06/02/2024 14/02/2024 Ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου εόρτασε και φέτος την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, ως εορτή της Μητέρας, τιμώντας στο πρόσωπο της Παναγίας την «Μητέρα». Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του...
06 Φεβρουαρίου, 2024 - 15:41
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2024 - 0:50

Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και της Μητέρας στη Ναύπακτο

Διαδώστε:
Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και της Μητέρας στη Ναύπακτο

Ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου εόρτασε και φέτος την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, ως εορτή της Μητέρας, τιμώντας στο πρόσωπο της Παναγίας την «Μητέρα».

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. π. Ειρηναίο Κουτσογιάννη, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, τον Πρωτ. Θωμά Βαμβίνη, Εφημέριο του Ναού και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Ιεροδιάκονο Παίσιο Παρασκευά.

Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρτοκλασία υπέρ των μελών του Συνδέσμου Αγάπης, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην σύνδεση της πίστης με τα έργα.

Θύμισε τον λόγο του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, «ἡ πίστις χωρὶς τῶν ἔργων νεκρά ἐστιν» και του αγίου Διαδόχου Φωτικής, «πίστις ἄεργος καί ἔργον ἄπιστον τόν αὐτόν τρόπον ἀποδοκιμασθήσονται», για να πη, ότι τα μέλη του Συνδέσμου Αγάπης αυτό επιδιώκουν, την σύνδεση της πίστης με τα έργα, συνδέουν την συμμετοχή στην λατρεία της Εκκλησίας με την αγάπη προς τους ανθρώπους, που εκδηλώνεται με την μέριμνα γι’ αυτούς που έχουν πιεστικές οικονομικές και άλλες ανάγκες. Και αυτό πρέπει να κάνουν, να συνδέουν την ομολογία της πίστεως με τα έργα της αγάπης.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σύνδεσμος Αγάπης παρέθεσε δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου 2024, στο Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων και συγγραφέας, με θέμα: «Οι Άγιοι και η Ελληνορθόδοξη Παράδοση της Μικράς Ασίας».

Η ομιλία πλαισιώθηκε με τραγούδια της Μικράς Ασίας από την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, την οποία διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου κ. Παντελής Αναστασόπουλος, ο οποίος την συνόδευσε με το κανονάκι, ενώ με την κιθάρα την συνόδευσε ο κ. Ιωάννης Μπέκος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Ρισβά Πατακοπούλου Μαρίνα, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κληρικοί, Εκπαιδευτικοί της Ναυπάκτου, μέλη των Συνδέσμων Αγάπης και πολύς κόσμος.

Ο Επόπτης του Συνδέσμου Αγάπης, π. Θωμάς Βαμβίνης, προλογίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων τον οικονομικό απολογισμό του Συνδέσμου για το 2023 και η Γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Θεοδώρα Σιαμπαλή Τούρκα, παρουσίασε τον ομιλητή.

Ο κ. Χολέβας, στην ομιλία του, αφού προσδιόρισε γεωγραφικά τον χώρο της Μικράς Ασίας, αναφέρθηκε στους αγίους της. Αναφέρθηκε σε Μάρτυρες, όπως οι Τεσσαράκοντα στην Σεβάστεια και οι 42 εν Αμορίω, που ήταν ανώτεροι αξιωματικοί του Ρωμαικού Κράτους και είναι οι πρώτοι που μαρτύρησαν από Οθωμανούς. Επίσης, αναφέρθηκε σε πατερικές μορφές, όπως οι Καππαδόκες Πατέρες, οι άγιοι Μ. Βασίλειος, Γρηγόριος Νύσσης και Γρηγόριος ο Θεολόγος, αλλά και σε αγίους που συνέδεαν την πίστη με την διάσωση του Έθνους, όπως ήταν ο αυτοκράτορας της Νίκαιας Ιωάννης Βατάτζης και ο Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος, που κατακρεουργήθηκε από τον τουρκικό όχλο.

Με τεκμηριωμένο και ωραίο λόγο, απλό και σαφή, μέσα από τους αγίους, παλαιούς και νεώτερους, έδειξε την ελληνορθόδοξη παράδοση της Μικράς Ασίας, που μετέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στις νέες πατρίδες τους. Έκανε δε ειδική αναφορά στο ότι αυτή η παράδοση περνούσε στα παιδιά, μέσα στις παραδοσιακές οικογένειες, κυρίως από τις μητέρες.

Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Αγάπης σε όλους τους παρόντες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων