25/12/2022 26/12/2022 Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή και «Μητρόπολη των εορτών» κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Την παραμονή της εορτής το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την τελετή της λιτής και της αρτοκλασίας κατά το αγιορείτικο...
25 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:42
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2022 - 4:18

Η Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων στη Ναύπακτο

Διαδώστε:
Η Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων στη Ναύπακτο

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή και «Μητρόπολη των εορτών» κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού.

Την παραμονή της εορτής το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την τελετή της λιτής και της αρτοκλασίας κατά το αγιορείτικο τυπικό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θέου. Είπε ότι οι άγιοι Πατέρες ομίλησαν για το μυστήριο αυτό κυρίως στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, διότι τότε έγινε η πρόσληψη και η θέωση της ανθρωπίνης φύσεως. Με την γέννηση του Χριστού φανερώθηκε όλο αυτό το μυστήριο, παραμένοντας μυστήριο.

Στην συνέχεια είπε ότι το μυστήριο αυτό δεν κατανοείται λογικά, αλλά βιώνεται στην κεκαθαρμένη καρδιά. Όσοι προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουν λογικοκρατικά ή συναισθηματικά έπεσαν σε αιρέσεις. Αντίθετα οι άγιοι Πατέρες αισθάνθηκαν στην καρδιά τους «τα βρεφοπρεπή σκιρτήματα» του Χριστού και θεολόγησαν αυθεντικά, όπως φαίνεται στις ομιλίες τους και στα τροπάρια. Γι’ αυτό είπε θα πρέπει να προχωράμε από τα καθημερινά τα συναισθηματικά και τα λογοτεχνικά στα θεολογικά.

Την κυριώνυμο ημέρα των Χριστουγέννων, νωρίς το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ναυπάκτου, τελέστηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι εφημέριοι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, π. Θωμάς Βαμβίνης και π. Παναγιώτης Χαντζής καθώς και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Παίσιος Παρασκευάς και Αντώνιος Αντωνιάδης.

Κατά την Θεία Ευχαριστία ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θωμάς Βαμβίνης, ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο των Χριστουγέννων, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου.

Στην εγκύκλιο του ο Σεβασμιώτατος απάντησε στο ερώτημα ποιόν Χριστό εορτάζουμε. Είπε ότι το όνομα Χριστός είναι της υποστάσεως και όχι της φύσεως και δείχνει ότι ο Θεός έχρισε την ανθρώπινη φύση την οποία προσέλαβε από την υπεραγία Θεοτόκο.

Στην συνέχεια γράφει ότι όλοι οι χριστιανοί εορτάζουν την γέννηση του Χριστού, αλλά έχουν διαφορετική άποψη για τον Χριστό. Άλλοι εορτάζουν την ανθρώπινη φύση Του, άλλοι την θεία φύση Του η οποία απορόφησε την θεία φύση και άλλοι έχουν διάφορες απόψεις για τον Χριστό, τον Οποίον εγκλείουν μέσα σε εθνικισμούς και την αναμειγνύουν σε πολιτικές και πολεμικές κατάστασεις.

Τόνισε ότι εμείς πρέπει να εορτάζουμε τον Χριστό όπως μας τον παρέδωσαν οι Απόστολοι στην Καινή Διαθήκη, οι Πατέρες στις Οικουμενικές Συνόδους και υμνογράφοι στα τροπάρια τους. Δυστυχώς σήμερα η ανθρωπότητα είναι «ένα μείγμα από Χριστιανούς, πρώην Χριστιανούς και μη Χριστιανούς», δηλαδή είναι «ένας κόσμος μεταχριστιανικός» (πατήρ Συμεών του Έσσεξ), είναι ένας κόσμος που διακρίνεται από τον «σχετικισμό».

Κατέληξε ότι πρέπει να εορτάζουμε τον Χριστό, όπως τον ψάλλουμε στα τροπάρια, διαφορετικά θα εορτάζουμε «Χριστούγεννα χωρίς τον αληθινό Χριστό» με αιώνιες συνέπειες.

Στην Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, εκκλησιάσθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος καθώς και πολλοί φιλακόλουθοι χριστιανοί, οι οποίοι προσήλθαν από νωρίς το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, για να ακούσουν τους θαυμάσιους ύμνους του Όρθρου των Χριστουγέννων.

Στην απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Χριστιανούς που ήταν μέσα στον Ναό, αλλά και σε όλους τους Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως. Ευχήθηκε να έχουμε ειρήνη στην καρδιά, για να έχουμε ειρήνη και αγάπη στην οίκογένεια και στην κοινωνία. Τόνισε ότι όλοι μιλούν για αγάπη και ειρήνη, αλλά δεν μιλούν για τις προϋποθέσεις τους, ούτε δίνουν το πραγματικό νόημα τους σύμφωνα με την Αποκάλυψη του Χριστού. Γι’αυτό πρέπει να έχουμε τα ορθά δόγματα, την ορθή πίστη, ώστε να έχουμε αγάπη εν Χριστώ και ειρήνη.

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ:

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων