03/01/2023 03/01/2023 Η καθιερωμένη συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με τους φοιτητές, της φοιτήτριες και τους αποφοίτους της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2023, στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεώς στην Ναύπακτο. Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και οι διευθυντές...
03 Ιανουαρίου, 2023 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2023 - 17:18

Η Αλληλογραφία με τον θανατοποινίτη Αντώνιο (Atwood) στη συνάντηση Φοιτητών με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Η Αλληλογραφία με τον θανατοποινίτη Αντώνιο (Atwood) στη συνάντηση Φοιτητών με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Η καθιερωμένη συνάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με τους φοιτητές, της φοιτήτριες και τους αποφοίτους της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2023, στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεώς στην Ναύπακτο.

Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και οι διευθυντές του 1ου και 2ου Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου της Ναυπάκτου, των οποίων μαθητές ήταν πλειονότητα των παρόντων φοιτητών και αποφοίτων.

Η συνάντηση άρχισε με την τελετή της κοπής της Βασιλόπιτας και ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιεροθέου, με θέμα: «Αλληλογραφία με τον θανατοποινίτη Αντώνιο (Atwood)».

Η ομιλία ήταν καθηλωτική. Παρουσιάστηκε μέσα από πρωτογενές υλικό (τις επιστολές του θανατοποινίτη Αντωνίου και της συζύγου του Σάρρας), η ζωή και η μεταμόρφωση του Φράγκ, ενός «θηρίου» ή «αποβράσματος της κοινωνίας» όπως τον θεωρούσαν, σε Αντώνιο, έναν ορθόδοξο Χριστιανό που ενδιαφερόταν για την ησυχαστική προσευχή και την εμπειρία της γνώσεως του Θεού και, πριν από την εκτέλεση της θανατικής του ποινής, σε μοναχό Εφραίμ με ειρήνη και ελπίδα για την συνάντηση με τον Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή ανέλυσε τι σημαίνει θανατοποινίτης και τι είναι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας. Έπειτα παρουσίασε σύντομη αυτοβιογραφία του Αντωνίου (μοναχού Εφραίμ) και της συζύγου του Σάρρας.

Στην συνέχεια διαβάζοντας επιλεγμένα αποσπάσματα από τις επιστολές που έλαβε από τον Αντώνιο, έδειξε το πως αυτός έζησε μέσα στην φυλακή υψίστης ασφαλείας, μελετώντας, σπουδάζοντας, συγγράφοντας, αλλά κυρίως προσευχόμενος και προς το τέλος της ζωής του επικεντρώνοντας την μελέτη του στην Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών.

Η πνευματική μελέτη και η προσευχή τον κατέστησα ικανό να θεωρεί την φυλακή ευλογία, γιατί τον βοήθησε να γνωρίσει την Ελληνική Ορθοδοξία, όπως έλεγε, και να αρχίσει την πνευματική του θεραπεία, στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για την οποία διδάχθηκε ότι είναι πνευματικό Νοσοκομείο από το βιβλίο «Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία» του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, το οποίο βιβλίο είχε αποστείλει στον τότε Φράγκ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Οι επιστολές έδειχναν τους αγώνες του Αντωνίου, την ειλικρίνειά του, τις πτώσεις και τις αναστάσεις του, δείχνοντας τελικά την δύναμη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ανοιχτή και στο μεγαλύτερο αμαρτωλό, μπορεί να μεταμορφώσει ένα θηρίο σε άγγελο.

Ο Σεβασμιωτάτος μετά την ομιλία του έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Γκίζα, όχι μόνο ως Δήμαρχο, αλλά και ως δικηγόρο, ο οποίος ανέφερε ότι και μόνο η δομή της δικαιοσύνης, που προβλέπει την δυνατότητα προσφυγής και ανώτερα δικαστήρια, για αναθεώρηση ή αναψηλάφιση μιάς δίκης, δηλώνει ότι πάντα είναι ενδεχόμενο μια απόφαση να είναι λανθασμένη ή άδικη.

Επίσης, είπε ότι η θανατική ποινή, που έχει καταργηθεί στην Ελλάδα, δεν επιτυγχάνει αυτό που επιδιώκει η ποινική δικαιοσύνη, η οποία θέλει με την ποινή να συνδιαλέγεται με τον εγκληματία, να προκαλή τον διάλογο μαζί του με απώτερο σκοπό τον σωφρονισμό του. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με την θανατική ποινή.

Επίσης, τόνισε την αξία της μεγάλης πνευματικής προόδου του Αντωνίου στην φυλακή. Ακόμη, τον λόγο έλαβε ο κ. Π. Πιτσιάκκας, διευθυντής του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, που επισήμαινε στοιχεία από τα σκαμπανεβάσματα της πνευματικής πορείας του θανατοποινίτη μέσα στην φυλακή.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης μοιράστηκε η Βασιλόπιτα, δόθηκε το δώρο (ένα χρηματικό ποσό) στο φοιτητή που βρήκε το νόμισμα και κατόπιν κληρώθηκαν 4 φοιτητές από τους παρόντες, που έλαβαν επίσης ένα δώρο από το Ταμείο Ευποιίας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η εκδήλωση έληξε με δεξίωση όλων των παρόντων, που επιμελήθηκαν οι Σύνδεσμοι Αγάπης των Ιερών Ναών αγίου Δημητρίου και αγίας Παρασκευής της Ναυπάκτου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων