπουλου.

Τα τραγούδια απέδωσαν μέλη της χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς με μονωδούς την Αργυρή Χριστοδουλοπούλου, τον Σπύρο Ράμο, την Αγγελική Αναστασοπούλου και τον Σπύρο Ντούνη. Τα τραγούδια δίδαξε, διηύθυνε την χορωδία και την ορχήστρα και έπαιξε κανονάκι ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού της Ναυπάκτου κ. Παντελής Αναστασόπουλος. Την ορχήστρα συμπλήρωναν ο Γιώργος Αγγελόπουλος με το λαούτο και ο Κωνσταντίνος Αγγελής με το τουμπερλέκι.

Τα κείμενα επέλεξε και διάβασε η φιλόλογος κ. Μαρία Κουτούση.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς π. Θωμάς Βαμβίνης, ευχαρίστησε τον κ. Γιάννη Μπανίκα, πρόεδρο του ιδρύματος «Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη», ο οποίος ευχαρίστως παραχώρησε τον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Μπότσαρη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, στέλνοντας πολλά μηνύματα. Στην αρχή εξέφρασε την δυσκολία που αισθάνεται να μιλά σε τέτοιες επετείους μνήμης, οι οποίες δεν έχουν, όπως άλλες επέτειοι, μαζί με τα δεινά και το στοιχείο της νίκης. Είναι επέτειος μιας καταστροφής. Επεσήμανε στην συνέχεια, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να θυμόμαστε αλήθειες που συνήθως ξεχνάμε. Ξεχνάμε τις δικές μας ευθύνες, των στρατιωτικών, των πολιτικών και του λαού, που σε κρίσιμες στιγμές έπαιρναν λάθος αποφάσεις, δεν ομονοούσαν και είχαμε διχασμούς. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ξένοι, οι σύμμαχοι, πάντα έβλεπαν και βλέπουν τα δικά τους συμφέροντα. Ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει κάποιο περιεχόμενο σε αυτήν την επέτειο είναι να δούμε τα πράγματα μέσα στην προοπτική του έθνους, διότι Ρωμηοί αυτή την στιγμή υπάρχουν σε ανατολή και δύση. Πρέπει να έλθη στην επιφάνεια το πολιτιστικό τους υπόβαθρο.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Παντελή Αναστασόπουλου και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων