19/02/2023 19/02/2023 Την Κυριακή των Απόκρεω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στην Ενορία Σαργιάδα της περιοχής του Αγίου Βλασίου, που διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αγρινίου. Είναι μία περιοχή με πολύ λίγους χριστιανούς ιδίως τους χειμερινούς μήνες και η απόσταση από τη Ναύπακτο μέχρι το κέντρο της περιοχής είναι περίπου δύο ώρες. Η...
19 Φεβρουαρίου, 2023 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2023 - 17:57

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος στην περιοχή του Αγίου Βλασίου

Διαδώστε:
Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος στην περιοχή του Αγίου Βλασίου

Την Κυριακή των Απόκρεω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στην Ενορία Σαργιάδα της περιοχής του Αγίου Βλασίου, που διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αγρινίου.

Είναι μία περιοχή με πολύ λίγους χριστιανούς ιδίως τους χειμερινούς μήνες και η απόσταση από τη Ναύπακτο μέχρι το κέντρο της περιοχής είναι περίπου δύο ώρες. Η μετάβαση γίνεται διαμέσου Μεσολογγίου και Αγρινίου και με δύσκολο δρόμο.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγίου Βλασίου και Εφημέριος της Ενορίας π. Παναγιώτης Σαβελώνας, οι Ιερείς π. Κωνσταντίνος Σαβελώνας και π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος, και ο Διάκονος π. Παίσιος Παρασκευάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ομίλησε για την διαδοχική νηστεία που καθόρισε η Εκκλησία. Σήμερα λέγεται «Κυριακή Απόκρεω» γιατί είναι τελευταία ημέρα που τρώγεται το κρέας, από αύριο θα απέχουμε από αυτήν την τροφή, και η άλλη Κυριακή λέγεται «Κυριακή Τυρινής», γιατί θα είναι η τελευταία ημέρα που θα τρώμε γαλακτοκομικά προιόντα. Έτσι καθορίσθηκε από την Εκκλησία η διαδοχική αποχή από τις τροφές όλη την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μέχρι το Πάσχα.

Στην συνέχεια ανέλυσε ποιο είναι το νόημα αυτής της νηστείας. Είπε ότι “δεν θεωρούμε την κτίση κακή, κατά τρόπο μανιχαιστικό, γιατί, κατά τον Απόστολο Παύλο «παν κτίσμα καλόν και ουδέν απόβλητον μετά ευχαριστίας λαμβανόμενον• αγιάζεται γαρ διά λόγου Θεού και εντεύξεως» (Α΄ Τιμ. δ΄, 4). Όμως, η νηστεία καθιερώθηκε για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων:

Πρώτον, για υπενθύμιση της πρώτης εντολής που έδωσε ο Θεός στους Πρωτοπλάστους να μη φάγουν από το συγκεκριμένο δένδρο και της πρώτης ζωής των Πρωτοπλάστων στον Παράδεισο, και να μάθουμε να μην εξαρ¬τόμαστε ολοκληρωτικά από την κτίση, αλλά κυρίως από τον Θεό.

Δεύτερον, αποβλέπει στην σωφροσύνη, αφού κατά τον άγιο Διάδοχο Φωτικής η νηστεία «εργαλείον εστίν ώσπερ εις σωφροσύνην ρυθμίζον τους θέλοντας». Αποβλέπει στο να έχουμε σωφροσύνη στις επιλογές μας.

Τρίτον, γιατί με τον τρόπο αυτόν κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία και συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια πράξη, δηλαδή αποκτούμε ενότητα με εκατομμύρια Χριστιανούς που νηστεύουν αυτήν την περίοδο και αυτό είναι σημαντικό, γιατί μαθαίνουμε να ζούμε σε μία μεγάλη εκκλησιαστική οικογένεια.

Κατέληξε ότι πρέπει να αγαπήσουμε την νηστεία για αποτοξίνωση πνευματική και εξάρτηση μας από τον Θεό.

Στο εκκλησίασμα μεταξύ των άλλων ήταν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Ζώης, ο Πρόεδρος του χωριού, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο Αστυνομικός της περιοχής και πολλοί Χριστιανοί.

Μετά την θεία Λειτουργία συζήτησε διάφορα θέματα στο καφενείο του χωριού με τους κατοίκους του και στην συνέχεια επισκέφτηκε το Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου, και ξεναγήθηκε σε αυτό.

Περισσότερες Φωτογραφίες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων