20/08/2023 21/08/2023 Την Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας μαζί με τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής, αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκα και τον Διάκονο π. Παίσιο Παρασκευά. Ο Πλάτανος απέχει περίπου μιάμιση ώρα από την Ναύπακτο, είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής, με ωραία λιθόκτιστα σπίτια...
20 Αυγούστου, 2023 - 17:50
Τελευταία ενημέρωση: 21/08/2023 - 8:49

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Κυριακή στον Πλάτανο Ναυπακτίας

Διαδώστε:
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Κυριακή στον Πλάτανο Ναυπακτίας

Την Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας μαζί με τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής, αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκα και τον Διάκονο π. Παίσιο Παρασκευά. Ο Πλάτανος απέχει περίπου μιάμιση ώρα από την Ναύπακτο, είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής, με ωραία λιθόκτιστα σπίτια και θαυμάσιο Ιερό Ναό, σε υψόμετρο χίλια περίπου μέτρα.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Προφήτη Σαμουήλ που εορτάζει σήμερα. Πρόκειται για έναν Προφήτη, ο οποίος έζησε τον 12ο αιώνα π. Χ. και προσέφερε πολλά στον λαό. Οι Άγιοι και Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης είναι οι Προπάτορές μας γιατί η Παναγία ήταν το άνθος όλων αυτών των αγίων ανθρώπων. Η Παναγία καταγόταν από τον Βασιλέα Δαυΐδ, τον οποίο έχρισε ο Προφήτης Σαμουήλ.

Τόνισε κυρίως δύο χαρακτηριστικά γεγονότα από την ζωή του Προφήτου Σαμουήλ. Το πρώτον, ότι νέος στην ηλικία μέσα στον Ναό άκουσε την φωνή του Θεού που του έδωσε μια συγκεκριμένη οδηγία. Το δεύτερον, ότι διηύθυνε τον λαό με το προφητικό χάρισμα, έβλεπε τα πραγματικά προβλήματα και τα θεράπευε.

Έτσι ήταν «ο ακούων» και «ο βλέπων», είχε ουσιαστικά κοινωνία με τον Θεό και τους ανθρώπους.

Στην συνέχεια είπε ότι τα προβλήματα που έχουμε δεν είναι μόνον κοινωνικά, ψυχολογικά και ηθικά, αλλά κυρίως θεολογικά. Φυσικά, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα τα αντιμετωπίσουν και θα τα επιλύσουν τα κοινωνικά θέματα, αλλά για τα θεολογικά χρειαζόμαστε Προφήτες, δηλαδή «ακούοντες» και «βλέποντες». Αυτό το έργο το κάνει η Εκκλησία.

Λαμβάνοντας αφορμή από το ότι ο Προφήτης Σαμουήλ έχρισε κατ΄ εντολήν του Θεού βασιλέα τον Δαβίδ, ανέφερε ότι και στην εβραική περίοδο άλλος ήταν ο ρόλος των Προφητών και άλλος ο ρόλος των αρχόντων. Έτσι και σήμερα άλλος είναι ο σκοπός της Πολιτείας, άλλος είναι ο σκοπός της Εκκλησίας. Η Πολιτεία ενδιαφέρεται για τα σωματικά και κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων και η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την θεραπεία των πνευματικών νοσημάτων των ανθρώπων και για την ένωσή τους με τον Θεό.

Κατέληξε ότι δυστυχώς, σήμερα οι άνθρωποι συγχέουν τα πράγματα χωρίς να γνωρίζουν τον ρόλο της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Μετά την θεία Λειτουργία, σύμφωνα με τις συνήθειες του χωριού, προσφθέρθηκε στον Σεβασμιώτατο και τους διερχομένους από τον Πλάτανο στην παραδοσιακή πλατεία κάτω από τον πλάτανο, πρωινό με παρασκευάσματα του χωριού. Δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν θέματα εκκλησιαστικά και κοινωνικά. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και η γραμματεύς του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, η οποία κατάγεται από τον Πλάτανο.

Ο Σεβασμιώτατος χαιρέτησε όλους τους ευρισκομένους στην πλατεία και στην συνέχεια κατέβηκε στον Κάτω Πλάτανο, όπου τέλεσε Τρισάγιο στο καμμένο σπίτι του ανδρογύνου που απανθρακώθηκε από την φωτιά η οποία είχε ξεσπάσει τις πρωινές ώρες. Συζήτησε με τους στενούς συγγενείς τους και εξέφρασε την λύπη του για το τραγικό αυτό γεγονός.

Δείτε περισσότερες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων