18/03/2023 18/03/2023 Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος έψαλε την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε την φράση του Κοντακίου, «Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης, ημίν τοις υπ’ αυτού γενομένοις», δηλαδή ο Δημιουργός έκανε μια νέα δημιουργία και την φανέρωσε σε...
18 Μαρτίου, 2023 - 9:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/03/2023 - 9:09

Η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος έψαλε την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε την φράση του Κοντακίου, «Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης, ημίν τοις υπ’ αυτού γενομένοις», δηλαδή ο Δημιουργός έκανε μια νέα δημιουργία και την φανέρωσε σε εμάς τα πλάσματά Του. Γίνεται αναφορά σε νέα κτίση.

Η παλαιά κτίση έγινε στην αρχή της δημιουργίας, όταν ο Θεός έκανε τον ουρανό και την γη, το φως και όλα τα ωραία της δημιουργίας, αλλά και τον άνθρωπο, την κορωνίδα της δημιουργίας Του. Ποια, όμως, είναι η νέα κτίση την οποία μας φανέρωσε ο Χριστός;

Μια πρώτη επιπόλαια απάντηση μπορεί να είναι ότι ζούμε σε μια νέα εποχή με μεγάλη πρόοδο στην ψηφιακή τεχνολογία, στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας, στην τεχνητή νοημοσύνη, που μας έδωσε νέες δυνατότητες.

Όμως, παρά ταύτα ο άνθρωπος είναι πιο ευάλωτος στους ιούς και στα μικρόβια, η ατμόσφαιρα μολύνεται, τα οικολογικά προβλήματα αυξάνονται, οι θάνατοι, οι αρρώστιες, οι πόλεμοι είναι οδυνηροί, τα ψυχολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα αυξήθηκαν. Σε ποια, λοιπόν, νέα κτίση αναφέρεται ο υμνογράφος;

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε την απάντηση ότι αυτή η νέα κτίση την οποία μας φανέρωσε ο Χριστός είναι η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού, ο Οποίος προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και έγινε Θεάνθρωπος, όπως γράφεται στην συνέχεια: «Εξ ασπόρου βλαστήσας γαστρός και φυλάξας ταύτην ώσπερ ην άφθορον· ίνα το θαύμα βλέποντες υμνήσωμεν αυτήν βοώντες».

Ο Χριστός, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, είναι «το μόνον καινόν υπό τον ήλιον». Όλη η κτίση μετά την δημιουργία της είναι ίδια, τίποτε το νέο δεν γίνεται σε αυτήν, όλα επαναλαμβάνονται. Το μόνο νέον, το μόνο καινόν είναι η ένωση θείας και ανθρωπίνης φύσεως στην υπόσταση του Λόγου. Γι’ αυτό και η Υπεραγία Θεοτόκος έχει μεγάλη αξία, επειδή και Αυτή συμμετείχε σε αυτήν την νέα κτίση.

Στην συνέχεια είπε ότι, όσοι συνδέονται με τον Χριστό, που είναι το νέον σε όλη την δημιουργία, συμμετέχουν στην νέα κτίση, δηλαδή παρά τον πόνο, τις αρρώστιες, τον θάνατο, έχουν αποκτήσει έναν τρόπο ζωής που τα υπερβαίνουν αυτά.

Και κατέληξε ότι πρέπει να μάθουμε έναν τρόπο ζωής, ώστε, ζώντας μέσα σε δύσκολες καταστάσεις, να τις υπερβαίνουμε και να είμαστε ελεύθεροι και νέοι εν Χριστώ.

Στην Ακολουθία παρευρέθηκαν, εκτός από πλήθος κόσμου, και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, ενορίτης της Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλειος Γκίζας, όπως και ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Ναυπάκτου, κ. Πέτρος Πιτσιάκκας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων