02/06/2022 02/06/2022 Το μήνυμά του για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. “Ως πνευματικός σας πατέρας εύχομαι να επιτύχετε στους στόχους σας, και να γίνετε καλοί πολίτες, καλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και επιστή­μονες και καλοί Χριστιανοί”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:...
02 Ιουνίου, 2022 - 11:53
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 11:41

Μήνυμα Μητροπολίτη Ναυπάκτου για τις Πανελλήνιες

Διαδώστε:
Μήνυμα Μητροπολίτη Ναυπάκτου για τις Πανελλήνιες

Το μήνυμά του για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος. “Ως πνευματικός σας πατέρας εύχομαι να επιτύχετε στους στόχους σας, και να γίνετε καλοί πολίτες, καλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και επιστή­μονες και καλοί Χριστιανοί”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Αγαπητά μου παιδιά,

Ως Μητροπολίτης της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως έχω την δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί σας με την ευκαιρία των Πανελληνίων εξετάσεων για να σας ευχηθώ να έχετε επιτυχίες στους στόχους σας.

Ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή η περίοδος της ζωής σας είναι σημαντική για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί τελειώνει μια περίοδος μαθητείας στην Μέση Εκπαίδευση, με το πέρασμά σας μέσα από την εφηβεία και αρχίζει μια νέα περίοδος που εισέρχεστε στην κοινωνία με άλλες προϋποθέσεις. Δεν είσθε πιά μαθητές, αλλά σε κάποιο βαθμό ώριμοι πολίτες, με καθήκοντα και υποχρεώσεις, έτοιμοι να αναλάβετε κάποιες ιδιαίτερες θέσεις μέσα στην κοινωνία.

Ήδη τελείωσε η μαθητική ζωή δώδεκα χρόνων, που ήσασαν υποχρεωμένοι κάθε πρωί να συμμετέχετε στις μαθητικές Κοινότητες και να είσθε στην διαδικασία της μαθήσεως, κάτω από την αγωγή των γονέων σας και των καθηγητών σας. Τώρα ανοίγεται μπροστά σας η ίδια η κοινωνία και εσείς είσθε υποχρεωμένοι να αυξήσετε την δημιουργική σας ικανότητα για επιβίωση και προσφορά.

Δεύτερον, η περίοδος αυτή είναι σημαντική γιατί ετοιμάζεσθε για τις Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας. Θα συνεχίσετε, δηλαδή, την μάθηση και την σπουδή με άλλες προϋποθέσεις, δηλαδή με εξειδίκευση και έρευνα στον χώρο που σας ενδιαφέρει περισσότερο.

Βρίσκεσθε, όντως, σε ένα χρονικό σημείο που είναι σημαντικό για σας και το οποίο θα προσδιορίσει την επιλογή της επιστήμης που σας ενδιαφέρει για να συνεχίσετε στην ζωή σας και για την συμμετοχή σας στην έρευνα, αλλά και για την κοινωνική σας απο­κατάσταση, μαζί με την προσωπική σας απο­κατάσταση.

Για τους δύο αυτούς λόγους βρίσκεσθε σε ένα σημείο στην ζωή σας πολύ σημαντικό. Και ασφαλώς θα διακατέχεσθε από αίσθημα σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Γνωρίζω ότι σας απασχολεί αυτό το θέμα, όπως παλαιότερα απασχολούσε και εμάς. Και είναι εύλογο ότι αυτό αυξάνει την αγωνία σας για το μέλλον. Γι’ αυτό και όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι, οι γονείς σας, οι δάσκαλοί σας και οι πνευματικοί σας πατέρες προσευχόμαστε για σας να έχετε στην ζωή σας δύναμη, έμπνευση, υπομονή και επιμονή. Συγκεκριμένα:

Πρέπει να έχετε δύναμη γιατί η ζωή πάντοτε έχει τις ιδιαίτερες δυσκολίες της με εμπόδια, με αδιέξοδα και διακινδύνευση (ρίσκο) και μόνον εκείνος που διαθέτει δύναμη και εργατικότητα μπορεί να τα υπερβεί. Δεν είναι πρόβλημα τα εμπόδια που θα παρουσιασθούν στην ζωή σας, που ούτως ή άλλως θα παρουσιασθούν, όσο η δύναμη που θα έχετε για να τα υπερβήτε.

Έπειτα, πρέπει να έχετε έμπνευση, όπως έμπνευση έχει ο ποιητής, ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας. Το μεγαλύτερο προσόν ενός ανθρώπου είναι το να έχη δημιουργική έμπνευση στο έργο του, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται, αλλά να βλέπει πάντοτε μπροστά με ελπίδα και δημιουργικότητα. Η έμπνευση προϋποθέτει αγάπη, δημιουργικό­τητα, αισιοδοξία, πίστη στον Θεό, προσευχή. Με τα όπλα αυτά εύκολα αντιμετωπίζει κανείς όλα τα εμπόδια και πάντοτε είναι αποδοτικός.

Ακόμη πρέπει να έχετε υπομονή, όπως είπε ο Χριστός «ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται» (Ματθ. κδ΄, 13). Η υπομονή είναι ισχυρή δύναμη, δεν είναι μια αδυναμία, αφού ο άνθρωπος ελπίζει και περιμένει. Στην εποχή μας που υπάρχει έντονη ανυπομονη­σία, που οι άνθρωποι θέλουν να επιτυγχάνουν τα όνειρά τους με ταχύτητα, δυστυχώς επέρχεται συχνά η απογοήτευση. Οπότε, η υπομονή, δηλαδή η αναμονή του κατάλ­ληλου χρόνου να πραγματοποιηθούν οι σκοποί μας, είναι μεγάλο προσόν.

Τέλος, πρέπει να έχετε επιμονή, αφού ο «επιμένων νικά». Ενδεχομένως, θα βλέπετε στην ζωή σας να μη ικανοποιούνται οι στόχοι που θέσατε εξ αρχής, και αμέσως, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι είναι μεγάλη αρετή η δημιουργική επιμονή, που σημαίνει πρέπει να αναμένετε τον κατάλληλο χρόνο ικανοποιήσεως των στόχων σας, γιατί κάθε πράγμα θέλει τον χρόνο ωρίμανσής του. Αυτό το βλέπουμε και στον φυσικό κόσμο, αφού απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος ωρίμανσης ενός δένδρου, φυτού ή οργα­νισμού.

Επομένως, η περίοδος αυτή της ζωής σας είναι κρίσιμη και σημαντική. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε πίστη στον Θεό, και εμπιστοσύνη σε Αυτόν, επίγνωση των ιδιαίτερων χαρισμάτων που έχετε και συνεχή δημιουργικότητα. Και πάνω από όλα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην ζωή σας θα σας δοθούν πολλές ευκαιρίες για να ικανοποιήσετε τα όνειρά σας και να εκφράσετε τα χαρίσματά σας, ενώ ίσως τώρα δεν το υποπτεύεσθε. Δηλαδή, μπορεί να φανεί ότι τώρα δεν επιτυγχάνετε τους στόχους που θέσατε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι θα δημιουργηθούν και πολλές άλλες ευκαιρίες στην ζωή σας, τις οποίες ίσως τώρα δεν έχετε σκεφθή, για να εκδη­λωθούν τα χαρίσματά σας.

Ως πνευματικός σας πατέρας εύχομαι να επιτύχετε στους στόχους σας, και να γίνετε καλοί πολίτες, καλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και επιστή­μονες και καλοί Χριστιανοί.

Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μη ξεχνάτε τις παραδόσεις με τις οποίες μεγαλώσατε και πάνω από όλα να μη ξεχνάτε τον πατέρα σας Θεό και την μητέρα σας Εκκλησία. Επί πλέον να αιθάνεσθε ευγνωμοσύνη στους γονείς σας, που σας μεγάλωσαν με πόνο, όνειρα και δάκρυα, και στους δασκάλους και καθηγητές σας που σας δίδαξαν την γνώση και σας έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για την ζωή.

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις και στην ζωή σας.

Ὁ Μητροπολίτης

+ Ὁ Ναύπακτου και Αγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων