12/09/2021 12/09/2021 Ο Άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης αγαπούσε πολύ τους μοναχούς και χαιρόταν να τελεί την ακολουθία της κουράς. Διασώζεται ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από την κουρά του πνευματικού του παιδιού τότε μοναχού Ιεροθέου, νυν Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που έγινε σαν σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 1971, στην τότε Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών. Ηγούμενος της...
12 Σεπτεμβρίου, 2021 - 15:17
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2021 - 20:02

Ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης πριν 50 χρόνια (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Διαδώστε:
Ο Άγιος Καλλίνικος Εδέσσης πριν 50 χρόνια (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ο Άγιος Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης αγαπούσε πολύ τους μοναχούς και χαιρόταν να τελεί την ακολουθία της κουράς.

Διασώζεται ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από την κουρά του πνευματικού του παιδιού τότε μοναχού Ιεροθέου, νυν Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που έγινε σαν σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 1971, στην τότε Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών. Ηγούμενος της Ιεράς αυτής Μονής ήταν τότε ο αείμνηστος Αρχιμ. π. Αθηναγόρας Καραμαντζάνης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ακούγεται δε και η φωνή του που ψάλλει.

Δημοσιεύεται το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο, με την συμπλήρωση 50 χρόνων από το γεγονός αυτό, όπου φαίνεται το πως ο Άγιος Καλλίνικος τελούσε τις Ακολουθίες και το πως ομιλούσε.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος είχε αναφερθεί παλαιότερα σε δύο γνωρίσματα του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης.

Πρώτον, το ότι χαρακτηρίσθηκε από καθηγητή Πανεπιστημίου ως «αγριολούλουδο της Ρουμελιώτικης γης», και κατ’ επέκταση στην παράδοση που έλαβε στη Ρούμελη και ιδιαίτερα από τον Ιερέα παππού του, ο οποίος αντλούσε από την παράδοση του Αγίου Όρους, το οποίο ευλαβείτο πολύ. Ο Σεβασμιώτατος, μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του, διότι στη Ναύπακτο και την Ναυπακτία γενικότερα συναντά συγγενείς και γνωστούς του Αγίου.

Δεύτερον, στο ότι έζησε όλα τα συνταρακτικά γεγονότα, εκκλησιαστικά, πολιτικά, εθνικά, του 20ου αιώνος, ασκώντας μάλιστα διοίκηση κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να αλλοιωθή και χωρίς να εκκοσμικευθήαλλά έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή του στον Χριστό και την αιώνια ζωή, την οποία ποθούσε, και έχοντας ακραιφνές εκκλησιαστικό φρόνημα. Ο άγιος Καλλίνικος παρέμενε πάντα νηφάλιος και ξένος πολιτικών επιδράσεων και μακριά από κάθε φανατισμό. Ήταν «άνθρωπος του Θεού» –μια φράση που την έλεγε συχνά για τους άλλους– που «εφοβείτο τον Θεό και αγαπούσε την Εκκλησία».

«Και εμείς, κατά το πρότυπο του αγίου Καλλινίκου και με την Χάρη του Θεού», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, «μπορούμε ζώντας σε τραγικές καταστάσεις να παραμένουμε σε ηρεμία και γαλήνη».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

).

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων