16/11/2020 16/11/2020 Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου, μετά από πρόσκληση του Εφημερίου Αρχιμαδρίτη π. Πολυκάρπου Θεοφάνη, ο οποίος κατέχει τίμιο λείψανο του αγίου Ευαγγελιστού Ματθαίου που εορτάζει στις 16 Νοεμβρίου. Η θεία Λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και την αναμετάδωσε το...
16 Νοεμβρίου, 2020 - 10:17

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Χρειάζεται καθαρός νούς και κοινός νούς»

Διαδώστε:
Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Χρειάζεται καθαρός νούς και κοινός νούς»

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιρρίου, μετά από πρόσκληση του Εφημερίου Αρχιμαδρίτη π. Πολυκάρπου Θεοφάνη, ο οποίος κατέχει τίμιο λείψανο του αγίου Ευαγγελιστού Ματθαίου που εορτάζει στις 16 Νοεμβρίου.

Η θεία Λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και την αναμετάδωσε το τηλεοπτικό κανάλι της Δυτικής Ελλάδος ΙΟΝΙΑΝ μέσω του τοπικού διαδικτυακού καναλιού Nafpaktia News.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στο κήρυγμά του ερμήνευσε την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη από πλευράς θεολογικής και από πλευράς αντιμετωπίσεως της συγχρόνου πανδημίας. Κυρίως ανέπτυξε την φράση «και λησταίς περιέπεσεν· οι και εκδύσαντες αυτόν και πληγάς επιθέντες απήλθον αφέντες ημιθανή τυγχάνοντα» (Λουκ. ι΄, 30).

Στάθηκε στους ρηματικούς τύπους «εκδύσαντες», «πληγάς επιθέντες» και «αφήκαν ημιθανή τυγχάνοντα» και τόνισε την πραγματικότητα που ζούμε με την πανδημία, στα διάφορα στάδια της ασθενείας αυτής, που μας απομακρύνει από οικείους ανθρώπους, προκαλεί πόνο και οδηγεί στα πρόθυρα του θανάτου και μερικές φορές και στον θάνατο.

Έπειτα τόνισε ότι σήμερα, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ασθένεια αυτή με δύο ακραίες συμπεριφορές. Η μία είναι ότι μόνον η επιστήμη θα βοηθήση (ουμανισμός) και η άλλη ότι μόνον ο Θεός θα βοηθήση (μονοφυσιτισμός).

Ο Θεός δεν καταργεί τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχει συνέργεια, γι’ αυτό και χρειάζεται «καθαρός νούς» για να αντιμετωπισθή αυτή η πανδημία. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός κάνει την διάκριση μεταξύ «των εφ’ ημίν», αυτών που εξαρτώνται από μας, και των «ουκ εφ’ ημίν», αυτών που εξαρτώνται από τον Θεό, οπότε χρειάζεται συνεργασία πίστεως και επιστήμης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων