04/10/2021 04/10/2021 Εφέτος, λόγω της σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η εορτή του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου μεταφέρθηκε για την Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου, μετά την λήξη του Ζ΄ Θεολογικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, εις μνήμη του αγίου...
04 Οκτωβρίου, 2021 - 14:17
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2021 - 16:48

Εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Εφέτος, λόγω της σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η εορτή του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου μεταφέρθηκε για την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου, μετά την λήξη του Ζ΄ Θεολογικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, εις μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και του αγίου Ιεροθέου Πρώτου Επισκόπου Αθηνών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους δύο Αγίους, Διονύσιο και Ιερόθεο, που ήταν και πνευματικά αδέλφια και μαθητές του Αποστόλου Παύλου, αλλά ο άγιος Διονύσιος ονομάζει τον άγιο Ιερόθεο διδάσκαλό του. Μίλησε για το «μυστήριο της καθ’ ημάς Ιησού θεοπλασίας», το οποίο είναι το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, και για το δεύτερο μεγάλο μυστήριο, της θεώσεως του ανθρώπου, στα οποία αναφέρεται ο άγιος Διονύσιος στα έργα του, λέγοντας ότι τα έχει παραλάβει από τον άγιο Ιερόθεο.

Τόνισε στο κήρυγμά του την αδελφική σχέση των δύο Αγίων μαθητών του Αποστόλου Παύλου και την θεμελίωση στην Εκκλησία των Αθηνών της εμπειρικής θεολογίας που υπερέβη την στοχαστική φιλοσοφία, και υπεγράμμισε ότι η Εκκλησία είναι Σώμα του ζώντος Χριστού και ότι στην Εκκλησία γνωρίζουμε όχι μόνον το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Χριστού, αλλά και το μυστήριο της θεώσεως του ανθρώπου.

Δείτε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου στον Εσπερινό:

 

 

Την Κυριακή τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή των απαραιτήτων Ιερέων και Διακόνων, και πιστών με την προβλεπόμενη αναλογία μέσα στον Ιερό Ναό.

Ευχάριστη έκπληξη κατά την θεία Λειτουργία ήταν και το «δώρο» του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Βασιλείου Γκίζα στον Σεβασμιώτατο, ο οποίος, εκτός της αναγνώσεως του Πιστεύω και του Πάτερ ημών, συνέψαλε με τον Πρωτοψάλτη του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του μίλησε για το «όλον» της θεολογίας μέσα από τις βασικές αρχές, της ενώσεως, της κινήσεως και της συγγένειας και τάξεως, όπως εκφράζεται στην θεολογία του αγίου Ιεροθέου, η οποία καταγράφεται στα συγγράμματα του αγίου Διονυσίου αδελφού αλλά και μαθητού του αγίου Ιεροθέου «μυστική θεολογία» και «περί ουρανίου ιεραρχίας» και «περί εκκλησιαστικής ιεραρχίας».

 

Δείτε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου στην Θείας Λειτουργία:

 

Στο τέλος της θείας Ευχαριστίας ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Βαμβίνης ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο για την εορτή του εκ μέρους της Ενορίας και όλου του εκκλησιάσματος, και ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τους άρχοντες και τον λαό και μίλησε με ζέση για την θεολογία, την οποία αγαπά και υπηρετεί με όλη του την δύναμη.

Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές του Ποιμνίου στον Ιερό Ναό, ενώ αμέσως μετά την Εκκλησία ταξίδευσε για την Αθήνα, για την συμμετοχή του στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων