23/06/2021 23/06/2021 Σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουνίου, επέτειο της αγιοκατατάξεως του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης (23-6-2020) τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, με θείο κήρυγμα, αρτοκλασία και ευλόγηση εορταστικών κολλύβων. Η θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο πρώτο Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Τα εγκαίνια είχαν τελεσθή με την καθιερωμένη...
23 Ιουνίου, 2021 - 15:34
Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2021 - 16:55

Ανάμνηση αγιοκατατάξεως Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης

Διαδώστε:
Ανάμνηση αγιοκατατάξεως Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης

Σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουνίου, επέτειο της αγιοκατατάξεως του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης (23-6-2020) τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, με θείο κήρυγμα, αρτοκλασία και ευλόγηση εορταστικών κολλύβων.

Η θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο πρώτο Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Τα εγκαίνια είχαν τελεσθή με την καθιερωμένη τάξη από τον Σεβασμιώτατο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, μετά την θεία Λειτουργία. Η αγία Τράπεζα επενδύθηκε με καινούρια άμφια, έγιναν κάποιες εσωτερικές διαρρυθμίσεις στο ιερό του Ναού και προστέθηκε ξυλόγλυπτη ιερά Πρόθεση και το Παρεκκλήσιο του Αγίου ήταν έτοιμο για την σημερινή πρώτη Θεία Λειτουργία στην αγία Τράπεζά του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνηση για το σπάνιο γεγονός και ευλογία να εγκαινιάζει ως Αρχιερεύς αγία Τράπεζα προς τιμήν του αγίου Γέροντός του.

Είπε, μάλιστα, ότι οι δύο άγιες Τράπεζες που βρίσκονται στις δύο κόγχες, βόρεια και νότια, του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, ήταν ανεγκαινίαστες, ωσάν να περίμεναν την καθιέρωσή τους. «Και το αυτό πραγματοποιείται εφέτος, με τον εγκαινιασμό της πρώτης εις τιμήν του αγίου Καλλινίκου και με τον εγκαινιασμό της δεύτερης τον επόμενο μήνα προς τιμήν του άλλου νεοφανούς αγίου Σωφρονίου του αγιορείτου».

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο, στην σχέση του με την Ναυπακτία και κυρίως στην σημασία για την εποχή μας της αγιοκατατάξεως ενός Επισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μίλησε για τις εμπειρίες του κοντά του και υπογράμμισε το ακραιφνές εκκλησιαστικό του φρόνημα, το οποίο μετέδωσε και στον ίδιο διά της διδασκαλίας και του παραδείγματός του.

Εντύπωση, επίσης, έκαναν στο εκκλησίασμα τα όσα είπε ο Σεβασμιώτατος για τις εμφανίσεις του αγίου Καλλινίκου και την βοήθειά του προς τον ίδιο κατά την περίοδο της ποιμαντορίας του στην Ναύπακτο.

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο για την απόφασή της να διαβιβασθή ο φάκελος της υπόθεσης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ευχαρίστησε επίσης τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την πρόταση και την υποστήριξή του στην Σύνοδο του Πατριαρχείου.

Ευχαρίστησε τέλος τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωήλ για την πρότασή του προς την Εκκλησία της Ελλάδος και την ετοιμασία του όλου φακέλου της αίτησης αγιοκατατάξεως, όπως επίσης για το ότι συνέγραψε ως υμνογράφος όλες τις ακολουθίες για τον άγιο Καλλίνικο, που πρόσφατα εξεδόθησαν σε καλαίσθητο τόμο από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Όσοι εκκλησιάσθηκαν στο νέο και πρώτο Παρεκκλήσιο του Αγίου Καλλινίκου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, που έχει συγγένεια με τον Άγιο, είχαν επίσης την ευκαιρία να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου και την ιερά εικόνα του και να λάβουν ως ευλογία και αναμνηστικό εικόνα του Αγίου.

Μπορεῖτε νά ἀκούσετε τό κήρυγμα τῆς 23ης Ἰουνίου ΕΔΩ

Μπορεῖτε νά ἀκούσετε τήν ἀπόλυση τῆς 23ης Ἰουνίου ΕΔΩ

Μπορεῖτε νά ἀκούσετε τήν ἀπόλυση τῶν Ἐγκαινίων ΕΔΩ

Μπορεῖτε νά δεῖτε φωτογραφίες τῶν Ἐγκαινίων ΕΔΩ

Μπορεῖτε νά δεῖτε φωτογραφίες τῆς 23ης Ἰουνίου ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων