26/10/2023 26/10/2023 Με επισημότητα εορτάσθηκε και φέτος στην Ναύπακτο ο πολιούχος της άγιος Δημήτριος. Την παραμονή, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Συμμετείχαν Ιερείς και Διάκονοι της Μητροπόλεως και πλήθος προσκυνητών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτ. π. Θωμάς...
26 Οκτωβρίου, 2023 - 14:22

Εορτή του πολιούχου της Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Εορτή του πολιούχου της Ναυπάκτου

Με επισημότητα εορτάσθηκε και φέτος στην Ναύπακτο ο πολιούχος της άγιος Δημήτριος.

Την παραμονή, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Συμμετείχαν Ιερείς και Διάκονοι της Μητροπόλεως και πλήθος προσκυνητών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης, ο οποίος ξεκινώντας από τον προφήτη Ησαία, ο οποίος χαρακτηρίζει τον άσαρκο Λόγο, ως «Θαυμαστό σύμβουλο» και «Άρχοντα ειρήνης», είπε ότι και το αφομοίωμα του Χριστού, η ζωντανή εικόνα Του, ο άγιος Δημήτριος ήταν ένας άρχοντας της ειρήνης, μεταδίδοντας με τον λόγο και την ζωή του την διδασκαλία του Χριστού και την ειρήνη Του. Στην ταραγμένη εποχή μας δεν θα λείψουν οι πόλεμοι και οι αγριότητες αν δεν αλλάξουμε οι άνθρωποι. Έχοντας ως «θαυμαστό σύμβουλο» τον άγιο Δημήτριο (και όλους τους αγίους) μπορούμε να γίνουμε κι εμείς τόποι ειρήνης και άρχοντες ειρήνης στο περιβάλλον και την κοινωνίας μας.

Φωτογραφίες Εσπερινός

Την κυριώνυμο ημέρα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος προεξήρχε στον πανηγυρικό Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από τους Ιερείς π. Θωμά Βαμβίνη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Ειρηναίο Κουτσογιάννη, Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Αντώνιο Βαζούρα, π. Ιωάννη Σπυρόπουλο, π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη, π. Γεώργιο Γεωργάτο και τους Διακόνους π. Παΐσιο Παρασκευά και π. Αντώνιο Αντωνιάδη. Στα αναλόγια έψαλαν οι Ιεροψάλτες του Ναού κ. Παντελής Αναστασόπουλος και κ. Δημήτριος Καλογερής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον άγιο Δημήτριο που από άνθρωπος με ψυχή και σώμα έγινε άγιος, κατά χάριν Θεός, θεούμενος. Τόνισε ότι αυτός είναι ο σκοπός του ανθρώπου, από σαρκικός-ψυχικός άνθρωπος να γίνη πνευματικός, να έχη το Άγιο Πνεύμα. Αυτός είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Στην συνέχεια παρατήρησε ότι στην εποχή μας δεν ακολουθείται αυτή η ανοδική πορεία, αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, στην αυτοθεοποίηση του ανθρώπου. Στα μέσα του 20ου αιώνος αναπτύχθηκε αναπτύχθηκε η φιλοσοφική κίνηση που ονομάστηκε ο διανθρωπισμός που υποστηρίζει τον μετασχηματισμό του ανθρώπου σε ένα δυνατό ον με βάση την βιοτεχνολογία. Και στις ημέρες μας εκφράζεται ο μετανθρωπισμός, δηλαδή επιχειρείται η εξέλιξη του λογικού ανθρώπου σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ με ψηφιακό μυαλό, χωρίς ψυχή, σώμα και Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Κατέληξε λέγοντας ότι οι άγιοι μας δείχνουν το πως ο άνθρωπος γίνεται ολοκληρωμένος, κατά χάριν Θεός, θεούμενος.

Μετά την θεία Λειτουργία τελέστηκε η Λιτανεία της εικόνος και αποτμήματος των ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου, η οποία διήλθε από το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Στην πομπή συμμετείχαν Ιερείς της περιοχής της Ναυπάκτου και την πλαισίωσε με παραδοσιακές ενδυμασίες ο Σύλλογος αναβίωσης απογόνων Σουλιωτών ο «Έπαχτος», ενώ προπορευόμενη την συνόδευσε ηχητικά η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Στην Θεία Λειτουργία και την Λιτανεία παρέστησαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. ΑΘανάσιος Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου-Ναυπάκτου κ. Χρήστος Παΐσιος, ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Διοικητές της Αστυνομικού Τμήματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμανικού Σταθμού Ναυπάκτου.

Μετά την Λιτανεία, ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας δεξιώθηκε πλούσια όλους τους εκκλησιασθέντες στην Αίθουσα του Ιερού Ναού.

Φωτογραφίες Θεία Λειτουργία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων