25/05/2023 25/05/2023 Εορτάστηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αφροξυλιάς Ναυπάκτου. Ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως είναι ο νέος Ναός του χωριού. Ο παλαιός Ναός, τιμώμενος στον άγιο Απόστολο Ανδρέα, βρίσκεται αρκετά υψηλότερα, σε αντίθεση με...
25 Μαΐου, 2023 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2023 - 17:10

Η εορτή της Αναλήψεως στην Αφροξυλιά Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η εορτή της Αναλήψεως στην Αφροξυλιά Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ)

Εορτάστηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αφροξυλιάς Ναυπάκτου.

Ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως είναι ο νέος Ναός του χωριού. Ο παλαιός Ναός, τιμώμενος στον άγιο Απόστολο Ανδρέα, βρίσκεται αρκετά υψηλότερα, σε αντίθεση με τον νέο Ναό που βρίσκεται χαμηλά στον δρόμο προς το Θέρμο.

Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε πλαισιούμενος από τους Ιερείς π. Φώτιο Κυρίτση, π. Νικόλαο Δημόπουλο, τον εφημέριο π. Παναγιώτη Κυρίτση και τους Διακόνους π. Παίσιο Παρασκευά και π. Αντώνιο Αντωνιάδη. Στο κήρυγμά του ανέφερε μερικά σημεία από τον λόγο του αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου, που έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ότι, όπως η κεφαλή του ανθρώπου είναι το στολίδι στο σώμα του, έτσι και η εορτή της Αναλήψεως του Χριστού είναι «ο κόσμος», το στόλισμα όλων των εορτών, είναι «το πλήρωμα των Δεσποτικών εορτών», αφού η εορτή αυτή «της θεικής Χάριτος απαυγάζει το κάλλος». Όμως, οι πολλοί άνθρωποι αγνοούν το μέγεθος της εορτής της Αναλήψεως.

Στην συνέχεια ο άγιος Επιφάνιος γράφει ότι πρώτη εορτή είναι η φρικτή και θαυμαστή κατά σάρκα γέννηση του Χριστού που υποδείχθηκε από το αστέρι. Δεύτερη εορτή, ανώτερη από την πρώτη, είναι η εορτή των Θεοφανείων, αφού ο Ίδιος ο Πατήρ έδειξε τον Υιό Του: «Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός». Τρίτη εορτή είναι η Ανάσταση που είναι ενδοξοτέρα των προηγουμένων, διότι όσοι βαπτίζονται στον θάνατο του Χριστού ανακαινίζονται και αστράπτουν από το φως. Όμως, ο άνθρωπος με την εορτή της Αναλήψεως «πάντα διά πάντων ευφροσύνης πεπλήρωται». Η εορτή αυτή άνοιξε τις «φεγγοβόλες αστραπές», μας έδειξε την «ξένην θέαν», δηλαδή «την ημετέραν σάρκα επί θρόνου βασιλικού επηρμένην».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η εορτή της Αναλήψεως του Χριστού σε μας που βαπτισθήκαμε Χριστιανοί μας δείχνει την πορεία, την οδό προς τον Χριστό. Όσοι Τον αγαπάμε, Τον ακολουθούμε παντού στον Σταυρό, στον Άδη και στον ουρανό. Έτσι, η εορτή της Αναλήψεως μας δείχνει ότι είμαστε «οδίτες», ακολουθούμε την οδό για να συνατήσουμε τον Χριστό στην δόξα Του στην «άνω πόλη».

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν οι κάτοικοι του χωριού, καθώς και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλειος Γκίζας, συνοδευόμενος από τοπικούς άρχοντες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων