27/12/2022 27/12/2022 Πανηγύρισε το γραφικό Παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου στην Ναύπακτο. Το απόγευμα της Παραμονής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί, ανήμερα της εορτής, Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του τόνισε ότι ένα πρόβλημα με τις εορτές είναι ότι περνούν γρήγορα: «Προετοιμαζόμαστε για να τις...
27 Δεκεμβρίου, 2022 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2022 - 18:31

Εορτή του Αγίου Στεφάνου στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Εορτή του Αγίου Στεφάνου στην Ναύπακτο

Πανηγύρισε το γραφικό Παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου στην Ναύπακτο. Το απόγευμα της Παραμονής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί, ανήμερα της εορτής, Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του τόνισε ότι ένα πρόβλημα με τις εορτές είναι ότι περνούν γρήγορα: «Προετοιμαζόμαστε για να τις γιορτάσουμε και μόλις φτάνουν, αμέσως μετά αισθανόμαστε ότι πέρασαν και δημιουργούν λύπη.

Αυτό συμβαίνει γιατί περνά γρήγορα ο χρόνος και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει. Αλλά και επειδή, ενώ έχουμε δημιουργηθεί για μεγάλα και υψηλά, βλέπουμε ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να πραγματοποιηθούν».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος είπε: «Λύση στο πρόβλημα αυτό είναι οι άγιοι. Σήμερα, τρίτη ημέρα από την Γέννηση του Χριστού, εορτάζουμε τον άγιο Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο Στέφανο, ο οποίος είναι καρπός της Γεννήσεως του Χριστού. Ζούσε το Πάσχα, δηλαδή το μυστήριο της Αναστάσεως του Χριστού, και βίωσε την Πεντηκοστή, αφού με το Άγιο Πνεύμα είδε τον τον Χριστό μέσα στην δόξα Του.

Έτσι, στην περίπτωσή του ενώθηκαν οι εορτές της Γεννήσεως του Χριστού, του Πάσχα και της Πεντηκοστής».

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε έναν λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που δηλώνει αυτήν την ένωση των εορτών, έχοντας υπόψη του τους λόγους του Χριστού, «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» και ότι θα στείλη το Άγιο Πνεύμα, «ίνα μείνη μεθ’ υμών εις τον αιώνα» και είπε «δυνάμεθα αεί τα επιφάνεια επιτελείν», «αεί δυνάμεθα Πάσχα επιτελείν», «δυνάμεθα αεί πεντηκοστή επιτελείν».

Αυτή η ένωση των εορτών γίνεται με τη Θεία Ευχαριστία με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Κατέληξε ότι όλος ο βίος μας πρέπει να είναι εόρτιος, να εορτάζουμε την Γέννηση του Χριστού ως Πάσχα και ως Πεντηκοστή, το Πάσχα ως Πεντηκοστή και Γέννηση και την Πεντηκοστή ως Γέννηση και Πάσχα. Τότε υπερβαίνουμε τα ψυχολογικά και τα συναισθηματικά και ζούμε πνευματικά.

Κατά την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον μακαριστό Πρωτοπρ. π. Αθανάσιο Λαουρδέκη, που με την βοήθεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των ευλαβών Χριστιανών, όπως της μακαριστής Μαρίας Γαιτάνη, διακόσμησαν το αγαπητό σε όλους τους Ναυπακτίους Παρεκκλήσιο του Πρωτομάρτυρος αγίου Στεφάνου, το οποίο συντηρείται, λειτουργεί και αποτελεί ένα κόσμημα της Ναυπάκτου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων