01/01/2023 01/01/2023 Κατά την εορτή της Περιτομής του Χριστού, μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και αρχή του νέου έτους, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δημητρίου της Ναυπάκτου. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο πολιός Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βαζούρας, ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης...
01 Ιανουαρίου, 2023 - 15:11
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 - 14:58

Η εορτή της Περιτομής του Χριστού, μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Η εορτή της Περιτομής του Χριστού, μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου στην Ναύπακτο

Κατά την εορτή της Περιτομής του Χριστού, μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και αρχή του νέου έτους, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Δημητρίου της Ναυπάκτου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο πολιός Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βαζούρας, ο Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Κουτσογιάννης, ο Πρωτ. Θωμάς Βαμβίνης, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης και οι Διάκονοι Παΐσιος Παρασκευάς και Αντώνιος Αντωνιάδης. Στα αναλόγια έψαλαν οι Ιεροψάλτες του Ναού Παντελής Αναστασόπουλος και Δημήτριος Καλογερής.

Στην ποιμαντορική εγκύκλιο για την Πρωτοχρονιά του 2023 την οποία ανέγνωσε ο Πρωτ. Θωμάς Βαμβίνης, ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος παρουσιάζει κάποιες σκέψεις του μεγάλου θεολόγου του 20ου αιώνα Γεωργίου Φλωρόφσκυ, για το πως εργάσθηκε και πως εργάζεται η Εκκλησία μέσα στον κόσμο, προκειμένου να δώσει στο ποίμνιό του την έμπνευση να ζήση πάνω στην γη έχοντας το πολίτευμά του στον ουρανό.

Στην Εγκύκλιο παρουσιάζονται οι επισημάνσεις του π. Γ. Φλωρόφσκυ, ότι ο Χριστιανισμός πέρασε μέσα στην ιστορία ως κοινότητα, δηλαδή ως Εκκλησία, με ενότητα, ως ένα σώμα. Συγκροτούσε μια ιδιαίτερη πολιτεία, η οποία δεν ανήκε στον κόσμο αυτόν, αλλά στο ουρανό. Αυτή η ιδιαίτερη πολιτεία της Εκκλησίας αναπτυσσόταν μέσα σε μια άλλη εγκόσμια πολιτεία, η οποία απαιτούσε να έχη στην υπηρεσία της όλο τον άνθρωπο, όπως αντίστοιχα η Εκκλησία απαιτούσε να έχη όλο τον άνθρωπο στην υπηρεσία του Θεού. Ήταν δύο πολιτείες με διαφορετική συγκρότηση και διαφορετικούς σκοπούς.

Οι πρώτοι Χριστιανοί ως «ξένοι» και «πάροικοι» στον κόσμο βρέθηκαν σε μια κατάσταση δύσκολη, αφού «η σύγκρουση των δύο πολιτειών (πατρίδων) ήταν αναπόφευκτη», και έτσι εξηγούνται οι διωγμοί των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων εναντίον των Χριστιανών.

Στην εν τω κόσμω πορεία της Εκκλησίας εμφανίστηκαν δύο τάσεις. Η πρώτη ήταν η φυγή στην έρημο και η δεύτερη ο εκχριστιανισμός της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Και οι δύο προτάσεις δοκιμάστηκαν στην πράξη με επιτυχίες και αποτυχίες. Επιτεύχθηκαν αλλαγές «μεταμορφώσεις» στην δομή της Αυτοκρατορίας. Η «εκκλησιαστικοποίηση» όμως της Αυτοκρατορίας ήταν αποτυχία. Η φυγή στην έρημο εξέφρασε καλύτερα την ζωή του Ευαγγελίου.

Δύο διατυπώσεις του π. Γ. Φλωρόφσκυ χρησιμοποιούνται από τον Σεβασμιώτατο, ως μια εκπληκτική περιγραφή του τι είναι και τι κάνει η Εκκλησία, τις οποίες διατυπώσεις κάνει προτρεπτικό λόγο προς το ποίμνιό του για εμπνευσμένη ζωή. Κατά τον π. Γ. Φλωρόφσκυ η Εκκλησία είναι «προκεχωρημένο φυλάκιο» του ουρανού στη γη ή «άποικία του ουρανού» στην γη. Οπότε μέσα στο κόσμο καλούμαστε να έχουμε τον νού στραμμένο στο Θεό και στην ούράνια πατρίδα, ώστε να αισθανόμαστε ότι ο τόπος στον οποίο ζούμε είναι «μια αποικία του ουρανού», από την οποία αναμένουμε την επιστροφή στην πραγματική μας πατρίδα.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία επί τη εισόδω στο Νέο Έτος, στην οποία παρέστησαν οι δημοτικές αρχές της Ναυπάκτου· ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σιμάκης, ο Αντιδήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στο τέλος της Δοξολογίας ευχήθηκε σε όλους, παρόντες και απόντες, χρόνια πολλά και ευλογημένα, με ειρήνη, αγάπη και ενότητα, με έμπνευση πνευματική, με βίωση της αιωνιότητος, βλέποντας όλα τα πράγματα κάτω από το πρίσμα της αιωνιότητος. Ευχήθηκε προτρεπτικά, ο Χριστός να κατευθύνει την ζωή μας μέσα στις συνθήκες του κόσμου στον οποίο ζούμε, αλλά πρωτίστως και πάνω από όλα τηρώντας τις εντολές του Χριστού. Ευχήθηκε ιδιαιτέρως χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, καθώς και στον εορτάζοντα Δήμαρχο Ναυπακτίας.

Τέλος προσκάλεσε τους φοιτητές και αποφοίτους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τους δημοτικούς άρχοντες στην εκδήλωση που της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου, στην οποία θα μιλήσει ο Σεβασμιώτατος για την αλληλογραφία του με τον θανατοποινίτη Αντώνιο Atwood.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων