11/06/2023 11/06/2023 Με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα υποδέχθηκε η Ναύπακτος, μετά από ένδεκα χρόνια, απότμημα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, στην ορεινή Ναυπακτία. Πριν από ένδεκα χρόνια, όπως είναι γνωστό, εκλάπη το Λείψανο της δεξιάς χειρός του αγίου Πολυκάρπου, όμως πριν από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ιερά...
11 Ιουνίου, 2023 - 18:11
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2023 - 19:06

Μετά από 11 χρόνια ο Άγιος Πολύκαρπος ήλθε στην Ναύπακτο

Διαδώστε:
Μετά από 11 χρόνια ο Άγιος Πολύκαρπος ήλθε στην Ναύπακτο

Με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα υποδέχθηκε η Ναύπακτος, μετά από ένδεκα χρόνια, απότμημα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, στην ορεινή Ναυπακτία.

Πριν από ένδεκα χρόνια, όπως είναι γνωστό, εκλάπη το Λείψανο της δεξιάς χειρός του αγίου Πολυκάρπου, όμως πριν από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ιερά Μονή ένα απότμημα του Ιερού Λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου, που ήταν στην κατοχή μακαριστού πρώην ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης. Με αυτό το ιερό Λειψανο επισκέφθηκε αυτές τις μέρες την Ναύπακτο ο άγιος Πολύκαρπος, ο Προστάτης της Ναυπακτίας.

Η υποδοχή

Η υποδοχή του ιερού Λειψάνου έγινε στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Ιουνίου 2023, μπροστά στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου, με προεξάρχοντες της υποδοχής τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τους Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικο και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, τους Κληρικούς των Ενοριών της περιοχής της Ναυπάκτου, τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, τον Αντιδήμαρχο κ. Θωμά Κοτρωνιά, τους Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος, της Τροχαίας, του Λιμενικού Σταθμού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου και μέλη της Σχολής Παραδοσιακών Χορών Βαφειάδη. Παρόντες στην υποδοχή ήταν και πολλοί πιστοί που ευλαβούνται τον άγιο Πολύκαρπο.

Το ιερό Λείψανο προσεκόμισε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αμελακιωτίσσης, Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Παστρωμάς και το παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος. Μπροστά στο δημαρχείο έγινε δέηση και κατόπιν σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με προπορευομένους τους Ιερείς, τα μέλη της Σχολής Βαφειάδη με παραδοσιακές στολές και υπό τον ήχο κωδωνοκρουσιών.

Η είσοδος του ιερού Λειψάνου στον Ιερό Ναό έγινε με την ψαλμωδία του απολυτικίου του Αγίου και αφού αποτέθηκε στον μέσον του Ιερού Ναού προς προσκύνηση, άρχισε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, με συγχοροστασία των Μητροπολιτών Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και Άρτης κ. Καλλινίκου.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί από την Ναύπακτο και την περιοχή της, παρέστησαν δε όλες οι αρχές του τόπου που ήσαν στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου.

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ως χοροστατών κήρυξε τον θείο λόγο, αφού προηγουμένως ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Άρτης για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, λέγοντας ότι είναι αγαπητοί σε αυτόν και γνωστοί από πολλά χρόνια και ότι διαθέτουν και παιδεία (είναι και οι δύο εκτός από Θεολόγοι και Νομικοί) και εμπειρία στην εκκλησιαστική διοίκηση.

Ο Σεβασμιώτατος Νικοπόλεως στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την πρόσκλησή του.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Θείας Οικονομίας, γιατί έκτοτε η ανθρωπότητα ζη κάτω από το Φως του Παρακλήτου. Το Πνεύμα του Θεού μίλησε πρώτα στην Παλαιά Διαθήκη, όπου περιγράφεται ως δύναμη και ενέργεια του Θεού. Στην Καινή Διαθήκη δίδονται σαφείς μαρτυρίες για τον προσωπικό χαρακτήρα του Αγίου Πνεύματος, στις οποίες στηρίχθηκε και θεολόγησε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος. Τόνισε ότι το Άγιον Πνεύμα είναι η ζωντανή παρουσία του Θεού στην ιστορία, είναι αυτό που ενέπνευσε τους Αποστόλους και οδήγησε τους Πατέρες και Διδασκάλους να ερμηνεύσουν αλάνθαστα την πίστη στον Χριστό.

Καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι οι άγιοι Πάντες, που τιμά και εορτάζει η Εκκλησία μας. Οι άγιοι, όμοιοι με μας, αντιμετώπισαν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά με την Χάρη του Θεού τα υπερέβησαν και έγιναν μιμητές του Χριστού. Χαρακτηριστικό της ζωής τους ήταν η αγάπη στον Θεό και τον άνθρωπο και ο διαρκής αγώνας για την απόκτηση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Υπογράμμισε ότι σκοπός της εν Χριστώ ζωής δεν είναι η μονομερής ηθική άσκηση των αρετών, αλλά η απόκτηση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος προσφέρονται στην Εκκλησία διά των Μυστηρίων της και πραγματώνονται με την σύμπραξη της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Αναφέρθηκε στον άγιο Διάδοχο Φωτικής και στους λόγους του ότι, «όταν ο άνθρωπος στραφή ολόψυχα στον Κύριο, τότε η Χάρη με ανέκφραστη αίσθηση αποκαλύπτει την παρουσία της στην καρδιά».

Τέλος, συνέδεσε την σημερινή εορτή με την προσωπικότητα και την δράση του αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, στο πρόσωπο του οποίου συναντούμε την ολοκληρωμένη αγάπη, τον πλήρη και ακέραιο άνθρωπο.

Δείτε Περισσότερες Φωτογραφίες ὑποδοχὴ – Ἑσπερινὸς

Κυριακή των Αγίων Πάντων

Την Κυριακή το πρωί, 11 Ιουνίου 2023, στον Όρθρο και στην θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Ναυπάκτου, τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αμελακιωτίσσης, Αρχιμανδρίτες και Κληρικούς της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και τον συνοδό Διάκονο του Μητροπολίτου Νικοπόλεως.

Στην θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Παπαβασιλείου, και οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος, της Τροχαίας Ναυπάκτου και του Λιμενικού. Επίσης ήταν παρόντες Ιατροί, Νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου με επικεφαλής την Ιατρό κ. Βασιλική Μουσγά, καθώς και πολλοί Ιατροί και Φαρμακοποιοί της Ναυπάκτου, οι οποίοι εκκλησιάστηκαν τιμώντας την μνήμη του αγίου Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως, του Ιατρού.

Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ως προεξάρχων στην πανηγυρική θεία Λειτουργία, κήρυξε τον θείο λόγο.

Στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την πρόσκλησή του.

Στην συνέχεια τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι του Ευαγγελίου η βεβαίωση. Τα ιερά Λείψανα του Αγίου Πολυκάρπου, του Αγίου Λουκά του Ιατρού και του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) αποδεικνύουν ότι η Ανάσταση είναι πραγματικότητα. Το Πεντηκοστάριο ανοίγει κάθε έτος την ημέρα της Ανάστασης και κλείνει την Κυριακή των Αγίων Πάντων, διότι οι Άγιοι Πάντες είναι η επιβεβαίωση της Ανάστασης, η επιβεβαίωση του Ευαγγελίου.

Συνέχισε «Το Σεπτό πρόσωπό Σας, Άγιε Ναυπάκτου, κύριε Ιερόθεε, αποτελεί για εμάς επιβεβαίωση του Ευαγγελίου. Διότι, με τον λόγο Σας, αλλά κυριως με την βιοτή Σας, μας μεταδίδετε την γεύση και την οσμή της αγιότητος. Σας ευχαριστούμε για όσα πολλά μας προσφέρετε και για αυτό που είστε».

Πριν από την απόλυση της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας της Διευθύντριας, των Ιατρών, των Νοσηλευτών και των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, καθώς και όλων των Ιατρών και Φαρμακοποιών της Ναυπάκτου, που έχουν ως προστάστη τους τον άγιο Λουκά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους δύο Μητροπολίτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους τις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις και όλους τους παρευρισκόμενους, κληρικούς, άρχοντες και λαό και ιδιαιτέρως επαίνεσε το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, και τους Ιατρούς και Φαρμακοποιούς της πόλεώς μας για το σημαντικό έργο που επιτελούν στον τομέα της υγείας και ευχήθηκε να έχουν υγεία για να προσφέρουν υγεία στον λαό.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας δεξιώθηκε τους Αρχιερείς, τις Αρχές και τον εορτάζοντα λαό στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου.

Περισσότερες Φωτογραφίες Ἁγίων Πάντων Θεία Λειτουργία

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων