16/11/2023 17/11/2023 Στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, η μηνιαία Ιερατική Σύναξη του Νοεμβρίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, προλογίζοντας την Σύναξη, αναφέρθηκε στις μηνιαίες Ιερατικές Συνάξεις που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την ενθρόνισή του στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στα πολλά και...
16 Νοεμβρίου, 2023 - 21:56
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2023 - 1:15

Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Διαδώστε:
Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, η μηνιαία Ιερατική Σύναξη του Νοεμβρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, προλογίζοντας την Σύναξη, αναφέρθηκε στις μηνιαίες Ιερατικές Συνάξεις που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την ενθρόνισή του στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στα πολλά και σημαντικά θεολογικά και ποιμαντικά θέματα που παρουσιάστηκαν, στις ενημερώσεις για εκκλησιαστικά ζητήματα, για τους ιερούς κανόνες και για θέματα που παρουσιάστηκαν σε θεολογικά Συνέδρια στα οποία συμμετείχε ο ίδιος ή στελέχη της Ιεράς Μητροπόλεώς.

Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Πλάκα, ο οποίος συμμετείχε στην «ΛΓ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, με την φιλοξενία του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2023. Θέμα της συνδιάσκεψης ήταν: «Παλαιά Διαθήκη: Αμφισβητήσεις, παρερμηνείες, πολεμική».

Ο π. Γαβριήλ παρουσίασε συνοπτικά ότι ανακοινώθηκε και συζητήθηκε στην συνδιάσκεψη, αναφέροντας τους εισηγητές και περιλήψεις των εισηγήσεών τους, μέσα από τις οποίες έγιναν φανερές οι παρερμηνείες της Παλαιάς Διαθήκης από αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες, όπως και από ακραίες πολιτικές ιδεολογίες.

Οι Ναζί, για παράδειγμα, και οι ιδεολογικά συγγενείς τους, λόγω του αντισημιτισμού τους, είναι εχθρικοί απέναντι στην Παλαιά Διαθήκη, θεωρώντας την εθνικό βιβλίο των Εβραίων.

Το ίδιο και οι νεοπαγανιστές, από ρατσιστική νοοτροπία και αντίθεση προς τον Χριστιανισμό, ασκούν πολεμική εναντίον της Παλαιάς Διαθήκης με ανιστορικές προσεγγίσεις και παραποιήσεις των βιβλικών δεδομένων.

Η Ιουδαική Καμπαλά, αποκρυφιστική κίνηση, διαστρεβλώνει την Παλαιά Διαθήκη.

Επίσης, παραποιούν την Παλαιά Διαθήκη με ποικίλους τρόπους αιρετικές ομάδες, όπως οι Αντβενιστές της Εβδόμης Ημέρας και οι Μορμόνοι, αλλά και γενικά ο δυτικός Χριστιανισμός δεν βλέπει την ενότητα Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, όπως οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την παρουσίαση αυτή, αναφέρθηκε σε βασικές πατερικές αρχές, που διετράνωσε στις μέρες μας ο μακαριστός καθηγητής π. Ιωάννης Ρωμανίδης. Ότι, δηλαδή, όλες οι θεοφάνειες της Παλαιάς Διαθήκης είναι αποκαλύψεις του Ασάρκου Λόγου στους Προφήτες. Ότι υπήρχε θέωση και στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά δεν είχε νικηθή ακόμη ο θάνατος. Αυτός ο Άσαρκος Λόγος που αποκαλυπτόταν στους Προφήτες σαρκώθηκε.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης από τον Απόστολο Παύλο και τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο, αλλά και τις αναφορές του Χριστού στον Μωϋσή και τους Προφήτες. Η ενότητα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης υπάρχει μέσα στην υμνολογία και την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Οι θεόπτες της Καινής Διαθήκης και οι Πατέρες ερμηνεύουν τους θεόπτες της Παλαιάς και δείχνουν την ενότητά τους.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα και τέλος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Θωμάς Βαμβίνης αναφέρθηκε σε τρέχοντα διοικητικά θέματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων