25/03/2024 25/03/2024 Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, προεξήρχε σήμερα των εορταστικών εκδηλώσεων της θεομητορικής και εθνικής εορτής του Ευαγγελισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. “Η Εκκλησία είναι πνευματικό θεραπευτήριο που θεραπεύει τους ανθρώπους και, μεταξύ των άλλων, γίνονται καλοί πολίτες. Γι’ αυτό είναι ακατανόητος ο λεγόμενος χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, σαν...
25 Μαρτίου, 2024 - 16:05
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2024 - 16:07

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Ακατανόητος ο λεγόμενος χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας

Διαδώστε:
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Ακατανόητος ο λεγόμενος χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, προεξήρχε σήμερα των εορταστικών εκδηλώσεων της θεομητορικής και εθνικής εορτής του Ευαγγελισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

“Η Εκκλησία είναι πνευματικό θεραπευτήριο που θεραπεύει τους ανθρώπους και, μεταξύ των άλλων, γίνονται καλοί πολίτες. Γι’ αυτό είναι ακατανόητος ο λεγόμενος χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, σαν να θέλει η Πολιτεία να χωρισθεί από τα Νοσοκομεία που θεραπεύουν τις σωματικές ασθένειες των ανθρώπων“, τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι ιερείς αρχιμ. π. Ειρηναίος Κουτσογιάννης, ιεροκήρυξ, αρχιμ. π. Αντώνιος Βαζούρας, π. Θωμάς Βαμβίνης, προιστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, π. Νικόλαος Δημόπουλος και οι διάκονοι π. Παΐσιος Παρασκευάς και π. Αντώνιος Αντωνιάδης.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο θέμα των δύο εορτών, δηλαδή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της έναρξης της Επανάστασης του 1821, και στο κοινό σημείο μεταξύ τους που είναι η ελευθερία. Βέβαια, υπάρχουν πολλά είδη ελευθερίας, όπως η ατομική, η κοινωνική, η εθνική και η πνευματική ελευθερία με την κάθε μία να έχει την ιδιαιτερότητά της.

Στην συνέχεια είπε ότι η ελευθερία του ανθρώπου έχει δύο κινδύνους. Ο πρώτος είναι ότι εξαντλείται στις ατομικές επιλογές, σαν να είναι ο άνθρωπος στην φυλακή και του δίνουν την δυνατότητα της επιλογής του τρόπου ζωής του εκεί. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η κατάχρηση της ελευθερίας του σε βάρος της ελευθερίας των άλλων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις στην κοινωνία.

Έπειτα, τόνισε ότι η Εκκλησία βοηθά τον άνθρωπο στην βίωση της πραγματικής ελευθερίας, ως ελευθέρωση από τα πάθη, την αμαρτία και τον διάβολο και ως βίωση της αγάπης.

Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία είναι πνευματικό θεραπευτήριο που θεραπεύει τους ανθρώπους και, μεταξύ των άλλων, γίνονται καλοί πολίτες. Γι’ αυτό είναι ακατανόητος ο λεγόμενος χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας, σαν να θέλει η Πολιτεία να χωρισθεί από τα Νοσοκομεία που θεραπεύουν τις σωματικές ασθένειες των ανθρώπων. Μπορεί μερικοί να επιδιώκουν τον χωρισμό Εκκλησίας και Έθνους, αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει, όπως δείχνει η σημερινή εορτή, αλλά και ο λεγόμενος χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας δεν συμφέρει την ίδια την Πολιτεία, διότι η Εκκλησία παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία του ανθρώπου και την συνοχή της κοινωνίας.

Ευχήθηκε χρόνια πολλά για την ημέρα αυτή και να επικρατήση σύνεση και νηφαλιότητα. Έπειτα, τόνισε ότι η Εκκλησία βοηθά τον άνθρωπο στην βίωση της.

***

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Βασιλείου Γκίζα, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστου Παΐσιου, των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστα Καραγκούνη και κ. Θανάση Παπαθανάση, των Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των σημαιοφόρων των Σχολείων της πόλεως.

Μετά την Δοξολογία ο Σεβασμιώτατος με τις Αρχές κατευθύνθηκαν πεζοί στην Πλατεία Φαρμάκη, όπου στο Ηρώον της Ναυπάκτου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Μετά το πέρας της δεήσεως έγινε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Σχολεία και Συλλόγους της πόλεως, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την φιλόλογο κ. Ανδριάνα Μαντζαβά και ακολούθησε παρέλαση των Σχολείων και διαφόρων Συλλόγων.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων