22/10/2023 22/10/2023 Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος τέλεσε σήμερα την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Συλλειτούργησαν οι εφημέριοι του Ναού π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και οι Διάκονοι π. Παίσιος Παρασκευάς και π. Αντώνιος Αντωνιάδης. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα για την θεραπεία του δαιμονισμένου των...
22 Οκτωβρίου, 2023 - 17:49
Τελευταία ενημέρωση: 22/10/2023 - 17:52

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος τέλεσε σήμερα την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Συλλειτούργησαν οι εφημέριοι του Ναού π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και οι Διάκονοι π. Παίσιος Παρασκευάς και π. Αντώνιος Αντωνιάδης.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα για την θεραπεία του δαιμονισμένου των Γαδαρηνών. Κυρίως επεσήμανε τις φράσεις «Δαιμόνια πολλά εισήλθεν» σε αυτόν, ο Χριστός «παρήγγειλε τω πνεύματι τω ακαθάρτω εξελθείν από του ανθρώπου» και «εξελθόντα τα δαιμόνια από του ανθρώπου εισήλθον εις τους χοίρους». Αυτές οι φράσεις δείχνουν ότι ο Χριστός έχει απόλυτη εξουσία πάνω στα δαιμόνια, εκτός αν οι άνθρωποι με την θέλησή τους γίνονται δούλοι των δαιμόνων.

Στην συνέχεια είπε ότι το περιστατικό αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει διαρχία στον κόσμο. Ο Θεός είναι ο Κύριος του κόσμου και ο διάβολος είναι «κοσμοκράτωρ» γι’ αυτούς που θα υποταγούν σε αυτόν.

Αυτό είναι σημαντικό, γιατί υπήρξαν από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα, φιλοσοφικά συστήματα που διδάσκουν ότι ο κόσμος βασίζεται στην ύπαρξη δύο αρχών με μία ριζική ανομοιότητα• ανθρωπολογικά διαρχικά συστήματα, ότι ο άνθρωπος αποτελείται από ψυχικό και νοητό κόσμο που γίνεται αντιπαράθεση από την φύση του• και θρησκευτικά διαρχικά συστήματα, που ερμηνεύουν τον κόσμο με βάση δύο ανταγωνιστικές αρχές, ο καλός θεός και ο κακός θεός.

Υπογράμμισε ότι στην Εκκλησία πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι Κύριος του κόσμου, ότι υπάρχει ενότητα μεταξύ ψυχής και σώματος, ότι δεν υπάρχουν δύο θεοί, ο καλός και ο κακός, ότι αυτό που φαίνεται ως κακό, είναι απομάκρυνση από τον Θεό. Ο Θεός έχει απόλυτη εξουσία και στον διάβολο, αλλά του επιτρέπει να δοκιμάζη τους ανθρώπους για να φανή η προαίρεσή τους και η ανδρεία τους. Το κακό είναι υπαρκτό, αλλά απομακρυσμένο από τον Θεό.

Ο διάβολος και ο Αντίχριστος δεν έχει εξουσία ίση η ανώτερη από τον Θεό. Δεν υφίσταται διαρχία, αλλά ενότητα των πάντων. Όποιος απομακρύνεται από τον Θεό και την Εκκλησία, δεν διασπά την ενότητα του κόσμου και της Εκκλησίας, αλλά αυτός αποσπάται από τον Θεό και την Εκκλησία.

Κατέληξε ότι, αν έχουμε τον Θεό και μένουμε στην Εκκλησία, δεν φοβόμαστε τίποτε.

Στην Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε η μικτή χορωδία «Η ηχώ των Καταρρακτών» από την Έδεσσα. Η χορωδία βρίσκεται στην Ναύπακτο με αφορμή το 4ο Διεθνές φεστιβάλ χορωδιών Αγρινίου και διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της πόλεώς μας. Ο υπεύθυνος της χορωδίας κ. Σωτήρης Δραγούμης ζήτησε, εκφράζοντας και την επιθυμία των μελών της χορωδίας, να εκκλησιαστούν στον Ναό που θα ιερουργούσε ο Σεβασμιώτατος μιάς και πολλούς από τους χορωδούς τους συνδέουν αναμνήσεις από την θητεία του Σεβ. κ. Ιεροθέου στην Έδεσσα, τα έτη που υπηρετούσε ως Ιεροκήρυξ, δίπλα στον Μητροπολίτη Εδέσσης, άγιο Καλλίνικο.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα, κατά το σύνηθες, από τις κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας σε όλο το εκκλησίασμα. Εκεί η χορωδία απέδωσε κάποια τραγούδια προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, τραγούδια που είχαν ως θέμα τους την προσευχή, αλλά και την πόλη της Έδεσσας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα μέλη της χορωδίας και τους χάρισε μία εικόνα του αγίου Καλλινίκου και βιβλία του για τον Άγιο, που συνδέει την Έδεσσα με την Αιτωλοακαρνανία.

Ο χοράρχης κ. Δραγούμης με την σειρά του δώρισε έναν δίσκο από μια ζωντανή εμφάνιση της χορωδίας στην Γαβαλιώτισσα της Έδεσσας καθώς και βιβλία με αναφορά την Έδεσσα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθούν την Ναύπακτο το καλοκαίρι στο 11ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων