18/01/2024 18/01/2024 “Δυστυχώς, σήμερα πολλοί άρχοντες αντί να είναι ηγούμενοι, δηλαδή να άγουν-οδηγούν τον λαό, γίνονται αγόμενοι από πιέσεις των ανθρώπων με τα πάθη τους. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία κατά την εορτή...
18 Ιανουαρίου, 2024 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2024 - 16:17

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για το μεγάλο προβλημα στην κοινωνία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου για το μεγάλο προβλημα στην κοινωνία

“Δυστυχώς, σήμερα πολλοί άρχοντες αντί να είναι ηγούμενοι, δηλαδή να άγουν-οδηγούν τον λαό, γίνονται αγόμενοι από πιέσεις των ανθρώπων με τα πάθη τους. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία κατά την εορτή του αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό Άνω Δάφνης.

Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόταν από τους Ιερείς π. Ιωάννη Πολύζο, π. Νικόλαο Δημόπουλο, π. Ιωάννη Βλάχο, τον εφημέριο π. Ιωάννη Αναγνωστόπουλο και τους Διακόνους π. Παΐσιο Παρασκευά και π. Αντώνιο Αντωνιάδη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέπτυξε το χωρίο του Αποστόλου Παύλου από την προς Εβραίους επιστολή του, που ήταν το Ανάγνωσμα της ημέρας: «Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού». Στο ίδιο κεφάλαιο της μεγαλειώδους αυτής επιστολής αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος πάλι στους ηγουμένους: «Πείθεσθε τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε• αυτοί γαρ αγρυπνούσιν υπέρ των ψυχών υμών».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο ποιοί είναι οι ηγούμενοι. Κατ’ εξοχήν Ηγούμενος είναι ο Χριστός, σύμφωνα με την προφητεία του Προφήτου Ησαΐου ότι από την Βηθλεέμ «εξελεύσεται ηγούμενος, όστις ποιμανεί τον λαόν μου τον Ισραήλ».

Έπειτα ηγούμενοι είναι οι Απόστολοι και διδάσκαλοι και αργότερα οι Πατέρες της Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων είναι ο Μέγας Αθανάσιος και ο άγιος Κύριλλος, Αρχιεπίσκοποι Αλεξανδρείας, που εορτάζουν σήμερα. Αυτοί κηρύττουν τον ανόθευτο λόγο του Θεού και αγρυπνούν για την διαπαιδαγώγηση και την σωτηρία του λαού, με ορθόδοξη διδασκαλία και ποιμαντική επιστασία.

Συνέχισε ότι, δυστυχώς, σήμερα πολλοί άρχοντες αντί να είναι ηγούμενοι, δηλαδή να άγουν-οδηγούν τον λαό, γίνονται αγόμενοι από πιέσεις των ανθρώπων με τα πάθη τους. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε να ακούμε τους πραγματικούς ηγουμένους, οι οποίοι κηρύττουν τον λόγο του Θεού και αγρυπνούν προσευχόμενοι για το καλό του λαού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τους Ιερείς και Διακόνους, τους Ιεροψάλτες και τους Επιτρόπους, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Δάφνης και τους διδασκάλους τους, καθώς και όλους τους εκκλησιαζομένους.

Επίσης, ως συνέχεια του κηρύγματος, αναφέρθηκε στο 21ο άρθρο του Συντάγματος, στο οποίο η οικογένεια, εννοείται η παραδοσιακή, θεωρείται «θεμέλιο της συντηρήσεως και προαγωγής του Έθνους» και ότι «ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους». Χωρίς την παραδοσιακή οικογένεια το Έθνος συρρικνώνεται.

Ευχήθηκε η Πολιτεία να θεσμοθετή προς την κατεύθυνση αυτή και να προστατεύη την πολύτεκνη οικογένεια, την μητρότητα και την παιδική ηλικία, γιατί το κατ’ εξοχήν πρόβλημα του Έθνους είναι το Δημογραφικό και η υπογεννητικότητα. Τέλος, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιούνται όλα τα προβαλλόμενα δικαιώματα από τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να υπάρξουν όρια, διότι προβάλλονται δικαιώματα τα οποία εκφεύγουν από τον φυσικό και παραδιδόμενο τρόπο ζωής.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων