08/05/2023 08/05/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ Ιερόθεος την εβδομάδα, από 1η Μαίου μέχρι την Παρασκευή 5 Μαϊου, για 4η χρονιά παρέδωσε μαθήματα «Πατερικής Θεολογίας και Ποιμαντικής Ασκητικής» στους υποψήφιους Διδάκτορες του Διδακτορικού Προγράμματος Ορθοδόξων Σπουδών (PhD Program in Orthodox Studies-The Antiochian Orthodox Institute Antiochian House of Studies) στο οποίο διδάσκει μετά την εκλογή...
08 Μαΐου, 2023 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 14:37

Μαθήματα σε υποψήφιους διδάκτορες στην Αμερική παρέδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

Διαδώστε:
Μαθήματα σε υποψήφιους διδάκτορες στην Αμερική παρέδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ Ιερόθεος την εβδομάδα, από 1η Μαίου μέχρι την Παρασκευή 5 Μαϊου, για 4η χρονιά παρέδωσε μαθήματα «Πατερικής Θεολογίας και Ποιμαντικής Ασκητικής» στους υποψήφιους Διδάκτορες του Διδακτορικού Προγράμματος Ορθοδόξων Σπουδών (PhD Program in Orthodox Studies-The Antiochian Orthodox Institute Antiochian House of Studies) στο οποίο διδάσκει μετά την εκλογή του σε καθηγητή Ποιμαντικής και Ασκητικής.

Πρέπει να σημειωεί ότι ο Αντιοχειανός Οίκος Σπουδών είναι εγκεκριμένη Σχολή στην Αμερική, αφού έλαβε την σχετική πιστοποίηση (accreditation), πράγμα που σημαίνει ότι τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά Διπλώματα είναι αναγνωρισμένα από τις Δημόσιες Αρχές.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε Ορθόδοξους θεολόγους να λαμβάνουν διδακτορικό Δίπλωμα από Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή και όχι από ετερόδοξες Θεολογικές Σχολές.

Τα μαθήματα τα οποία παρέδωσε ο Σεβασμιώτατος εφέτος για μία ολόκληρη εβδομάδα με εντατικό ρυθμό, διαιρούνταν σε πέντε ενότητες:

1. Ορθόδοξη γνωσιολογία, δηλαδή τα σχετικά με τη γνώση του Θεού

2. Ορθόδοξη ανθρωπολογία, δηλαδή η δημιουργία του ανθρώπου, η πτώση του και το θεραπευτικό έργο του Χριστού

3. Εκκλησία και Θεολογία κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας

4. Θεραπευτική Ποιμαντική, δηλαδή το μυστήριο της Εκκλησίας και η ασκητική της Εκκλησίας

και 5. Τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και η ποιμαντική αντιμετώπισή τους.

Κατά την παράδοση υπήρχε η δυνατότητα διαλόγου κατά τον οποίον ετέθησαν σοβαρά θεολογικά και ποιμαντικά θέματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι Διδάκτορες του Προγράμματος, μετά το πέρας των σπουδών τους στις Θεολογικές Σχολές έλαβαν μεταπτυχιακά διπλώματα (Masters). Στην συνέχεια εγγράφονται στο Τμήμα Διδακτορικών Σπουδών και παρακολουθούν εντατικά μαθήματα των καθηγητών για δύο χρόνια, κατά τα οποία παρουσιάζουν σε κάθε καθηγητή δύο εργασίες, οι οποίες συζητούνται και μια γενική ερευνητική εργασία, και βαθμολογούνται. Μετά από τα δύο αυτά χρόνια παρακολουθήσεως τους δίδεται το θέμα που θα επεξεργασθούν για διδακτορική διατριβή, για ένα χρονικό διάστημα περίπου 3-5 χρόνια.

Εφέτος οι υποψήφιοι Διδάκτορες ήταν οκτώ ενδιαφέροντες επιστήμονες. Έχουν τελειώσει 2-3 Πανεπιστημιακές Σχολές ο καθένας τους, έχουν λάβει μεταπτυχιακά διπλώματα σε διάφορες επιστήμες, έχουν κάνει μέχρι τώρα ενδιαφέρουσα πορεία στην ζωή τους και κυρίως είναι προσήλυτοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τις παραδόσεις παρακολουθούσαν επί πλέον και τρεις καθηγητές.

Στο έργο αυτό βοήθησαν τον Σεβασμιώτατο ο κ. Αναστάσιος Φιλιππίδης στην μετάφραση, που έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Yale, και ο π. Γεώργιος Γεωργάτος στο τεχνικό μέρος της τηλεδιάσκεψης, που έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων