23/02/2023 23/02/2023 Το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Φεβρουαρίου 2023, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας, συμπαραστατούμενος από έξι ιερείς και δύο Διακόνους της Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος στο Εσπερινό κήρυγμα αναφέρθηκε στην γενναιότητα με την οποία α-ντιμετώπισαν τα μαρτύρια οι Χριστιανοί στην...
23 Φεβρουαρίου, 2023 - 21:34

Η πανήγυρη του αγίου Πολυκάρπου στην Μαμουλάδα Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του αγίου Πολυκάρπου στην Μαμουλάδα Ναυπάκτου (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Φεβρουαρίου 2023, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας, συμπαραστατούμενος από έξι ιερείς και δύο Διακόνους της Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος στο Εσπερινό κήρυγμα αναφέρθηκε στην γενναιότητα με την οποία α-ντιμετώπισαν τα μαρτύρια οι Χριστιανοί στην Σμύρνη, πριν το μαρτύριο του αγίου Πολυ-κάρπου.

Στάθηκε κυρίως σε ένα σημείο από το Μαρτυρολόγιο, στο ότι οι θεατές στο στάδιο, αφού ε-θαύμασαν για το θεοφιλές και θεοσεβές γένος των Χριστιανών, φώναξαν: «αίρε τους αθέους· ζητείσθω Πολύκαρπος».

Ανέλυσε το νόημα της φράσεως αυτής και έκανε σύγχρονες αναφορές. Όλοι όσοι πίστευαν στον θεό της μεταφυσικής τότε χαρακτήριζαν τους Χριστιανούς αθέους γιατί δεν δέχονταν τους «δημοκρατικούς θεούς», το Δωδεκάθεο του Ολύμπου, αλλά πίστευαν στον Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος διατύπωσε το ερώτημα: Είμαστε εμείς το γένος των Χριστιανών το θεοφιλές και θεοσεβές, που μας θαυμάζουν όσοι δεν είναι Χριστιανοί για την ζωή μας και την γενναιότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της ζωής; Ή έχουμε αναμίξει την πίστη με φιλοσοφίες και αιρετικές διδασκαλίες και παγανιστικές συνήθει-ες; Και ευχήθηκε να είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην πίστη και στην πράξη.

Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Ζαχαρίας Χοχτούλας, ο δημοτικός Σύμ-βουλος κ. Γεώργιος Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαμουλάδας κ. Χρήστος Κόγγος και ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης.

Μετά το τέλος του Εσπερινού η Ενορία δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τους Κληρικούς, τις Αρχές και τον λαό στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου.

Ανήμερα της εορτής του αγίου Πολυκάρπου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλά-δας. Το πρόγραμμά του ήταν να λειτουργήση στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, αλλά λόγω της Εξοδίου Ακολουθίας του Μητροπολίτου πρώην Ηλείας, κυρού Γερμανού, στην οποία πα-ρέστη, λειτούργησε στην Μαμουλάδα.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Κουτσογιάννης, ο π. Νικόλαος Δημόπουλος, ο π. Χρήστος Βλάχος, ο π. Ιωάννης Ντζουμάνης, ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Σαβελώνας και ο Διακόνος Παίσιος Παρασκευάς. Στην θεία Λειτουργία ήταν παρόντες πολλοί πιστοί.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην προσευχή του αγίου Πολυκάρπου πριν τον οδηγήσουν στο στάδιο για να μαρτυρήση. Έκανε προσευχή δύο ώρες για μικρούς και μεγάλους, για ενδόξους και αδόξους και για όλη την Καθολική Εκκλησία και δεν μπορούσε να σταματήση να προσεύ-χεται γιατί ήταν γεμάτος από Χάρη και όσοι τον άκουγαν εκπλήσσονταν και μετανοούσαν αυ-τοί που ήλθαν να τον συλλάβουν.

Τόνισε, επίσης, ότι στις δύσκολες περιπτώσεις της ζωής μας πρέπει να προσευχόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα.

Μετά την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος παρεκάθισε στην δεξίωση του Ιε-ρού Ναού στο Ενοριακό του Κέντρου, και στην συνέχεια μετέβη στον Πύργο Ηλείας όπου έλα-βε μέρος την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Ηλείας, κυρού Γερμανού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων