17/04/2023 17/04/2023 Πανηγυρικά τελέσθηκε και φέτος ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ναυπακτο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, τέλεσε το απόγευμα της Κυριακής τον Αναστάσιμο Εσπερινό στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους και Ιεροκήρυκες της Πόλης και με την συμμετοχή πολλών πιστών. Πριν την έναρξη της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος...
17 Απριλίου, 2023 - 14:15

Εσπερινός της Αγάπης και Δεύτερη ημέρα του Πάσχα στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Εσπερινός της Αγάπης και Δεύτερη ημέρα του Πάσχα στην Ναύπακτο

Πανηγυρικά τελέσθηκε και φέτος ο Εσπερινός της Αγάπης στην Ναυπακτο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, τέλεσε το απόγευμα της Κυριακής τον Αναστάσιμο Εσπερινό στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους και Ιεροκήρυκες της Πόλης και με την συμμετοχή πολλών πιστών.

Πριν την έναρξη της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ενδύθηκε την αρχιερατική στολή του στο μέσον του Ιερού Ναού, ενώ στα εσπέρια Στιχηρά θυμίασε τον κυρίως Ναό, αλλά και τον Γυναικωνίτη. Στην συνέχεια, κατά το έθος, εκφωνήθηκε το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες, όπως στα Σερβικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά και στα αρχαιοπρεπή Ομηρικά. Κατόπιν αναγνωσθηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Πάσχα από τον Πρωτοπ. π. Θωμά Βαμβινη, Γενικο Αρχιερατικό της Μητροπόλεως.

Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος σχολίασε με συντομια την φράση «Ούσης οψίας τη ημερα εκείνη», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε πως αυτήν την απογευματινή ώρα εμφανίσθηκε ο Χριστός στους Μαθητές Του. Ανελυσε τα διάφορα Τυπικά ως προς την ώρα της τελεσεως του Εσπερινού της Αναστασεως του Χριστού και την ένδυση του Αρχιερέως, ο οποίος είναι εις τύπον και τόπον της παρουσίας του Χριστού και όχι αντιπροσωπος του Χριστού στην γη και είναι διάδοχος των Αγίων Αποστόλων.

Από αυτήν την αρχή εξάγονται πολλές εκκλησιολογικές συνέπειες, όπως ότι ο Χριστος έδωσε στους Αποστόλους την δωρεά της αφέσεως η μη των αμαρτιών των Χριστιανών.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος έδωσε τις πασχαλινές ευχές του οστό εκκλησίασμα, μοίρασε για ευλογία κοκκινα αυγά ικαί συνομίλησε με τους πιστούς.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Η Δεύτερη ημέρα του Πάσχα

Την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό της Παναξιώτισσας Γαβρολίμνης, ένα λαμπρό κτίσμα του 10ου αιώνος, που είναι το κόσμημα όλης της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μαζί του συλλειτούργησαν οι Ιερείς π. Ιωάννης Γιαννακόπουλος και π. Ιωάννης Βλάχος και οι Διάκονοι π. Παίσιος Παρασκευάς και π. Αντώνιος Αντωνιάδης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην συγκίνησή του που λειτούργησε αυτήν την ημέρα στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναξιώτισσας, που έχει ζωή και ιστορία δέκα αιώνων, ήταν Καθολικό Ιεράς Μονής και μνημείο μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

Συγχρόνως ομίλησε για το ότι χιλιάδες άνθρωποισέ αυτόν τον Ιερό Ναό έψαλαν τον θεολογικοτατο Κανόνα του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και τα άλλα αναστάσιμα τροπάρια, πανηγυρίζοντας την νέκρωση του θανάτου.

Ευχήθηκε δε να εορτάζουμε αυτο το γεγονός με πνευματική έμπνευση, με Ψψυχικη ευφροσύνη, και να έχουμε την έμπνευση του ποιητού, του καλλιτέχνου, επειδή ο θάνατος δεν έχει δύναμη, και τον νικάμε με την δύναμη του Αναστάντος Χριστού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων