06/10/2021 06/10/2021 Ναυπάκτου Ιερόθεος: “Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας”. Ομιλία και συζήτηση στα Δημήτρια 2021 του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής στις 4 Οκτωβρίου 2021. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος είπε  ότι ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης ήταν ένας πατερικός θεολόγος, είχε μια ολοκληρωμένη εκκλησιολογία, βασισμένη στην θεολογία των...
06 Οκτωβρίου, 2021 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2021 - 17:11

Ιωάννης Ρωμανίδης ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Ιωάννης Ρωμανίδης ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας

Ναυπάκτου Ιερόθεος: “Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας”.

Ομιλία και συζήτηση στα Δημήτρια 2021 του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής στις 4 Οκτωβρίου 2021.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος είπε  ότι ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης ήταν ένας πατερικός θεολόγος, είχε μια ολοκληρωμένη εκκλησιολογία, βασισμένη στην θεολογία των θεουμένων, Αποστόλων, Πατέρων, ησυχαστών και μαρτύρων. Ήταν πράγματι μια ισχυρή αντίδραση στην σύχρονη θεολογική σύγχυση των γλωσσών (θεολογική Βαβέλ), στην «βαβυλώνεια αιχμαλωσία» της ορθοδόξου θεολογίας, όπως έλεγε ο δάσκαλός του π. Γεώργιος Φλωρόφσκι, στην σύγχρονη θεολογική «ψευδομόρφωση», την «περιπλανώμενη θεολογία», που είναι μια «θεολογία με δεκανίκια».

Η θεολογία που δίδασκε ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης ήταν μια θεολογία της καρδιάς της Εκκλησίας, και όχι μια θεολογία σύγχυσης, γιατί όπως έλεγε πάλι ο πρώτος διδάσκαλός του π. Γεώργιος Φλωρόφσκι, η σύγχρονη «Ακαδημαική επιστημοσύνη» δεν ακούει τον ρυθμό της καρδιάς της Εκκλησίας, γι’ αυτό έχασε τον δρόμο προς την καρδιά. Σε αυτό φαίνεται η μεγάλη αξία της διδασκαλίας του μεγάλου αυτού χαρισματικού θεολόγου της Εκκλησίας μας, που συνέδεε θεολογία με την ιστορία, τον ησυχασμό με τα Μυστήρια, την Πανεπιστημιακή έδρα με τον μοναχισμό, την εσχατολογία με την εκκλησιολογία, τον Άσαρκο με τον Σεσαρκωμένο Λόγο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Εξωτερική φώτο αρχείου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων