23/02/2024 23/02/2024 Ο Αποστολικός Πατέρας Άγιος Ιερομάρτυρας Πολύκαρπος είναι ο Προστάτης Άγιος της Ορεινής Ναυπακτίας και όλης της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Κέντρο του εορτασμού του Αγίου Πολυκάρπου κάθε χρόνο είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης, στην οποία είναι θησαυρισμένο απότμημα ιερού Λειψάνου του Αγίου εκ της δεξιάς χειρός του, η οποία εκλάπη από την...
23 Φεβρουαρίου, 2024 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2024 - 19:29

Η Ναυπακτία εόρτασε τη μνήμη του Προστάτη Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου

Διαδώστε:
Η Ναυπακτία εόρτασε τη μνήμη του Προστάτη Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου

Ο Αποστολικός Πατέρας Άγιος Ιερομάρτυρας Πολύκαρπος είναι ο Προστάτης Άγιος της Ορεινής Ναυπακτίας και όλης της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Κέντρο του εορτασμού του Αγίου Πολυκάρπου κάθε χρόνο είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης, στην οποία είναι θησαυρισμένο απότμημα ιερού Λειψάνου του Αγίου εκ της δεξιάς χειρός του, η οποία εκλάπη από την Ιερά Μονή τον Μάρτιο του 2013, καθώς επίσης και ο ομώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου στην Μαμουλάδα Ναυπάκτου.

 

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, και με την συμμετοχή των Ιερέων, Αρχιμ π. Αντωνίου Βαζούρα, Αρχιμ. π. Πολυκάρπου Θεοφάνη, π. Φωτίου Κυρίτση, π. Παναγιώτου Σαβελώνα, π. Ιωάννου Πολύζου, π. Νικολάου Δημοπούλου, π. Ιωάννου Ντζουμάνη, του εφημερίου π. Γεωργίου Σαβελώνα και των Διακόνων π. Παντελεήμονος Δόνε, π. Παισίου Παρασκευά και π. Αντωνίου Αντωνιάδη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ομίλησε για την ομολογία του αγίου Πολυκάρπου που προηγήθηκε του μαρτυρίου του. Όταν ο ανθύπατος του είπε «ορκίσου, και θα σε απολύσω, καταράσου τον Χριστό» ο άγιος Πολύκαρπος απάντησε: «Ογδόντα εξ έτη τον υπηρετώ και δεν με ηδίκησε σε τίποτα. Πως λοιπόν μπορώ να βλασφημήσω τον βασιλέα που με έσωσε;»

Παρακολουθήστε το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Bλασίου κ. Ιεροθέου στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου:

Αυτή η ομολογία ήταν αξιοθαύμαστη, ο άγιος Πολύκαρπος είχε πίστη στον Χριστό, αγάπη σε Αυτόν και προτίμησε το μαρτύριο. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος είπε ότι είναι μεγάλη τιμή να έχουμε το όνομα του Χριστού και να λεγόμαστε Χριστιανοί και δεν πρέπει μόνο να λεγόμαστε, αλλά και να είμαστε Χριστιανοί.

Ανέφερε την διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Νύσσης για την μεγάλη αξία του ονόματος Χριστιανός και ότι πρέπει η ζωή μας να ομοιάζη με αυτό το όνομα και όχι να είμαστε ψευδώνυμοι Χριστιανοί. Μάλιστα, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τους ζωγράφους οι οποίοι συνθέτουν από ετερογενή διαφορετικά στοιχεία κάποιους βουκεφάλους, ή ιπποκένταυρους ή δρακοπόδαρους, οι οποίοι δεν ομοιάζουν με κάποιο πρωτότυπο.

Έτσι, δεν μπορεί κάποιος να ονομάζεται άνθρωπος, όταν είναι πλάσμα της αλλόκοτης αυτής σύνθεσης. Ούτε μπορεί κάποιος να ονομάζεται Χριστιανός, όταν έχη άλογη κεφαλή (χωρίς πίστη) και έργα καλά, ούτε να έχη πίστη στην κεφαλή, αλλά το σώμα του να ομοιάζη με θηρία, δηλαδή «συμμερίζεται τους θυμούς των δρακόντων και αποθηριώνεται όμοια με τα ερπετά αυτά ή συνδέει την θηλυμανία των αλόγων με την ανθρώπινη φύση και γίνεται ένας ιπποκένταυρος αποτελούμενος από το λογικό και το άλογο στοιχείο».

Κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης η ονομασία μας, Χριστιανοί, δεν πρέπει να είναι «ψευδώνυμη», αλλά να αποδεικνύεται από τον βίο μας.

Κατέληξε ο Σεβασμιώτατος ότι στις μέρες μας, όπως φαίνεται σε διάφορους νόμους που ψηφίζονται, οι άνθρωποι θέλουν να λέγονται Χριστιανοί, αλλά ο τρόπος ζωής τους είναι αντίθετος με το όνομά τους.

Γι’ αυτό ο άγιος Πολύκαρπος, και όλοι οι άγιοι, μας δείχνουν ότι όχι μόνο να καυχόμαστε ότι είμαστε βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά αυτό πρέπει να αποδεικνύεται από την ζωή μας, διαφορετικά είμαστε ψευδώνυμοι Χριστιανοί.

Στον εσπερινό μεταξύ άλλων εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παΐσιος, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Τσουκαλάς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαμουλάδας κ. Χρήστος Κόγκος και πλήθος πιστών.

 

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης

Το πρωΐ της κυριωνύμου ημέρας ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης. Η Μονή απέχει από την Ναύπακτο περίπου 2 ώρες. Το οδικό δίκτυο, λόγω κατολισθήσεων, έχει κάποιες δυσκολίες, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Ο δρόμος περνάει μέσα από πολλά όμορφα ορεινά χωριά της Ναυπακτίας με προτελευταίο την περίφημη Άνω Χώρα, το χωριό όπου δίδαξε ως δάσκαλος ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, για να καταλήξη, περνώντας από τον ποταμό Κότσαλο, στην όμορφη Αμπελακιώτισσα.

Τον Σεβασμιώτατο στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πλατάνου, Αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκας, ο ιερομόναχος της Μονής π. Νικόδημος Σαράκης και οι ιεροδιάκονοι, π. Παντελεήμων Δόνες και π. Παΐσιος Παρασκευάς.

Έψαλε ο κ. Νεκτάριος Παπαθανασίου μαζί με τους μαθητές του και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του έκανε λόγο για το «Μαρτύριο» του αγίου Πολυκάρπου, που είναι το αρχαιότερο Μαρτυρολόγιο στην Εκκλησία και πρότυπο για άλλα Μαρτυρολόγια. Δηλαδή, οι Χριστιανοί της Σμύρνης απέστειλαν επιστολή στην Εκκλησία του Φιλομηλίου της Φρυγίας, στην οποία διηγούνται το μαρτύριο του αγίου Πολυκάρπου, επειδή το ζήτησαν.

Παρακολουθήστε το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Bλασίου κ. Ιεροθέου κατά τη Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Πολυκάρπου:

Στην αρχή της επιστολής αυτής γράφουν ότι ο άγιος Πολύκαρπος «ετερμάτισε τον διωγμόν σαν να τον εσφράγισε με το μαρτύριό του», δηλαδή με το μαρτύριο του αγίου Πολυκάρπου τελείωσε και ο διωγμός, που σημαίνει η δύναμη της Εκκλησίας φαίνεται στο μαρτύριο και η μεγαλύτερη διδασκαλία είναι η βοή του αίματος.

Έπειτα γράφουν το εξής καταπληκτικό: «Όλα σχεδόν τα προηγηθέντα συνέβησαν για να μας δείξη ο Κύριος από τον ουρανό ποιο είναι σύμφωνο με το κατά το Ευαγγέλιον μαρτύριον», δηλαδή ποιο είναι το μαρτύριο κατά το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό μαρτύριο φαίνεται ότι είναι έκφραση της τηρήσεως του Ευαγγελίου. Αλλά συγχρόνως ότι και όλο το Ευαγγέλιο μας διδάσκει την μαρτυρική ζωή, να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού, να σηκώνουμε τον σταυρό και να ακολουθούμε τον Χριστό στον Γολγοθά, να θυσιάζουμε την ζωή μας για τον Χριστό.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε αυτό «το κατά το Ευαγγέλιον μαρτύριον», γιατί, δυστυχώς, οι σύγχρονοι άνθρωποι κάνουν λόγο για το «Ευαγγέλιον της χαράς», το «Ευαγγέλιον της ανέσεως», το «Ευαγγέλιον της ελευθερίας» και όχι για το Ευαγγέλιο του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού.

Αυτή η νοοτροπία λέγεται «Χριστιανισμός της εκκοσμίκευσης», είναι ένας Χριστιανισμός που συνδυάζει τα πάντα, δηλαδή συνδυάζει τον Μαμωνά με τον Χριστό, τα πάθη του σώματος με την αγάπη, την ελευθερία με την ασυδοσία. Κατέληξε ότι ο άγιος Πολύκαρπος μας δείχνει ότι πρέπει να ζούμε «το κατά το Ευαγγέλιον μαρτύριον».

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, αφού ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα εορταστικά κόλλυβα του Αγίου Πολυκάρπου, ευχήθηκε καταλλήλως στον Ηγούμενο της Μονής π. Πολύκαρπο για την ονομαστική του εορτή και την ιερά πανήγυρη της Ιεράς Μονής. Ευχαρίστησε την καλή Αδελφότητα της Ιεράς Μονής για το μοναχικό και εκκλησιαστικό φρόνημά τους, σε αντίθεση με άλλο Μοναστήρι που ζη την εκκοσμίκευση σε μεγάλο βαθμό• τους ευχαρίστησε που με την παρουσία τους προσεύχονται στον Θεό σε μια ερημωθείσα από ανθρώπους περιοχή.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Bλασίου κ. Ιεροθέου πριν την απόλυση:

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα και παρετέθη εορταστική τράπεζα στον Σεβασμιώτατο και τους προσκυνητές.

Φωτογραφίες Εσπερινού:

 

Φωτογραφίες Θείας Λειτουργίας:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων