24/02/2023 24/02/2023 Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος δημοσίευσε κείμενο με τίτλο “Η «οντολογία του προσώπου» στην σύγχρονη θεολογία – Στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού“. Παρακάτω το κείμενο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου: Ύστερα από μια μικρή εισαγωγή δημοσιεύω το κείμενο: «Η “οντολογία του προσώπου” στην σύγχρονη θεολογία», το οποίο ήταν η πρώτη...
24 Φεβρουαρίου, 2023 - 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2023 - 13:00

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Η «οντολογία του προσώπου» στην σύγχρονη θεολογία

Διαδώστε:
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Η «οντολογία του προσώπου» στην σύγχρονη θεολογία

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος δημοσίευσε κείμενο με τίτλο “Η «οντολογία του προσώπου» στην σύγχρονη θεολογία – Στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού“.

Παρακάτω το κείμενο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου:

Ύστερα από μια μικρή εισαγωγή δημοσιεύω το κείμενο: «Η “οντολογία του προσώπου” στην σύγχρονη θεολογία», το οποίο ήταν η πρώτη εισήγηση που μου ανέθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός να αναπτύξω στο Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς του στις 3 Φεβρουαρίου του 2018, δηλαδή πριν 5 χρόνια, που ήταν παρόντες Θεολόγοι και Καθηγητές Πανεπιστημίων. Η δεύτερη εισήγηση είχε τίτλο: «Οι αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου για την “οντολογία του προσώπου”».

Τον ενδιέφερε το θέμα του προσώπου, κατά την πατερική παράδοση και την σύγχρονη θεολογία, επειδή με άκουσε να ομιλώ για τα θέματα αυτά και ήθελε να ενημερώση τους θεολόγους της Περιφερείας του, φυσικά συμφωνούσε με τα θέματα αυτά.

Σημειώνω ότι ήταν από τους λίγους Ιεράρχες που όταν ανέκυπταν διάφορα θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα μου τηλεφωνούσε και ζητούσε τις απόψεις μου, τις οποίες άκουγε με ενδιαφέρον και προσοχή.

Επίσης, τον ενδιέφερε η θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, γι’ αυτό και κάθε χρόνο αρχές του Φεβρουαρίου διοργάνωνε Θεολογικά Συνέδρια με ποικίλη θεματολογία για τους θεολόγους της Περιφερείας του και ευρύτερα, στα οποία και άλλες φορές κλήθηκα να ομιλήσω ως εισηγητής.

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Η «οντολογία του προσώπου» στην σύγχρονη θεολογία Στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Ηλείας κυρού ΓερμανούΜέ τον μακαριστό Μητροπολίτη με συνέδεαν όχι μόνον η κοινή αντιμετώπιση θεολογικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά και το ότι ήταν χειροτονία του Προκατόχου μου και μετέπειτα Ηλείας, Μητροπολίτου Γερμανού Γκούμα, και, επίσης, το ότι φέρω το όνομα του θείου του, μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Ιεροθέου Παρασκευοπούλου.

Είναι ευνόητο ότι η μεταξύ μας εκτίμηση ήταν αμοιβαία και έτρεφα ιδιαίτερο σεβασμό σε εκείνον και στο έργο του.

Την εισήγηση που δημοσιεύω στην συνέχεια την παρηκολούθησε ο μακαριστός Μητροπολίτης με πολλή προσοχή, έδωσε την δυνατότητα στους παρόντας θεολόγους να ομιλήσουν ελεύθερα, μου έδωσε την άνεση χρόνου να απαντήσω στις απορίες τους, χωρίς εκείνος να παρεμβαίνη, αποδεχόμενος και την εισήγηση και τις απαντήσεις. Όντως σπάνιος Ιεράρχης, «παλαιάς κοπής», ανεπίφθονος!

Μετά το Συνέδριο εξέδωσε τα πρακτικά του, με τις δύο εισηγήσεις μου και με δαπάνες της Ιεράς Μητροπόλεως. Έγραψε δε ιδιαίτερο πρόλογο στον οποίον φαίνονται τα χαρίσματά του, ότι δηλαδή παρά την μεγάλη ηλικία του ενδιαφερόταν για θεολογικά θέματα και ήθελε να μαθαίνει κάτι καινούριο σε σχέση βέβαια με την πατερική παράδοση και την σύγχρονη θεολογία.

Έγραφε στον πρόλογο:

«Εάν ο σοφός Σωκράτης έλεγε “γηράσκω αεί διδασκόμενος” και η παιδαγωγική επιστήμη σήμερα ομιλεί διά την διά βίου μάθησι, ώστε όλοι να μαθαίνουν όσα χρειάζονται διά την αντιμετώπισι των δυσκολιών της ζωής τους, τούτο ιδιαιτέρως πρέπει να κάνουμε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί διά να μαθαίνουμε το θέλημα του Θεού, που μας προστετεύει στην ζωή μας, αλλά και μας ενισχύει στην αντιμετώπισι των δυσκολιών μας.

Αυτόν τον σκοπόν έχει και το ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Μητροπόλεώς μας. Δηλαδή επιδιώκει την εμπέδωση αλλά και την διεύρυνση των χριστιανικών γνώσεων του Κλήρου, των Θεολόγων της περιοχής μας και των Χριστιανών μας.

Έτσι εφέτος υπήρξεν ιδιαίτερη ευλογία του Θεού να είναι εισηγητής στο Θεολογικό μας Συνέδριο ο γνωστός στην Ελλάδα και εκτός αυτής διά την ιδιαιτέραν θεολογική του κατάρτιση Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ.

Διά τούτο και από την θέσιν αυτήν ιδιαίτερα τον ευχαριστώ διά τον κόπον του να έλθη διά δύο ημέρες κοντά μας, να μας ευλογήση και να ακούσωμε τον θεολογικόν του λόγον. Όμως θέλω να τον ευχαριστήσω ακόμη θερμά και διότι μας έστειλε τα δοκίμια των ομιλιών του προς δημοσίευσιν, ώστε να λάβουν γνώσιν αυτών και να διδαχθούν και όσοι δεν είχαν την ευκαιρίαν να παρευρεθούν και να τον ακούσουν τις ημέρες του Συνεδρίου μας. Αυτά τα κείμενα περιέχονται στον ανά χείρας τόμον. Πιστεύω ότι από την ανάγνωσή τους όλοι θα ωφεληθούμε. Το εύχομαι ολόψυχα.

Πύργος 18 Μαρτίου 2018
Κυριακή Δ΄ τῶν Νηστειῶν
Εορτή Αγίου Ἰωάννου της Κλίμακος
+ Ὁ Μητροπολίτης Ἠλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ»

Όντως σοφός και ταπεινός Ιεράρχης που είχε ορθόδοξη συνείδηση, εκκλησιαστικό φρόνημα και εκκλησιαστικό ήθος.

Τον ενθυμούμαι με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό ως έναν από τους μεγάλους παλαιούς Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, με σοβαρότητα και ευπρέπεια!

Αιωνία να είναι η μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Γερμανού, του παραδοσιακού, μεθοδικού, ανεπίφθονου και θεολόγου Ιεράρχου. Ο Θεός να τον κατατάξη με τους δικαίους.

Διαβάστε όλο το κείμενο ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων