21/03/2022 21/03/2022 Την πόλη της Καστοριάς επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος, έπειτα από πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, προκειμένου να ομιλήσει κατά την διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού της Β´ Κυριακής των Νηστειών, στο πλαίσιο της φετινής σειράς ομιλιών που έχουν το γενικό θέμα Υγεία ψυχής και σώματος. Ο Σεβασμιώτατος κ....
21 Μαρτίου, 2022 - 11:51

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στην Καστοριά για την Β’ Κυριακή των Νηστειών

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στην Καστοριά για την Β’ Κυριακή των Νηστειών

Την πόλη της Καστοριάς επισκέφτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος, έπειτα από πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, προκειμένου να ομιλήσει κατά την διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού της Β´ Κυριακής των Νηστειών, στο πλαίσιο της φετινής σειράς ομιλιών που έχουν το γενικό θέμα Υγεία ψυχής και σώματος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος έφθασε την πόλη μας το Σάββατο το απόγευμα και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας προς τιμήν του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς, ενώ την επομένη ημέρα Κυριακή μετέβη στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Τον Σεβασμιώτατο στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι ιερείς του Ιερού Ναού και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την κοίμηση του αγίου Γρηγορίου, όπως την διασώζει ο άγιος Φιλόθεος Κόκκινος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, που αποτελεί και μια επιβεβαίωση της όλης ζωής του και διδασκαλίας του. Συγκεκριμένα, ενώ υποψιθύριζε «τα επουράνια τοις επουρανίοις», η Χάρη του Θεού πήρε την ψυχή του, την οποία είδαν οι περιστάμενοι ως φλόγα που ανέβαινε στον ουρανό, και η ίδια Χάρη παρέμεινε στο σώμα του και φώτισε το πρόσωπό του και το μνήμα του.

Κατά την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλυβα του Αγίου και, αφού ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη κ.Καλλίνικο, εξέφρασε την χαρά του για αυτήν την Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε την ημέρα της εορτής του Μεγάλου Θεολόγου και Ησυχαστού Γρηγορίου του Παλαμά, στην πόλη της Καστοριάς, όπου τιμήθηκε ως Άγιος προ της Επισήμου Αγιοκατατάξεώς του. Αλλά εξέφρασε και την συγκίνησή του, αφού σε αυτόν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς κήρυττε ως λαικός, τότε, ο πνευματικός του πατέρας και νυν «εν ταίς Αγιολογικαίς Δέλτοις αγραφόμενος» Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης.

Το απόγευμα της Β´ Κυριακής των Νηστειών τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Καστοριάς προσφώνησε τον προσκεκλημένο Ιεράρχη ως δόκιμο θεολόγο με πανορθόδοξο κύρος, διακριτικό πνευματικό πατέρα και έμπειρο Ιεράρχη της Εκκλησίας μας. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ανέπτυξε το θέμα του για την επικαιρότητα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Μίλησε κατ᾽ αρχάς για τον 14ο αιώνα και για τους τέσσερεις πειρασμούς που αντιμετώπισε ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, από τον δυτικό σχολαστικισμό, τον ζηλωτισμό στην Θεσσαλονίκη, τον εθνοφυλετισμό των Σλαύων και από τους Οθωμανούς που τον αιχμαλώτισαν για ένα χρόνο. Αυτοί οι πειρασμοί υφίστανται και σήμερα, είπε ο Σεβασμιώτατος, με τα δυτικά φιλοσοφικά ρεύματα που εισρέουν στην πατρίδα μας, τον εκκοσμικευμένο κοινωνισμό, τον σλαυικό εθνοφυλετισμό και τον θρησκευτικό συγκριτισμό. Αυτοί οι πειρασμοί, που φανερώνουν και την μεγάλη ασθένεια που επικρατεί, αντιμετωπίζονται με την θεραπευτική μέθοδο, της καθάρσεως, του φωτισμού και της θεώσεως, με την οποία αποκαθίστανται οι σχέσεις μας με τον Θεό, τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο.

Και ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος περάτωσε τον λόγο του, απευθυνόμενος στον άγιο Γρηγόριο, ως Άγιο της Καστοριάς, αφού πρώτα στην Καστοριά εορτάσθηκε ως άγιος πριν την επίσημη αγιοκατάταξή του, και τον παρακάλεσε να ευλογεί τον Επίσκοπο, τον Κλήρο και τον λαό της Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου ανεχώρησε από την πόλη μας την Δευτέρα το πρωί, αφού πρώτα παρεχώρησε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος».

Δεῖτε Φωτογραφίες ἀπό τήν ἑορτή τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ ΕΔΩ

Δεῖτε Φωτογραφίες ἀπό τόν Κατανυκτικό Ἑσπερινό ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων