11/02/2020 11/02/2020 Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας πανηγύρισε η ομώνυμη Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, χάρη της οποίας φέρει και η Μητρόπολη στον τίτλο της το όνομα του Αγίου. Ο Άγιος Βλάσιος είναι κέντρο της ομώνυμης Αρχιερατικής Περιφέρειας και της Επαρχίας Παρακαμπυλίων, η οποία ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αγρινίου....
11 Φεβρουαρίου, 2020 - 22:55
Τελευταία ενημέρωση: 11/02/2020 - 22:44

Γιορτή, πανήγυρις και κέρασμα σε καφενείο του χωριού

Διαδώστε:
Γιορτή, πανήγυρις και κέρασμα σε καφενείο του χωριού

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, εορτή του Αγίου Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας πανηγύρισε η ομώνυμη Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, χάρη της οποίας φέρει και η Μητρόπολη στον τίτλο της το όνομα του Αγίου.

Ο Άγιος Βλάσιος είναι κέντρο της ομώνυμης Αρχιερατικής Περιφέρειας και της Επαρχίας Παρακαμπυλίων, η οποία ανήκει διοικητικά στον Δήμο Αγρινίου. Κείται στις δυτικές πλαγιές του Παναιτωλικού όρους, αποτελείται από δεκατρία χωριά με πάνω από εξήντα συνοικισμούς, αλλά με συνολικό πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους συνολικά.

Η απόσταση της Ενορίας από την Ναύπακτο είναι δύο περίπου ώρες, μέσω Μεσολογγίου και Αγρινίου. Ο δρόμος που περνά από τον Άγιο Βλάσιο στην συνέχεια οδηγεί μέχρι το Καρπενήσι. Γι’ αυτό ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε από την Ναύπακτο στις 6.00 το πρωί προκειμένου να τελέση την Αρχιερατική θεία Λειτουργία της πανηγύρεως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Αρχιερατική Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ο συνταξιούχος Ιεροκήρυκας π. Αντώνιος Βαζούρας, ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Λαυρέντιος Καρανάσιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγίου Βλασίου π. Παναγιώτης Σαβελώνας, ο Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος και άλλοι Ιερείς της Μητροπόλεώς μας. Έψαλε δε θαυμάσια χορός Ιεροψαλτών με Πρωτοψάλτη τον κ. Κωνσταντίνο Πολίτη, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών που κατάγεται από τον Άγιο Βλάσιο.

Τις Αρχές εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου Ευθύμιος Γρίβας και Σωτήριος Κολοβός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου Ιωάννης Φαρμάκης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παναγιώτης Πολυχρόνης, ο Αστυνομικός Διοικητής Δημήτριος Νταβαρίνος κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για τον άγιο Βλάσιο Επίσκοπο Σεβαστείας και τον παρουσίασε ως προσευχόμενο Επίσκοπο. Με την θεία Λειτουργία και τα μυστήρια που τελούσε προσευχόταν στον Θεό, στο σπήλαιο που ζούσε προσευχόταν με πολλή δύναμη, γι’ αυτό έκανε θαύματα, ημέρωνε τα ζώα και το μαρτύριό του το αντιμετώπισε με προσευχή, γι’ αυτό και πολλοί πίστευσαν στον Χριστό και μαρτύρησαν μαζί του.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αξία της προσευχής, και ανέλυσε τον λόγο του αγίου Σωφρονίου του αγιορείτου, ότι «η προσευχή είναι ατελεύτητη δημιουργία, ανώτερη από κάθε τέχνη και επιστήμη. Με την προσευχή εισέρχεται μέσα μας η ζωή του Θεού». Σημείωσε ότι όλα όσα κάνουμε στην ζωή έχουν κάποιο τέλος, αλλά η προσευχή συνεχίζεται και μετά θάνατον, αν έχουμε μάθει να προσευχόμαστε όσο ζούμε είναι «ατελείωτη δημιουργία». Προέτρεψε δε τους Κληρικούς και λαικούς να αξιοποιήσουν αυτήν την περίοδο του Τριωδίου για να μάθουν την μεγάλη δύναμη της προσευχής.

Στο τέλος δε της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος είπε ότι πάντα η ημέρα αυτή κατά την οποία ανέρχεται από την Ναύπακτο στον Άγιο Βλάσιο είναι κουραστική για το σώμα, αλλά με την θεία Λειτουργία και συνάντησή του με τους κατοίκους αγάλλεται. Ευχαρίστησε δε κάθε έναν ξεχωριστά τους Κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους επιτρόπους, τους άρχοντες και όλους όσοι προσήλθαν για να εορτάσουν τον άγιο Βλάσιο.

Μετά την θεία Λειτουργία σε κεντρικό καφενείο του χωριού συναντήθηκαν όλοι να συζητήσουν διάφορα τοπικά θέματα, γεύθηκαν δε τα γλυκά που προσέφεραν οι κυρίες του χωριού.

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων